Erik Cadée start eigen bedrijf

CADÉE & VAN LEUVEREN KLASSEMENTSWINNAARS LOTTO BAANCIRCUIT

 

De klassementswinnaar van het Lotto Baancircuit 2016 bij de mannen is Erik Cadée geworden. Bij de Klaverblad Arena Games gisteren in Hilversum sleepte hij de klassementswinst binnen met zijn prestaties op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. De klassementswinnaar bij de vrouwen is Nicky van Leuveren.

Op het onderdeel discuswerpen behaalde de 32-jarige atleet met zijn zesde en laatste worp een afstand van 56,19 meter, wat hem de winst op dit onderdeel opleverde. Op het onderdeel kogelstoten werd hij tweede. Met een afstand van 16,96 meter eindigde hij achter Patrick Cronie, die 19,08 meter stootte. Na zijn eerdere prestaties bij de andere wedstrijden met discus- en speerwerpen, was dit resultaat voldoende om Patrick Cronie voor te blijven en daarmee de eerste plaats in het klassement.

 

Bron en lees meer : Atletiekunie


 

 

Klaverblad Arena Games 2016

Prijzen voor Erik Cadee

Traditiegetrouw worden na de Klaverblad Arena Games de prijzen uitgereikt voor de beste dagprestaties en de beste prestaties gedurende het hele Lotto Baancircuit. De prestaties van Verstegen en Norwoord werden door de jury beloond met de dagprijzen. De circuitprijzen gingen naar discuswerper Erik Cadée, die in Hilversum zijn laatste wedstrijd als full-time atleet afwerkte, en 400 meter loopster Nicky van Leuveren.

 

Bron en lees meer : arenagameshilversum


 

Binnen- en buitenlandse toppers op Klaverblad Arena Games 2016

Aanstaande zondag 4 september wordt de 20ste editie van het Lotto Baancircuit afgesloten met de Klaverblad Arena Games in Hilversum. De wedstrijd vindt normaal in juli plaats, maar is vanwege een drukke kalender eenmalig naar september geplaatst. Ondanks dat veel topatleten hun seizoen inmiddels beëindigd hebben, is de organisatie er toch in geslaagd een aardig deelnemersveld neer te zetten. 

 

Nederlandse topwerpers aanwezig

Voor de rest zien we uit de Nederlandse top Erik Cadée in de ring bij het discuswerpen en Patrick Cronie bij het kogelstoten. Bij de vrouwen zijn de Nederlands kampioenen Corinne Nugter (discus) en Wendy Koolhaas (kogelslingeren) aanwezig. 

 

Bron: arenagameshilversum


 

.

Smith, Cadée en Gaisah verspelen laatste kans op olympisch ticket

 

Discuswerpers Rutger Smith en Erik Cadée zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Bij een laatste, ultieme poging in het Noord-Hollandse Grootebroek moesten beide atleten constateren dat de kwalificatienorm van 65 meter voor hen niet haalbaar is, waarmee de deur naar Rio definitief in het slot is gevallen.

Smith kwam tot een afstand van 62,61 meter, Cadée was erg dichtbij met 64,09 meter.

Smith baalde van zijn worpen en voelde dat er meer in had gezeten. "Dit is balen, mijn techniek liep niet echt soepel, ik kreeg de discus niet door de wind heen. Maar geen excuses, ik heb niet ver genoeg geworpen."

Ook Cadée had op meer gehoopt. "Ik weet dat het erin zit, maar alles moet op zijn plaats vallen en dat deed het niet. Ik heb gegokt en verloren."

Bij de EK in Amsterdam van vorige week haalde Smith de finale, maar hij wist daarin niet de gewenste afstand te gooien. Smith eindigde uiteindelijk als elfde. Cadée haalde de finale niet en werd 17de.

Om beide atleten nog een kans te geven op Rio werden in Grootebroek nog twee wedstrijden uitgeschreven. Cadée probeerde het al op zondag, maar kwam toen niet verder dan 63,75 meter. Een dag later werd zijn olympische droom, samen met die van Smith, verstoord.

Bron: Nos.nl


 

“Nog niet” bij de discusspecial in Grootebroek

Geplaatst op: 10 juli 2016 om 20:48

Hoewel het op 10 juli een hoogstaande discuswedstrijd was op onze eigen baan werd het doel, het behalen van de Olympische limiet, (nog) niet gehaald. Wel wisten er maar liefst drie mannen een afstand van over de 60m te halen. Erik Cadée (foto: bij SAV in 2015) gooide met 63.75m het verste van allemaal, maar helaas nog 1.25m te weinig voor Rio. De Italiaan Hannes Kirchler kwam tot een afstand van 62.63m terwijl de IJslander Gudni Valur bij zijn beste worp 60.49m liet noteren. Waarschijnlijk doen de mannen morgenavond nog een laatste alles of niets poging, weer op onze baan en afhankelijk van de wind ergens tussen 18 en 19u.

Van de eigen club verraste Kjell Heinsius (M35) door in een spannend onderling duel met een worp van 44.31m Paul Olofsen, die tot 43.76m kwam, het nakijken te geven. Matthijs Jong lukte het net niet om de 40m grens te passeren, hij kwam met 38.68m in de uitslagen. Kay Olofsen kwam tot 32.39m en B-junior Max Kuin wist in zijn allerlaatste poging met 33.05m een nieuw pr te vestigen. Klik hier voor de uitslag.

 

Bron: savatletiek.nl


 

Top discuswerpen bij SAV

Geplaatst op: 9 juli 2016 om 21:57

Op zondag 10 juli en maandag 11 juli zullen bij SAV een tweetal wedstrijden discuswerpen worden gehouden. Laatste kanswedstrijden voor een vijftal mannen die nog op jacht zijn naar de limiet van 65m voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daaronder de Nederlanders Rutger Smith en Erik Cadée, de Italiaan Hannes Kirchler, de IJslander Gudni Valur en de Oostenrijker Gerhard Mayer. Daarnaast o.a. nog de nummer twee van het NK Stephan Dekker en onze clubgenoten Paul Olofsen en Kjell Heinsius.

Hannes en Rutger waren op het recente EK in Amsterdam de nummers tien en elf waarbij Hannes dit jaar de limiet al schampte met een worp van 64.97m, Rutger 63.85m achter zijn naam heeft staan en Erik onlangs in Heerhugowaard met 64.24m ook al in de buurt van de limiet kwam terwijl ze allen een pr van (dik) over de 65m hebben staan. De wedstrijd op zondag begint om 14u terwijl de wedstrijd op maandag in de avonduren tussen 18u en 19u aan zal vangen, het een en ander afhankelijk van de wind die al heeft beloofd zijn best te gaan doen! De uitslagen zullen live hier te volgen zijn.

 

Bron: savatletiek.nl


 

Cadee doet in Uden ultieme poging om Rio te halen

UDEN - De Bossche discuswerper Erik Cadee doet vrijdagavond tijdens een atletiekwedstrijd in Uden een ultieme poging om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. 
Cadee slaagde er donderdag niet in om zich te plaatsen voor de finale van het EK in Amsterdam. Daar haalde hij een afstand van 61,93 meter. In Uden moet hij de discus 65 meter ver werpen om opnieuw de Olympische Spelen te halen. Vier jaar geleden eindigde hij in Londen als tiende. 
De Bosschenaar kondigde onlangs aan dat hij in principe aan zijn laatste seizoen bezig is, omdat zijn prestaties de laatste jaren steeds wat minder worden.
 
Bron: Brabantsdagblad

  

Rutger Smith gooit zich naar finale discus, Cadée strandt

Met 63.85 meter kwalificeert Rutger Smith zich voor de finale discuswerpen van zaterdag 9 juli. Hij was zichtbaar opgelucht nadat zijn laatste worp de 64 meter naderde. Erik Cadée haalde de finale niet: 61.93m was bijna twee meter te weinig. De Spanjaard Lois Maikel Martinez gooide het verst op het Museumplein, met 66 meter precies.

Bron: amsterdam2016.org


  

Cadée verslaat Smith bij herkansing in Heerhugowaard

2 juli 2016 - Door Cors van den Brink

Zaterdag was het, in tegenstelling tot het weer van gisteren, puur genieten in Heerhugowaard, zo meldt Sebastiaan Huys van Hera Er werd een vervolg gegeven aan de wedstrijd van vrijdagavond als “voorproefje op het EK atletiek “

Dit keer was Erik Cadée wel van de partij en hij won ook. De uitslag:

1. Erik Cadée: 64.24
2. Rutger Smith: 62.44
3. Gudni Valur: 61.85.

Bron: Atletiekweek.nl 


 

Discuswerper Erik Cadée stopt ermee: 'Kan niet meer mee met de top'

VUGHT - Erik Cadée zet na de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam een punt achter zijn loopbaan. De Bosschenaar gooit de handdoek in de ring, omdat zijn prestaties de afgelopen vier jaar omlaag zijn gegaan. "Ik wil met de top mee kunnen doen om fulltime atleet te blijven", motiveert hij zijn keuze.

Cadée, tegenwoordig woonachtig in Vught, kan zich nog wel kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Dan moet hij over zes dagen in Amsterdam minimaal 65 meter werpen. Zijn beste afstand dit seizoen is 63,63 meter. Met andere woorden: hij is één meter en 37 centimeter verwijderd van Rio.

Frustrerend
Zo op het eerste gezicht moet dat makkelijk te halen zijn voor Cadée. Immers, zijn beste worp gaat daar ver overheen. In 2012 wierp de Bosschenaar 67,30 meter. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Want Cadée merkt dat zijn prestaties de afgelopen vier jaar gestaag omlaag zijn gaan. "Dat is best frustrerend. Het gaat niet alleen om die getallen. Het komt ook tot uiting tijdens de training. Daar merk ik dat veel minder ben dan ik destijds was. Je zit zo ver af van wat je ooit hebt gekund, dat is best frustrerend."

 


 

Cadée wil laatste kunstje flikken

DEN BOSCH
Het beste is er wel af bij Erik Cadée, erkent de discuswerper uit Den Bosch grif. Dit is zijn laatste seizoen. "Tenzij ik plots als een jonge god ga gooien. Maar volgens mij is dat niet heel erg realistisch. Ik ben 32 jaar nu, de afgelopen jaren werden mijn prestaties gemiddeld steeds wat minder."
 
Niet vreemd, vindt hij, voor iemand zoals hij die het vooral van explosiviteit moet hebben. "Andere jongens gooien meer op techniek; die kunnen dan meestal ook wat langer doorgaan met de sport."
 
Cadée (foto) wil echter nog wel een laatste kunstje flikken. Dit seizoen gooide hij nog niet verder dan 63,63 meter, maar op de EK in Amsterdam volgende week hoopt hij de grens van 65 meter te slechten en zich zo op de valreep voor de Olympische Spelen van Rio te plaatsen. "Het lijkt misschien onmogelijk, maar zo zie ik het niet. Eén hele goede worp en ik ben er. In mijn leven heb ik vaak genoeg zo'n afstand gehaald. Ik doe er alles aan om in Amsterdam nog één keer te knallen. En dan nog een keer in Rio."
 
MAX VAN DER PUT

 

Bron: Brabantsdagblad 




Ontevreden Erik Cadée wint met gemak nationale titel

 

Discuswerper Erik Cadée heeft in Amsterdam de nationale titel bij het discuswerpen veroverd. De Bosschenaar wierp de discus bij de NK atletiek 61.47 meter ver. Cadée was niet tevreden. "Bij de EK moet het beter."

 

 


 

VOORBESCHOUWING ASICS NK ATLETIEK: DISCUSWERPEN HEREN

13 juni 2016

ASICS NK ATLETIEK

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni vinden in het Olympisch Stadion in Amsterdam de ASICS NK Atletiek plaats. Deze week blikken wij vooruit op een aantal onderdelen waar onze speciale aandacht naar uitgaat. In deze voorbeschouwing: het discuswerpen voor de mannen.

De laatste keer dat het discuswerpen niet door Erik Cadée of Rutger Smith werd gewonnen was 2009. Dat was overigens een editie waar deze atleten niet aan meededen. Het moge duidelijk zijn: Erik Cadée of Rutger Smith gaat normaal gesproken de Nederlands titel pakken. Dit jaar zijn ze duidelijk aan elkaar gewaagd: beide atleten hebben elkaar dit seizoen al een keer verslagen en ook hun beste seizoenprestaties liggen dicht bij elkaar (het verschil bedraagt slechts 26 centimeter in het voordeel van Cadée). Beide heren zullen de titel willen pakken, maar zullen wellicht nog meer bezig zijn met het slechten van de 65-metergrens die recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zowel Smith als Cadée heeft de limiet voor de Europese Kampioenschappen al wel behaald.

Achter de 2 grote favorieten valt er ook nog een bronzen medaille te behalen. De laatste paar jaren is het om deze plek stuivertje wisselen tussen Stephan Dekker, Maarten Persoon en Roland van Zuilen. De afgelopen twee jaar was het Dekker die aan het langste eind trok, maar dit jaar staat Persoon van deze 3 mannen het hoogst op de ranglijst. Naast dit trio zal ook A-junior Wout Zijlstra zich graag tussen de grote mannen willen laten zien.

De kwalificaties van het discuswerpen worden in 2 groepen afgewerkt: de eerste groep (met daarin o.a. Erik Cadée) begint op vrijdag om 16.20 uur aan hun Nederlands kampioenschap, de tweede kwalificatiegroep (met daarin o.a. Rutger Smith) staat op vrijdag om 17.20 ingepland. De finale wordt geworpen op zondag om 13.57 uur. 

Voor meer informatie over de ASICS NK Atletiek, zoals het chronoloog en de deelnemerslijsten kan je kijken op de speciale NK-site. Ben je zelf niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen, maar wil je de wedstrijden wel volgen, dan kan je vanaf vrijdag terecht op onze livestream.

 

Bron: Atletiek.nl

 


 

Olympisch kampioen naar Leiden

De Gouden Spike, een internationale atletiekwedstrijd in Leiden, ontvangt op 11 juni een van de grootste namen uit de mondiale atletiek.  De Duitse discuswerper Robert Harting aan de wedstrijd ter voorbereiding op de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Hij is drievoudig wereldkampioen, huidige Europees kampioen en won in Londen het Olympische goud.
Dit jaar wil Harting zijn Olympische titel prolongeren, maar in de voorbereiding raakte hij geblesseerd. Op 2 juni maakt hij zijn rentree tijdens een wedstrijd in Rome en op de Gouden Spike wil hij meer wedstrijdritme op doen.
De Nederlandse discuswerper Erik Cadée doet ook mee aan de Leidse atletiekwedstrijd en hoopt hier het limiet voor de spelen in Rio te werpen. Die staat voor Nederlandse werpers op 65 meter.
De Gouden Spike vindt plaats op de atletiekbaan van Leiden Atletiek in het Sportpark de Leidsche Hout.

 


 

Geen limiet Erik Cadée bij Eef Kamerbeek Games

 

EINDHOVEN - Discuswerper Erik Cadée is er zaterdagavond in Eindhoven niet in geslaagd om de limiet te slechten voor de Olympische Spelen. De atleet van het Vughtse Prins Hendrik won de Eef Kamerbeek Games met een afstand van 61,45 meter. Cadée moet 65 meter halen om zich te kwalificeren voor Rio.

 

Bron: Eindhovensdagblad

 


 

FBK-moment Erik Cadee

35 jaar FBK Games en zoveel mooie momenten! Wij vroegen Erik Cadée wat zijn FBK-moment is. Kom ook naar de 35e editie van de AA Drink FBK Games op zondag 22 mei.

 


 

Erik Cadée na winst in Lisse: ‘Dit is vrijwel zeker mijn laatste seizoen’

 Bron: Losseveter.nl


 

ERIK CADÉE kwam bij de Harry Schulting Games in Vught niet aan de olympische limiet.

 
65 meter met de discus. Als kogelstoter Melissa Boekelman en discuswerper Erik Cadée die afstand de komende maanden weten te overbruggen, mogen ze de komende zomer een heel grote afstand afleggen, duizenden kilometers. Met het vliegtuig naar Rio de Janeiro om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Gisteren, bij de Harry Schulting Games op de kunststofbaan van Prins Hendrik in Vught, mislukte hun eerste poging om die limiet te halen.
 
 
Verhuisd
 
Erik Cadée is verhuisd, hij woont nu op een paar discusworpen van de atletiekbaan van Prins Hendrik. "Na negen jaar in zo'n kleine hotelkamer in Papendal had ik het onderhand wel gezien. Als je dan 32 jaar bent, wil je verder met je leven."
 
Nieuw was ook de hereniging met zijn oude trainer, Monique Kuenen. Het gaf Cadée spirit om nog één keer alles uit de kast te halen: voor de tweede keer meedoen aan de Olympische Spelen. Vier jaar geleden was de atleet er in Londen ook bij: hij werd tiende.
 
Gistermiddag was net als voor Boekelman ook voor Cadée een speciaal lint aangebracht op het gras. Die gele lijn moest hij passeren, dan was het retourtje Rio de Janeiro verzekerd. De Vughtenaar begon heel goed: 63,59 meter. "Op dat moment was het windstil. Had het een beetje gewaaid, dan had ik het misschien al gehaald."
 
Die opsteker kreeg in de volgende vijf worpen geen vervolg: vijf keer een rode vlag. "Ik had het moeten doortrekken, dat heb ik nagelaten. Frustrerend, daardoor is deze wedstrijd voor mij in de soep gelopen. Maar goed, er zijn nog kansen genoeg om het te halen. Ik voel wel dat ik weer terug begin te komen. Lukt het niet, dan kan ik terugblikken op een mooie atletiekloopbaan. Maar het liefst wil ik stoppen met een knaller. In Rio dus."
 
DOOR KEES KLIJN
 
Bron: Brabantsdagblad

 


 

Atleten gaan voor olympische limieten bij Harry Schulting Games
VUGHT



Atleten Erik Cadée en Melissa Boekelman proberen morgen in Vught de olympische limiet te halen voor de onderdelen discuswerpen en kogelstoten. Ze doen net als andere landelijke en internationale topsporters mee aan de Harry Schulting Games bij Prins Hendrik.

Het toernooi, dat om 16.00 uur begint, is voor sommige atleten het voorprogramma van de EK in Amsterdam in juli of de Olympische Spelen. Het deelnemersveld is daarom een mix van aanstormende talenten en (oud-)topsporters.

Naast de olympisch kandidaten doet ook bijvoorbeeld oud-Europees kampioen Bram Som mee, op zijn specialiteit de 800 meter. Vughtenaar Jasper Heesbeen probeert op het onderdeel hoogspringen over de twee meter heen te springen. Hij krijgt daarbij concurrentie van de Belg Bram Ghuys, die al eens indruk maakte door hoger te springen dan 2.24 meter. In totaal staan er acht mannen aan de start die de lat van twee meter moeten kunnen halen.

Het favoriete onderdeel van de inmiddels 60-jarige Harry Schulting, de 400 meter horden, moet een van de hoogtepunten worden van de Games. In een poging om de beste tijden te behalen zorgt de organisatie bij die wedstrijd voor een parkoers met wind mee.

Erik Cadée hoopt de olympische limiet bij het discuswerpen te halen.

Bron: BrabantsDagblad

 


 

Beste bokaal prestaties

De best gewaardeerde prestatie in de 26 jarige geschiedenis van de Recordwedstrijden staat op naam van Erik Cadée. Op 12 mei 2012 wierp hij met de discus een afstand van 67,30 m. Volgens de internationale puntentabel scoorde hij daarmee 1155 punten. Op het onderdeel discus heeft Cadée met zijn worp het Baancircuit Record in handen. Als BC-recordhouder heeft hij in Hoorn het rijk sinds 2014 niet meer alleen. Zowel Dafne Schippers als Sharona Bakker vestigden in dat jaar op de Blauwe Berg ook een circuitrecord. Bakker pakte het op de 110 m. horden, die ze afraffelde in 13,03 sec. (= 997 pnt.);  op de 100 m. Schippers zette een tijd neer van 11,22 sec., goed voor 1051 punten. Waar het om de punten gaat staat Schippers met haar prestatie in Hoorn op plaats elf. Polsstokhoogspringer Laurens Looije bezet met 1144 punten op de tweede plaats. In 2001 bedwong Looije de lat toen die op een hoogte van 5,40 m. lag. Bij de vrouwen is  Debby van der Schilt de  vrouw die het verschil maakt. Bij het kogelslingeren zorgde zij in 2004 voor opschudding door de geketende ijzeren bal naar een afstand van 65,68 m. (= 1118 pnt.) te werpen. De Tsjechische hoogspringster Romana Dubnova is de vierde atleet die in Hoorn meer dan 1100 punten verdiende met haar prestatie. In 2006 flopte ze soepeltjes over een hoogte van 1,87 m. (= 1102pnt.).

 

ALLE BOKAAL PRESTATIE ZIEN KLIK HIER

 


 

 

 2016 moet een topjaar worden voor Erik Cadée

Interview

Voorbereiding:

Voor de meeste leden van Prins Hendrik is hij al lang geen vreemde meer. Atleten kennen hem allemaal en hij is een voorbeeld voor de jeugd. Samen met Melissa Boekelman is hij voor heel veel Prins Hendrik leden een voorbeeld, gewaardeerd clublid en deelnemer aan de eerste competitie ploeg, maar ook één van onze troeven in de internationale atletieksport.

Toen ik Erik vroeg om zijn voorbereiding op het EK en de Olympische Spelen met ons te delen, moest hij even nadenken. Niet omdat hij niet wil dat we hem volgen, maar omdat hij niet zo’n schrijver is en het bijhouden van blogs of persoonlijke pagina’s minder aan hem besteed is. Zo staat op de website www.erikcadee.nl nog dat hij in ’s-Hertogenbosch woont, terwijl hij na een aantal jaren Papendal, inmiddels alweer een aantal maanden op een steenworp afstand van onze mooie accommodatie is neergestreken. De informatie op Wikipedia is trouwens aardig bij met een foto van de Bislett Games in 2015.
Na overweging van bovenstaande, stelde Erik voor een interview te doen voor PH-clubblad en -website. We spraken dus af, eind februari, net na een trainingsstage van twee-en-eenhalve-week in Lissabon, waarin hij tijdens zijn laatste wedstrijd in Leiria met een worp van 63.42m…. de limiet gooide voor het Europees Kampioenschap, belangrijk onderwerp van dit gesprek. In het volgende clubblad, dat in juni uitkomt, volgt bovendien een korte stand van zaken voor de twee grote toernooien dit jaar: Het EK in Amsterdam in juli en de Olympische Spelen in Rio in augustus.

Warming up

Het gesprek begint ontspannen over oude koeien, onze kennismaking lang geleden, toen Erik nog lid was bij OSS Volo. We ontmoetten elkaar voor het eerst in de algemene trainingsgroep van OSS Volo, ik denk dat het 1994 of 1995 was. Voor de specialisatietraining kregen we training van Monique Kuenen in stadion de Vliert, waar we niet op het veld mochten als dat nat was. Dan zouden immers de voetballers hun mooie grasmat kwijtraken. Al gauw stapte je over naar PH, waar we training kregen van Harrold Weijers en daarna ook weer van Monique. Als we praten over die tijd, komen de krachttrainingen in het krachthok (ja zo kon je dat op de Koepelweg echt wel noemen) weer naar boven. Nekdrukken op het bankje bij de ingang kon ik echt niet. Met bankdrukken kon ik je nog volgen toen je 15 was… die goede oude tijd….

Hoe / waarom ben je ooit met atletiek begonnen?

Met veel plezier heb ik een tijdje op honkbal gezeten, alleen ging het wat traag en kon ik daar mijn ei niet in kwijt. Voetballen geprobeerd, maar daar kwam ik gewoonweg niet aan de bal. Toen met een vriendje mee gaan trainen bij OSS-Volo en het was direct raak: een diverse sport met allerlei uitdagingen.

Wanneer maakte je de keuze voor het werpen en waarom?

Alle onderdelen gingen wel aardig, maar al snel bleek dat ik gewoonweg beter was in het werpen. Ook smeet ik al graag met alles wat los en vast zat. Zo heb ik een keer in het bos een grote tak tegen mijn moeders hoofd geworpen, toen ik nog best klein was.

Rust en training (de basis) 

Hoe belangrijk zijn je ouders geweest voor je carrière?

Heb je van hen dat clubgevoel? Zij hebben zich immers ook jarenlang ingezet voor Prins Hendrik, o.a. door te jureren. Je moeder was mijn voorgangster als het gaat om het ophangen van wedstrijdaankondigingen voor evenementen buiten de club. Mijn ouders hebben altijd de basis gevormd en mogelijkheden gecreëerd, zodat ik op het hoogste niveau kon sporten. Ze zijn mij daarin tot op de dag van vandaag op een gezonde manier blijven steunen. Rijden naar wedstrijden, mee instemmen tot stoppen van studie, geld uitgeleend voor trainingsstages en laatst nog het overhuizen van Papendal naar Vught, terwijl ik in het buitenland zat voor een wedstrijd. Hun bijdrage aan de club heeft er zeker voor gezorgd, dat ik in het begin ook meehielp jureren en dergelijke. Momenteel staan zulke dingen op een lager pitje, maar waar ik kan ga ik mezelf later waarschijnlijk weer meer inzetten, wie weet zelfs als coach.

Een eigen huis in plaats van een kamer op Papendal? Geen A-status maar wel meer privacy?

Op Papendal heb ik met veel plezier gezeten, maar na 9 jaar was ik er wel behoorlijk klaar mee. Super fijn om samen op zo’n toplocatie een echt eigen plek te hebben. Door het ontbreken van de A-status, speelt ook het financiële aspect een rol in het al dan niet voortzetten van mijn carrière na dit seizoen. Gelukkig kan ik momenteel nog teren op een opgebouwde buffer en hoef ik mij niet direct druk te maken, al zou een bron van inkomsten (door weer ver te werpen) wel erg welkom zijn natuurlijk.

Je woont op loopafstand van de atletiekbaan en bent dus voor de meeste van je trainingen terug in Vught. Hoe bevalt dat?

Klopt, dat bevalt echt super. Ik kan de discuskooi nog net niet vanuit ons huis zien. Momenteel werk ik al mijn trainingen (9 à 10 stuks per week) af bij PH. Twee keer daarvan train ik onder 

begeleiding van Monique Kuenen, twee keer algemeen werk met Robbert-Jan Jansen en drie keer in het krachthok met een flinke groep atleten. Dan nog twee andere werpsessies, waarvan eentje met Maarten, zodat ik uiteindelijk maar één training per week, op de maandagmorgen, alleen hoef af te werken. Een perfect schema met voldoende begeleiding en stimulans om dit jaar nog te kunnen vlammen. Helaas heb ik vanwege een aantal fysieke klachten de laatste tijd niet 100% de beuk erin kunnen gooien, maar hopelijk is dit weer snel het geval, want dat blijft toch een mooi onderdeel van het trainen.

Hoe is het om weer met Monique samen te werken?

Dat werkt heel fijn samen. Eerst met haar bij OSS-Volo, daarna in Vught. Toen ze in Amerika zat voor studie en sport even niet, maar nadat ze terugkwam uit de VS, kwam ze ook weer training geven. Het is zeker weer prettig twee keer bij Monique te trainen en verder met haar van gedachten te wisselen. Ze heeft mij vroeger een lange periode getraind en kent mij als atleet en persoon goed. Verder is ze zelf een topsportster geweest en weet ze wat er bij komt kijken en wat voor impact dat heeft, welke keuzes belangrijk zijn om het beste uit jezelf te halen.

Hoe ziet een trainingsweek van jou eruit?

Werpen: maandagochtend, dinsdagmiddag, donderdagochtend, zaterdagmiddag
Algemeen: woensdag- en vrijdagmiddag Kracht: maandag, woensdag en vrijdag vroeg in de avond.

Wat is je dieet? Wat eet je op een dag?

Van alles en nog wat. Momenteel eet ik voornamelijk vaak per dag. In de ochtend een goed gevulde bak kwark met fruit muesli en extra eiwitten. Dan 3 x een ‘warme’ maaltijd, meestal rond 12.00 16.00 en 20.00 uur. Die bestaan uit diverse groente kip/gehakt/vis/garnalen of biefstuk en wat pasta of bulgur. Ik sluit af met een kleine bak kwark met vers fruit, noten en verse honing, van het eiland waar Kaie’s familie woont. Na elke training neem ik nog een shake met extra eiwitten, aminozuren en wat koolhydraten. En natuurlijk zo nu en dan nog een lekker snack. Als werper is het toch iets makkelijker aangezien een kilo extra niet nadelig uitpakt.

Wat doe je als je niet met trainen bezig bent?

Sinds ik in Vught woon, ben ik een fanatiek Netflix-kijker en volg ik nogal wat series. Verder lees ik de krant op mijn iPad en zie ik eigenlijk te veel onzin voorbijkomen op Facebook en Youtube. Misschien dat mijn ogen daardoor wel slechter zijn geworden. Ik draag namelijk steeds vaker een bril. Verder luister ik ook graag muziek, clips via Vevo of op de achtergrond naar de radio voornamelijk sublime.fm of radio 538 party. >>>>Al heb ik van de buurman al eens een appje ontvangen of de bas wat zachter kon, haha.

 

Is muziek ook belangrijk in je wedstrijdvoorbereiding?

Zo ja, waar ga je verder van gooien? Graag luister ik wel naar ‘goede’ muziek om in de ‘mood’ te komen. De soort kan echt heel erg afwisselen, van R&B tot Metal, als ik op dat moment maar in de juiste stemming kom. Het kan zijn dat ik even wat rustiger moet worden of juist mijn positieve gevoel wil versterken of zelfs agressie wil opwekken.

Waar ben je het meeste trots op – sportief resultaat en daarbuiten?

Prestatie tijdens de Olympische Spelen van Londen, verder op de manier waarop ik in het leven sta en wat de sport mij allemaal gebracht heeft. En dat ik nu met Kaie samenwoon in een voor ons topomgeving.

Clubgevoel

Aan welke gebeurtenissen bij Prins Hendrik denk je met veel plezier terug?

Oei dat zijn er nogal wat: Kampen, competities, clubkampioenschappen inclusief BBQ en de beruchte stapavonden, tot het uiterste gaan in het krachthok, maar met als ultiem hoogtepunt zeker wel de European Junior Cup Clubteams in Barcelona van 2003. Toen hebben we het hele eind gereden met 2 kleine busjes, 2 atleten onderweg opgepikt van het vliegveld, Pepijn onderweg vergeten bij een tankstation (waardoor we 100km om moesten rijden, gelukkig hadden we walkie-talkies waardoor we er achter kwamen), 1 nacht geslapen, hele dag wedstrijd met aansluitend eten en een pool-party, waarna we direct terug naar huis zijn gereden haha...trip om nooit meer te vergeten.

Wat is volgens jou de kracht van onze vereniging?

De omvang van de vereniging, die ervoor zorgt, dat er altijd wel een groep of atleet is waar je prettig mee kunt trainen, op de tijden wanneer het jou uitkomt. De faciliteiten die worden aangeboden, samen met de locatie waarop de baan zich bevindt, in combinatie met de vele evenementen. Hierdoor zie je dat vanuit de jeugd veel mensen lid blijven of na afwezigheid weer komen opdagen. En de sfeer is lekker ontspannen, altijd wel een leuk persoon om mee te kletsen.

De wedstrijd

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Atletiekunie zei je: “Dit moet het jaar worden dat ik ga presteren en de EK zou een mooie afsluiting óf vervolg van mijn carrière zijn. Ik begin toch wel ouder te worden; ik word binnenkort 32 (op 15 februari gebeurd) en dan moet je eigenlijk op het hoogtepunt van je carrière zitten, hoewel sommigen al eerder pieken. Maar ik heb zelf nu zo’n twee jaar geen progressie geboekt. Ik ben blijven steken of zelfs achteruit gegaan. Dus zo zit ik er een beetje in nu, maar ik ga er natuurlijk wel gewoon vanuit dat alles goed gaat en dat ik door kan blijven gaan. 2016 is daar echt een topjaar voor: de EK in eigen land en vervolgens de Olympische Spelen; prachtige kansen om iets te laten zien.”

Het wordt dus niet alleen een jaar van presteren, maar ook van keuzes?

Op zich zijn de keuzes nu al gemaakt. Als ik niet presteer is het klaar. Ik wil nog 1 jaar het maximaal haalbare eruit halen en presteren op het EK en de Olympische Spelen. Alles wat de sport te bieden heeft, heb ik mogen meemaken; trainingsstages in Zuid-Afrika, USA, Tenerife en meer, twintig Diamond League -wedstrijden, alle mogelijke toernooien (EK, WK, OS) én ik heb indoor discus geworpen. Nu zijn er nog twee doelen, het moment van de EK en OS … op dat moment het hoogst haalbare uit mijn lichaam halen.

Je gaat er dus eigenlijk echt vanuit, dat dit je laatste jaar is als topatleet. Heb je al plannen voor de toekomst?

Mochten prestaties en de daarbij komende financiële ondersteuning uitblijven, dan zijn er voldoende uitdagingen om mijzelf op andere vlakken verder te ontwikkelen.

Waar liggen je interesses? Wil je actief blijven in atletiek, sport of heb je ambitie op een heel ander vlak?

Ik heb een brede interesse en sluit nog niet veel uit. Wel wil ik in meer of mindere mate een baan met een sportieve tint. Maar om nog volledig op het discuswerpen gefocust te blijven, ben ik nog niet bezig met concrete plannen. ‘First things first’. Ja, dat is helemaal waar. Eind januari heeft de Atletiekunie de limiet voor deelname aan Rio verlaagd van 66 naar 65 meter. Grotere kans, dat je er naar toe kan dus?! Ik heb in mijn carrière volgens mij iets van acht keer boven de 66 meter gegooid en iets van dertig keer boven de 65 meter. Dat geeft wel aan hoeveel verschil die ene meter kan maken met het oog op Rio. Al was ik ook al wel van plan om die 66 meter te gaan gooien hoor", aldus Cadee, die zich over een paar weken in Portugal al hoopt te plaatsen voor Rio. "Dan kan ik mij gaan richten op de EK en de Spelen." Nb Erik heeft het nog eens nagekeken en het waren 9 worpen over de 66 meter en 28 over de 65 meter.
In de kwalificatie gooide je in 2012 65.09m en in de finale 60m. Je lijkt op grote toernooien in de kwalificatie beter te gooien dan in de finale en thuiswedstrijden gaan je vaak goed af. Heb je daar een verklaring voor?
Tijdens een WK heb ik nog nooit een finale gehaald. Het EK van 2012 viel letterlijk in het water vanwege een stomme schoenkeuze en afleiding door aanwijzingen. Ik liet mij te veel beïnvloeden door anderen in plaats van af te gaan op mijn eigen gevoel. Dit in tegenstelling tot de kwalificatie, waarbij ik op het moment van vertrek uit Nederland al mijn eigen plan had getrokken en wist dat ik ver ging werpen, ook al liepen de trainingen niet zo lekker. Als je geest positief is en je het succes al voor je ziet, kun je ondanks een minder goede fysieke conditie toch veel bereiken. Als ik ga twijfelen, maak ik soms verkeerde keuzes, waardoor mijn lichaam blokkeert. Tijdens de Olympische Spelen raakte ik 2 dagen voor de wedstrijden behoorlijk geblesseerd en tijdens het WK van 2013 liep ik een voedselvergiftiging op. Zo zie je dat er ook factoren zijn die buiten je macht liggen. Ik ben wel iemand, die vooruit blijft kijken. Van alle situaties heb ik iets geleerd, dat ik heb meegenomen naar volgende wedstrijden en zelfs het verdere leven. Wat is gebeurd is gebeurd, ik heb nergens spijt van, sommige dingen zijn jammer maar ik heb voornamelijk positieve ervaringen welke ik nu wil aanboren om nog 1x alles eruit te halen.

Vorig jaar heb je nog maar twee keer over de vierenzestig meter geworpen. Wat doe je dit seizoen anders of beter, waardoor je die prestatie gaat overtreffen?

Vorig jaar was inderdaad geen best seizoen. Nu heb ik gedurende de hele winter veel meer buiten geworpen, zodat ik meer feedback kreeg vanuit de vlucht van de discus. Dit kon mede, doordat ik al 3x op trainingsstage ben gegaan naar Lissabon, waar ik samen met speerwerper Bjorn Blommerde train. Daarnaast heb ik met Monique wat meer gewerkt aan een paar basisposities in de worp, die de laatste twee jaren wat slordig waren. Wat betreft de kracht heb ik deze winter meer motivatie en een instelling van “alles of niets, dan maar kapot”, omdat ik wist, dat ook daar nog flink wat te halen viel en het bovendien broodnodig is om nog ver te kunnen werpen. Helaas ging ik hierdoor een paar keer kapot, maar dat hoort er soms bij. Ik ben blij, dat ik veel werk heb kunnen verzetten en dat de techniek lekker loopt. Ik verwacht daarom, dat ik die discus gewoon nog steeds kan laten vliegen, ook zo vroeg in seizoen al.

Hoe schat je je kansen in op het EK?

Kansen liggen er altijd. Mijn kansen zullen voor een groot deel afhangen van mijn fysieke gesteldheid, maar … als ik daar eenmaal sta, wil ik zo ver mogelijk werpen. Ik heb een stadionrecord te verdedigen, dat staat met 65.61 meter op mijn naam. Dát is een erg mooie motivatie.

Hoe bijzonder vind je het om op het Museumplein te werpen?

Ja, dat moet echt geweldig worden, zeker met een lekker weertje en veel vrienden, familie, maar ook toeristen als publiek. Naast het feit, dat het in EK in Nederland plaats vindt, geeft deze locatie een unieke ervaring, net als bijvoorbeeld het indoor werpen van discus. Al meerder werpers uit het buitenland reageerde positief verrast toen ik ze hierover vertelde. Het lijkt ze echt fantastisch om daar te werpen.

Cooling down

Is er iets wat je nog graag kwijt wilt?

Nu breekt even een periode van hardere training aan én hoop ik spoedig de Olympische limiet te werpen. Wellicht al in Vught tijdens de testwedstrijd of tijdens de Harry Schulting Games. Ik ga zo eens lekker alternatief werpen met een aantal kettlebells, die ik zojuist heb gekocht, en daarna een pastasalade maken met blikken tonijn van 1kg die ik uit Portugal heb meegenomen, heerlijk haha.
Dankjewel voor dit leuke gesprek en het kijkje achter de schermen. Spreken we elkaar nog voor de volgende Kangoeroebode? Dan met een update over hoe je er voor staat voor dé toernooien? Ja hoor, die afspraak staat. Hopelijk met een wat betere temperatuur en een zonnetje. Laat de zomer maar komen.
Mocht het anders lopen, dan bij deze alvast: Heel veel succes tijdens het Europees Kampioenschap in Amsterdam én de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Erik bedankt!


Elles de Graaff 

Link interview Kangeroebode PH.NL
Foto's: Colin Schalken

 


 

EK Amsterdam 6 tot en met 10 juli 2016

Overzicht gekwalificeerde atleten

 

 


Vandaag gewonnen met 63.42m, EK-limiet!

Nog 1.56m extra nodig voor de OS...

 



Afstand 60,43m

 


 

Wijziging Olympische limieten goed nieuws voor discuswerper Cadée

 

65 meter of 66 meter. Het kan een groot verschil zijn voor discuswerper Erik Cadee. De oude kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro lag voor Cadee op 66 meter, maar de Nederlandse Atletiekunie heeft de limiet vorige week op 65 meter gelegd. "Erg goed nieuws", zegt Cadee.Een metertje verschil. Het lijkt niet zoveel, maar Cadee kan dat gemakkelijk weerleggen. "Ik heb in mijn carrière volgens mij iets van acht keer boven de 66 meter gegooid en iets van dertig keer boven de 65 meter. Dat geeft wel aan hoeveel verschil die ene meter kan maken met het oog op Rio. Al was ik ook al wel van plan om die 66 meter te gaan gooien hoor", aldus Cadee, die zich over een paar weken in Portugal al hoopt te plaatsen voor Rio. "Dan kan ik mij gaan richten op de EK en de Spelen."

16 onderdelen

De Nederlandse Atletiekunie wijzigde onlangs de olympische limiet op zestien verschillende onderdelen. In alle gevallen gaat het om een verruiming van de kwalificatie-eisen. "Die herziening heeft twee aanleidingen", zegt technisch directeur Ad Roskam. 

"Ten eerste: voor de limieten wordt er altijd gekeken naar de resultaten van de laatste drie mondiale toernooien. Uit die resultaten hebben we alle Russische - en recent geschorste atleten gehaald. De tweede aanleiding is dat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de limieten ook heeft aangepast."

Bron: NOS.NL