Atletiekcafé De Keien slaat aan

UDEN – Atletiekvereniging De Keien kan terugzien op een geslaagde avond. In een goedgevuld clubhuis aan de Sportlaan in Uden werd het een enerverende bijeenkomst. Na de algemene ledenvergadering ging het meubilair aan de kant en werd het tijd voor onthullingen en het zoveel besproken: Atletiekcafé.

Door: Peter Kuijpers

 

Voorzitter Jerry van Schijndel van De Keien (Foto's: Peter Kuijpers)


Ruim tweehonderd toeschouwers in de Keienaccommodatie vergaapten zich aan bekendheden uit de atletiekwereld. Naar Uden kwamen achtereenvolgens Erik Cadée, discuswerper en deelnemer aan de Olympische spelen in Londen en Yvonne Hak, 800 meter loopster. Ze behaalde zilver in 2010 op het Europees kampioenschap in Barcelona. Ook aanwezig was Miranda Boonstra, marathonloopster die de beruchte acht seconden te kort kwam om te worden afgevaardigd naar de Olympische spelen in Londen.

 

Erik Cadée, Miranda Boonstra en Yvonne Hak

Gietijzeren regels
Imposant was de verschijning van discuswerper Erik Cadée. Een bundeling van heel veel spieren. Cadée was deelnemer aan de Olympische Spelen in Londen. Van Schijndel vroeg hem wat hem het meest was bijgebleven. Cadée: “Dat was de binnenkomst in het stadion dat gevuld was met 80.000 toeschouwers. Daar krijg je een shot adrenaline van, dat wil je niet weten.”

 

Erik Cadée met volle lach

Bron en lees meer: Uden.kliknieuws.nl


NOC*NSF snijdt stevig in atletiekprogramma’s

dinsdag 4 december 2012 - Cors van den Brink

NOC*NSF snijdt voor de komende jaren stevig in de trainingsprogramma’s in de atletiek. Alleen de meerkampers, sprinters, paratleten en werper Erik Cadée behouden financiering voor de voorbereiding op Rio de Janeiro. Voor hordelopen, midden- en lange afstand, springen en de andere werpers is geen geld meer. De atletiekunie is ‘ernstig teleurgesteld’.

Dat is dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van technisch directeur Maurits Hendriks van de nationale sportkoepel. De Nederlandse topsport heeft in de jaren tot de Spelen van Rio de Janeiro gemiddeld 26,5 miljoen per jaar beschikbaar. Dat is vrijwel gelijk aan de budgetten in de afgelopen jaren, maar een veel groter deel van het geld gaat naar sporten en sporters die kandidaat zijn voor het podium in Rio, of gezien worden als potentiële medaillewinnaars.

De werpselectie van bondscoach Gert Damkat verliest haar budget, met uitzondering van Erik Cadée. Voor zijn trainingsprogramma is nog 120.000 uitgetrokken. Daarnaast krijgt de Atletiekunie 175.000 euro, met name voor deelname aan de grote toernooien.

     

Bron en lees meer: Atletiekweek.nl


Topatleten Erik Cadée, Miranda Boonstra en Yvonne Hak maandag 10 december naar Keien Atletiekcafé in Uden

  

 De Keien Atletiek uit de startblokken met Atletiekcafé

Op 10 december organiseert De Keien Atletiek het eerste Atletiekcafé. Vanaf 20.30 uur biedt het nieuwe initiatief iedere sportliefhebber een unieke kans op een blik in de wereld van de topatletiek. Speciale gasten zijn de Nederlandse topatleten Yvonne Hak, Erik Cadée en Miranda Boonstra. Locatie is de kantine van de Keienaccommodatie aan de Sportlaan in Uden.

In een ongedwongen sfeer wordt door middel van interviews ingegaan op de individuele prestatie van de aanwezige atleten en op algemene ontwikkelingen in de topsport. Ook wordt gelegenheid geboden tot het zelf stellen van vragen.

Degenen die afgelopen zomer de Olympische Spelen in Londen hebben gevolgd, hebben Erik Cadée daar in actie kunnen zien tijdens het discuswerpen. Uden is voor hem bekend terrein: vorig jaar was de atleet van Prins Hendrik een van de deelnemers aan de MONDO Keien Meeting.

Keiengalerij
Naast het Atletiekcafé wordt op 10 december bij De Keien ook de Keiengalerij onthuld: een overzicht van Keienleden die – evenals de gasten van het Atletiekcafé - ook een nationale titel op zak hebben.

Bron en lees meer: sportiefmagazines.nl


 

 2012 Erik Cadée: ‘Het doel is om ooit een keer 70 meter te werpen en dan komt dat Nederlands record vanzelf’

maandag, 12 november,


Foto: VI Images

We spreken Erik Cadée op een vrijdagavond op Papendal. Het nationale trainingscentrum ligt er op dat moment stil en verlaten bij. In het sportcafé is even na zeven uur niemand meer. Met een muziekje en een haardvuur op de achtergrond spreken we met de discuswerper, die op zijn vriendin Kaie Kand wacht.  Zij is onlangs gestopt met topsport en verdient in het restaurant van Papendal wat bij met afwassen.  Op de vraag of de 28-jarige Cadée zelf al eens heeft nagedacht over wat hij na zijn sportcarrière gaat doen krijgen we een ontkennend antwoord: ‘Nee, daar denk ik eigenlijk nog niet over na. Ik heb het gevoel dat ik nog aan het begin van mijn carrière sta. Dat is natuurlijk niet waar, want ik zit er midden in. Maar ik heb wel het gevoel dat er nog heel wat jaren aankomen.’

studie
Hij ziet er bovendien het nut nog niet van in. ‘Ik zie dat bij vrienden. Sommigen hebben gestudeerd en uiteindelijk zijn ze in een heel andere sector werkzaam of ze switchen na een aantal jaren. Mijn interesse kan ook nog veranderen.  Ik kan nu proberen een studie of cursus te pakken maar als ik er uiteindelijk niets mee doe, is het ook zonde van mijn energie.’  Eerder heeft Cadée wel een aantal studies gestart, echter niet afgemaakt.  ‘Bewegingswetenschappen heb ik twee jaar gedaan en daar ben ik toen mee gestopt. Ik had de ziekte van Pfeiffer en het beroepsperspectief was ook niet zo goed. Dus toen dacht ik laat me zitten. Ik heb ook nog een jaartje een fitnessopleiding gedaan bij Carl Noten…. Ja, die naam had ik misschien beter niet kunnen noemen ,’ zegt hij enigszins ongemakkelijk als hij onze vragende blik ziet. ‘Daarna heb ik een jaar fysiotherapie gedaan en mijn propedeuse gehaald.’ Hij had in eerste instantie verder willen gaan met deze studie.

fulltime atleet
Dat was in 2006. Cadée had zich niet weten te plaatsen voor het EK in Göteborg. ‘Ik ging wel nog naar college maar zat alleen maar dingen over atletiek op internet op te zoeken.  En toen dacht ik: Wat doe ik hier eigenlijk? Ik wil vol voor de atletiek gaan.’ Toen ben ik na het eerste deel van het college de zaal uitgelopen en heb ik gezegd: Ik ben weg mensen, ik kom niet meer. Ik heb de deur achter me dicht gedaan en ben alleen nog een keer terug gegaan om mijn propedeuse op te halen.’

Sindsdien is Cadée fulltime atleet en niet lang daarna vertrok hij richting Papendal om bij Gert Damkat te trainen. Hij leidt een leven waarbij hij zich zichtbaar goed voelt. Elke dag gaat de wekker om 8u40 en draait het om trainen, slapen en eten. ‘Je moet er wel tegen kunnen. Heel veel mensen zouden gek worden.  Als je hard traint is het helemaal niet erg.  Je bent continu bezig om jezelf fit te houden. Het is niet alleen de training zelf, ook de dingen er omheen moeten goed geregeld en gepland worden. Wekelijks heb ik twee keer fysiotherapie op Papendal en op woensdag een derde behandeling maar daar moet ik een stukje voor rijden. In het weekend ga ik naar huis toe en dan heb ik daar mijn vrienden.’ Rutger Smith vertrok deze maand naar de VS waardoor Cadée een trainingsmaat minder heeft. ‘Jammer dat ie weg is als vriend, maar ik kan mezelf ook altijd wel heel goed motiveren.’


Foto: VI Images

terugblik
Cadée is inmiddels terug van vakantie en heeft de trainingen alweer opgepakt. Hij heeft het afgelopen seizoen kunnen laten bezinken. ‘Het was een goed jaar maar ik had er iets meer van gehoopt, vooral op de toernooien. De kwalificatie in Helsinki was mijn beste kwalificatie ooit maar de finale heb ik verprutst door de schoenkeuze. Ik had er op Papendal helemaal naartoe gewerkt. Ik wilde op alles voorbereid zijn. Als het zou regenen dan zou ik met andere schoenen werken. Daar had ik ook echt op getraind. Toen ik bij het stadion aankwam begon het langzaam te regenen en besloot om met die andere schoenen te werpen. In mijn achterhoofd wist ik eigenlijk wel dat die ring stroef genoeg was voor mijn gewone schoenen maar ik was bang dat ik me voor mijn kop zou slaan als het niet goed zou gaan. Ik had gewoon mijn gevoel moeten volgen. Ik was na afloop ontzettend kwaad op mezelf.’

Bij de Olympische Spelen raakte Cadée twee dagen voor de Spelen geblesseerd aan zijn knie bij een eenvoudige oefening. Kogel voorover gooien. ‘ Dat was pure pech bij een oefening voor de explosiviteit. Ik kwam met mijn linkerbeen iets te ver naar voren en toen ik hem neerzette overstrekte ik deze. Ik zag mijn knie naar achterklappen en dacht dat ik alles af zou scheuren. Ik dacht meteen: Daar gaan mijn Olympische Spelen.’ De blessure viel in zoverre mee dat het niet einde Olympische Spelen was maar Cadée moest het toernooi in met een stevig ingepakte knie en een flinke deuk in zijn zelfvertrouwen. ‘Ik had er echt veel last van. Het was nog een wonder dat ik hiermee 63m wierp want technisch klopte er helemaal niets van.’

naseizoen
Een MRI wees uit dat er een scheur van 5 centimeter in de peesovergang van de hamstring zat en er was botvocht te zien in zijn knie. ‘Ik had een flinke klap gehad en had ook last van mijn kuit. Dus ik heb daarna helemaal rust gehouden. Niks gedaan, niks getraind. Toen heb ik één training gedaan met 15 worpen en heb vervolgens de Diamond League van Lausanne gedaan. Daar merkte ik dat het eigenlijk best goed ging en besloot om gewoon alle wedstrijden nog te doen en te kijken waar het schip zou stranden.’

Cadée werpt nog in diverse grote wedstrijden waaronder Berlijn en Brussel. Zijn seizoen sluit hij af in Rotterdam waar hij tot een afstand van 66m88 komt. ‘Daar was ik wel blij mee. Ook bij de andere wedstrijden heb ik nog acceptabele afstanden geworpen. Dat draagt er straks ook weer aan bij dat ik weer beter wordt. Ik heb hierdoor ingezien dat, ook al is mijn lichaam fysiek niet fit, ik toch een eind kan komen. Als ik er maar in blijf geloven en op mijn souplesse en gevoel afga.’

periodisering
Naar zijn gevoel luisteren heeft hij geleerd bij zijn eerste trainster Monique Kuenen, onder wie hij ook Europees juniorenkampioen werd.  ‘Als A-pupil stond ik al discus te werpen met Monique. Zij heeft me het gevoel bij gebracht. En ook dat ik niet super veel nodig heb om goed te zijn. Ik ben niet echt een krachtmens. Periodisering komt ook heel erg nauw bij mij. Ik ben niet iemand die voor een toernooi nog veel kracht moet doen. Ik moet juist afbouwen. En dat bleek ook afgelopen seizoen weer toen ik aan het einde eigenlijk niks deed qua training maar dat ik eigenlijk ontzettend goed wierp.’


Foto: VI Images

progressie
Cadée is pas net weer begonnen met trainen na zijn rustperiode. De atleet van Prins Hendrik is inmiddels 28 jaar en kende tot nu toe slechts één seizoen (2008) waarin progressie uitbleef.  Ook dit jaar wierp hij verder dan afgelopen jaar en scherpte zijn persoonlijk record aan tot 67m30. En er zit nog meer in want de ultieme worp heeft hij nog niet gehad. ‘Ik heb goede worpen en goede momenten gehad maar nog nooit een worp waarbij alles op z’n plek viel. Mijn ultieme prestatie moet nog komen. Ik heb het gevoel dat ik ook nog flinke stappen kan maken. Ik heb niet het gevoel van: Ok, dit jaar ging het lekker, hopen dat ik volgend jaar hetzelfde niveau kan bereiken. Elk jaar zag ik nog voldoende mogelijkheden voor progressie.’

techniek
Die progressie zit vooral in de techniek. Qua kracht denkt Cadée dat hij met zijn 28 jaar niet veel winst meer kan boeken, maar wel op het gebied van techniek en periodisering. ‘Ik zit nu op een niveau dat ik wel wat kan uitbouwen maar denk niet dat ik nog bijzonder veel sterker ga worden. Op het gebied van kracht zal het meer gaan om het verleggen van accenten en er iets slimmer mee omgaan. Niet alleen dom beuken.’

De winst valt met de techniek te behalen. ‘Het klinkt misschien stom. Ik ben best wel al een tijd intensief bezig met die techniek maar pas eind vorig jaar had ik het gevoel dat ik me bepaalde dingen eigen gemaakt had, dat ik er niet meer over hoefde na te denken. Dat probleem heb ik eigenlijk altijd wel gehad. Sommige dingen waren voor mij nog steeds een trucje. Ook al deed ik het al tien jaar, ik had er nog steeds geen lekker gevoel bij.’ Voor het nieuwe seizoen heeft Cadée samen met trainer Gert Damkat al doorgenomen waar de komende tijd aan gesleuteld gaat geworden. ‘Het begin van de draai, een net iets ander accent, iets meer voorover nog. Niet zozeer zitten met een hoek in de heup, maar voorover, dat ik ook wat rechtlijniger naar het midden kan afzetten en dat ik op het einde iets beter boven rechts blijf zodat ik niet te veel op links hang waardoor ik achterover kantel en hem wegtrek. Dus eigenlijk via rechts op links en dan naar voren,’ zegt hij in één adem.

We nemen het voor kennisgeving aan en stellen zijn analyse niet ter discussie. Iets wat hij zelf wel regelmatig doet want Cadée is iemand die zich wil blijven ontwikkelen en wil begrijpen hoe het werkt. ‘Ik ben iemand die heel veel nadenkt en vind het fijn om dingen onder controle te hebben. Ik wil het echt snappen. Dus als ik iets zie staan, dan vraag ik me af waarom dat zo is. En als het dan wordt uitgelegd en ik vind het kloppen dan doe ik het ook. Ik zoek dingen liever zelf uit, dan weet ik dat het goed wordt gedaan en als het fout gaat dat het aan mezelf ligt.’ Cadée beseft terdege dat hierin zijn kracht maar ook zijn zwakte besloten ligt. ‘Bepaalde momenten is het een zwakte geweest, teveel zoeken, te veel in detail en nooit tevreden zijn. Maar op een bepaalde manier is dat ook mijn sterke punt want anders had ik bepaalde beslissingen ook niet genomen. Dan was ik misschien niet gestopt met de studie, was ik niet naar Gert gegaan en was ik niet in contact gekomen met biomechanicus Aadu Krevald.’

buitenland
Deze Aadu Krevald gaat hij in december weer opzoeken als hij met de Kerst in Estland is. ‘Al is het maar één of twee trainingen. Het geeft toch weer even een andere kijk op de dingen. Hameren op dingen die goed gaan, meer de principes, niet de details. Hij draagt dingen aan die volgens de theorie het beste zouden moeten zijn maar het is dan aan mij om te experimenteren of dat ook lukt.’
Buiten de trip naar Estland zal Cadée vooral in Nederland trainen de komende maanden. Er is dit jaar geen stage naar Zuid-Afrika gepland. ‘Dat is een geldkwestie maar bovendien vonden wij het daar vaak te warm. Ik ga in het voorjaar ook niet naar de Verenigde Staten, zoals afgelopen jaren, maar verwacht dat we naar Tenerife zullen gaan. Gert heeft de plannen ingediend. Het is nog even afwachten of die worden goedgekeurd.’ De keuze om dit jaar niet naar de VS te gaan is een weloverwogen keuze. De verleiding was erg groot om daar veel wedstrijden te doen maar ‘eigenlijk verleng je daarmee je wedstrijdseizoen met een maand.’

Nederlands record
De doelen voor het komende jaar zijn nog niet duidelijk uitgesproken. Dit jaar werd er al regelmatig gesproken over een Nederlands record maar Cadée wil daar niet teveel mee bezig zij. ‘Records krijg je niet op bestelling. Het gaat mij er niet om wie het eerste het Nederlands record heeft maar wie het record als laatste heeft. Ik ga niet naar de VS dus het kan zo maar zijn dat Rutger hem daar al werpt. Maar het record is niet mijn doel. Het doel is om ooit een keer 70 meter te werpen en dan komt dat record vanzelf. Een medaille op een internationaal toernooi staat hoger op mijn verlanglijstje. Ik vind het belangrijker om straks bij de Diamond League en bij de kampioenschappen beter te werpen. Dit jaar heb ik laten zien dat ik onder alle omstandigheden goed kan werpen. Nu wil ik mijn energie sparen voor die wedstrijden. Eerst ben je blij dat je mee mag doen. Dit seizoen ben ik twee keer vierde geworden, en volgend jaar wil ik daar weer beter presteren.’

Bron:  Losseveter.nl


Erik Cadée: Niet naar VS, om energie te sparen

maandag 12 november 2012 - Cors van den Brink

 

foto: Erik van Leeuwen

 

Zijn voormalige trainingsmaat Rutger Smith vertrok vorige week naar de VS. Monique Jansen heeft haar atletiekcarrière beëindigd. Van het trio topwerpers van coach Gert Damkat is alleen Erik Cadée nog op Papendal te vinden. De discuswerper gaat het in 2013 een beetje anders aanpakken.

Nee, Cadée gaat komend voorjaar niet, zoals de laatste jaren gebruikelijk was, naar de VS om er z’n voorjaarstrainingen te doen. De ook al traditionele stage in Zuid-Afrika in januari heeft de Atletiekunie geschrapt, omdat er te weinig duidelijkheid is over het budget voor de topsport in de komende jaren. Is het nog wel leuk om topatleet te zijn, als de mensen met wie je in de afgelopen jaren veel optrok, ook nog eens uit het zicht zijn geraakt?

‘Niet makkelijk’
Hij blijkt er niet zo mee te zitten, al verraste Smith hem wel met de mededeling dat hij zijn carrière in Los Angeles een nieuwe impuls wil geven. ‘Het zal niet makkelijk voor hem zijn, maar ik begrijp wel dat hij een dergelijke stap nodig kan hebben’, zegt de Brabander over zijn Groningse collega.
Zelf maakt hij juist een andere stap. Cadée zal in april en mei niet, zoals de laatste jaren de gewoonte was, naar de VS afreizen. Dit jaar deed hij er tussen 19 april en 3 mei vier wedstrijden, waarbij hij steeds boven de 65 meter kwam. Na terugkeer in Nederland bracht hij zijn p.r. in Hoorn op 67,30.
Na een 11-de plaats in Helsinki en een 10-de bij de Spelen wist hij op 13 september in Kose de schijf nog ruim 63 meter weg te gooien. Dat was bij de 24-ste wedstrijd van het jaar 2012.

 

foto: Erik van Leeuwen

 

Energie
‘Door niet naar de VS te gaan, hoop ik wat meer energie te sparen voor de wedstrijden in het zomerseizoen’, aldus Cadée. Die keuze is niet ingegeven door de vermeende overtuiging dat hij “alleen in de VS goed kan presteren”, zoals de critici wel eens opperden, omdat hij in de jaren 2009 tot en met 2011 zijn beste seizoensprestaties daar leverde. Van z’n tien beste worpen ooit stammen er zeven uit de VS.
‘Maar het is wel zo dat ik in april al veel energie verbruikte. Het zit in de combinatie van hard trainen én wedstrijden doen tijdens zo’n stage. Die wedstrijden zijn erg leuk, dus die laat je niet schieten als je er toch al bent. Maar komend jaar wil ik me wat die wedstrijden betreft echt focussen op de zomer. Ik hoop veel uitnodigingen te krijgen voor de Diamond League en daar echt te pieken.’

Papendal
Voorlopig is het echter: trainen, trainen, trainen. En wonen en leven op Papendal, samen met vriendin en meerkampster Kaie Kand – die zelf de topsport overigens vaarwel heeft gezegd. ‘Al denk ik dat ik over een paar jaar wel weer terug wil naar Brabant’, zegt hij nu. ‘We hebben tegenwoordig bij PH in Vught een mooie accommodatie en ik heb toch al m’n vrienden daar.’

En ach, zo lang duurt het nu ook weer niet tot het wedstrijdseizoen begint, zegt Cadée. In maart wil hij graag weer naar die immense indoorhal in het Zweedse Växjö, waar hij dit jaar zijn seizoen opende. En een weekje later staat de European Winter Throwing al op de kalender. Maar ze vormen uiteraard geen hoofddoel. Pieken wil hij pas als in juni het Europese atletiekseizoen op gang komt.

Bron : Atletiekweek.nl




 

Bron: PrinsHendrik.nl


Erik Cadée and Daniel Stahl won ERGO World Games

 

High level discus competition was held today on Kose Estonia. Every team included 2 throwers and best results were summed.

 

Team competition winner was team Europe - Erik Cadée and Daniel Stahl who achieved 124.04m.

Second was team Estonia Gerd Kanter and Aleksander Tammert 123.60m and

third tea Poland Piotr Malachowski and Robert Urbanek 121.81m.

 

Gerd Kanter won individual competition 64.62m, second was Erik Cadée 63.79m and third Ehsan Hadadi 61.58m.

All results from here 

Discus individual competition

 

Bron: Team75pluscom


KDC Finale - definitief chronoloog

Hierbij het definitieve chronoloog voor de laatste wedstrijd van het KDC. Het is weer een volle bak, maar gezien de dubbele inschrijvingen en een paar afmeldingen staat uiteindelijk niemand op de reservelijst .

Op deze laatste wedstrijd van het circuit komen twee bijzondere atleten in actie.

Olympiër Erik Cadée komt direct vanuit Helsinki naar onze mooie baan. Hij is in vorm en krijgt als enige atleet 6 pogingen bij discus. Het zou toch mooi zijn als wij allen getuigen zijn van een verbetering van het Nederlands record, dat al sinds 1991 op 68,12m staat.
 

Bron en lees meer: Leidenatletiek.nl


Uitsmijterbokaal voor Erik Cadée

Geplaatst op: 9 september 2012

Veel vitamine “Z” vandaag op onze baan tijdens de wedstrijd om de Uitsmijterbokaal. Helaas voor de discuswerpers een beetje te weinig wind voor die echt ultieme prestatie al kwam Olympia’s nummer 10 Erik Cadée  bij het inwerpen wel akelig dicht in de buurt van het nationale record. Inwerpen geldt echter niet, het moet gebeuren in de wedstrijd waar Erik liet zien hoe mooi discuswerpen kan zijn. En wat lag het allemaal ver. Weliswaar niet ver genoeg voor het record maar de 65.43m uit de eerste wedstrijd en 65.13m uit de tweede wedstrijd zijn toch afstanden om u tegen te zeggen. De prestatieprijs ging dan ook terecht naar Erik.

 

's Morgens om 10.00u had Vincent Onos het bal geopend met een sterke serie bij het slingeren dat met 66.27m winnend werd afgesloten. Paul Olofsen was met een afstand van 14.59m de sterkste kogelstoter. Ook Vincent kwam in de buurt van Paul zijn afstand, maar donderde helaas steeds achter de kogel aan.

Het was een gezellige wedstrijd die vlot verliep. Hopelijk een opmaat voor een groter deelnemersveld volgend jaar. Erik heeft in ieder geval al toegezegd! Bekijk hier de uitslag van de wedstrijd en hier de foto's.

Bron en lees meer: savatletiek.nl


2012 Erik Cadée in Brussel: ‘Ik hoor bij de wereldtop, nu wordt het tijd om die gasten te verslaan’

vrijdag, 7 september,

Erik Cadée werd vandaag vierde tijdens de Van Damme Memorial in Brussel. De discuswerper kwam tijdens deze laatste Diamond League wedstrijd tot een afstand van 65m48, goed voor een vierde plaats. Cadée baalde na afloop een beetje van het missen van het podium maar kon toch tevreden terugkijken op de wedstrijd. ‘Ik heb een aantal olympische finalisten verslagen die toen voor me zaten. Dat geeft wel een goed gevoel. Ik had het gevoel dat een afstand van 66m erin zat maar dat kwam er helaas niet uit.’

Het seizoen is nog niet over voor Cadée. Hij werpt nog een wedstrijd in Grootebroek aanstaand weekend en vertrekt daarna nog naar Estland voor een wedstrijd. Hij overwoog ook nog in Lelystad te werpen maar die kooi werd afgekeurd. Hij kiest ervoor om nog een aantal wedstrijden mee te pakken omdat zijn vorm nog steeds uitstekend is. ‘Als ik een keer een goede wind weet te pakken kan ik misschien nog mijn persoonlijk record of misschien zelfs het nationaal record aanscherpen.’

Ook al zit het seizoen er nog niet helemaal op kijkt Cadée tevreden terug op dit seizoen. ‘Het was een goed seizoen alleen op de momenten dat het erom ging was het iets minder. Dat neem ik mee voor volgend jaar. Ik hoor bij de wereldtop, nu wordt het tijd om die gasten te verslaan.’

Bron: Losseveter.nl


 

DL Brussel: WR voor Merritt, Cadée vierde

 

Cadée: ‘Ik kan nog wel maanden doorgaan’

 

foto: Erik van Leeuwen


Erik Cadée werd vierde met een afstand van 65.48 meter. Naast de winnende worp had Cadée geldige pogingen van 63,30, 64,71 en 62,00 meter. Voor de derde keer binnen één week kwam Cadée boven de 65 meter.
Niet slecht maar hij het zelf graag anders gezien. Cadée die in de afgelopen anderhalve week in Lausanne, Berlijn en Zagreb wierp, wilde zijn internationale tour in Brussel graag afsluiten met een afstand boven 66 meter. Een afstand die er volgens hem ook zeker inzat.
Cadée had naar eigen zeggen een goed seizoen, maar had in Londen teveel last van een overstrekte knie. ‘Mijn sportarts had me zelfs geadviseerd om helemaal niet mee te doen. Maar ik voel me nu weer zó goed, dat ik nog wel maanden door kan gaan. De afgelopen maanden heb ik allerlei nieuwe dingen geleerd. Zo merk ik dat ik het beste presteer als ik in de dagen voor een wedstrijd nog meer gas terug neem.’
Cadée doet nog een wedstrijd in Nederland, in Grootebroek, en dan zit het seizoen er definitief op.
Winnaar in Brussel werd Gerd Kanter, de Est die in Londen een bronzen medaille won en nu tot 66,84 kwam. Hij veroverde ook de hoofdprijs van de Diamond League. Kanter hield Martin Wierig (Dui – 66,05) en Virgilius Alekna (Lit – 65,78) achter zich.

Bron: Atletiekweek.nl


Erik Cadée in aktie tijdens wedstrijd om de Uitsmijterbokaal

Geplaatst op: 4 september 2012 om 23:12

Zondag 9 september wordt op onze baan de wedstrijd om de Uitmijterbokaal gehouden met onder de deelnemers discuswerper Erik Cadée . Getuige de laatste resultaten verkeert de Olympiaganger en Nederlandse kampioen in een grootse vorm en hoopt hij bij goede wind op een aanscherping van zijn pr dat op 67.30m staat. Ook de nummer 5 van het NK, Stephan Dekker, heeft met 54.60m een mooi pr achter zijn naam staan. Op gepaste afstand zijn de eigen leden Paul Olofsen en Vincent Onos op jacht naar een verbetering van het clubrecord. Het discuswerpen voor mannen is het finalenummer en staat rond 14.30u op het programma.

Op alle nummers voor iedereen 6 pogingen.


(Foto: Erik van Leeuwen)

Bron: savatletiek.nl


Cadée vierde met discus in Brussel

vrijdag 7 september 2012

BRUSSEL (ANP) - Discuswerper Erik Cadée heeft bij de slotwedstrijd van de Diamond League in Brussel net naast een podiumplaats gegrepen. De beste poging van de 28-jarige Brabander was 65,48 meter, goed voor de vierde plaats. Cadée kwam 30 centimeter tekort voor een plek op het podium.

Gerd Kanter uit Estland greep de winst met 66,84 meter, de Duitser Martin Wierig werd tweede (66,05). Het brons ging naar Virgilijus Alekna uit Litouwen: 65,78. Kanter verzekerde zich met zijn overwinning in Brussel van de eindzege in de Diamond League.

Bron: Omroepbrabant




Bron: diamondleague-brussels.com


Atleet Cadée tweede in Zagreb

di 04 sep 2012

ZAGREB -  Atleet Erik Cadée is dinsdag als tweede geëindigd tijdens internationale wedstrijden in Zagreb. De Nederlander liet op het onderdeel discuswerpen een afstand van 65,67 meter noteren.

 

De Brit Lawrence Okoye eiste de eindzege op (67,25 meter). De derde plaats was voor de Pool Piotr Malachowksi (65,64 meter).

Cadée was tevreden met zijn prestatie. "Mooie wedstrijd met goede muziek”, twitterde hij. "Nu wat krachttraining en op naar Brussel.”

Bron: Telegraaf.nl


 

Cadée met discus zesde in Berlijn

Toegevoegd: zondag 2 sep 2012
 

Bij de World Chalenge-wedstrijden in Berlijn is discuswerper Erik Cadée als zesde geeindigd. Met 65,05 meter was de Brabander weliswaar beter op dreef dan in de Olympische finale (62,78 m), maar het podium haalde hij niet. Europees, wereld- en olympisch kampioen Robert Harting boekte met 67,40 m zijn 33ste opeenvolgende internationale zege.

Bron: SPORT.NL




 

Bron: ISTAF.DE


Erik Cadée boekt net geen record bij AV Passaat

 

PAPENDRECHT • Olympisch discuswerper Erik Cadée heeft zaterdag een baanrecord gegooid bij AV Passaat in Papendrecht. Een Nederlands record zat er net niet in.

De organisatie van AV Passaat werd vrijdag gebeld door Erik Cadée of hij zaterdag nog mee kon doen aan het onderdeel discuswerpen. De weersvooruitzichten (harde wind) had hem namelijk doen besluiten om zijn Olympische vorm uit Londen te gebruiken om een poging te wagen het Nederlands record te gooien. Hierop zei Passaat uiteraard geen nee. Donderdag had hij in Lausanne nog deelgenomen aan de Diamond League wedstrijd.

Op de wedstrijddag waren er diverse regenbuien die de werpring glad maakte. Door volop met handdoeken in de weer te gaan en een periode zonder regen kon tijdens 5 van de 6 pogingen geworpen worden onder redelijke omstandigheden. De wind was helaas iets minder hard dan voorspeld. Toch wist hij in zijn eerste poging een afstand te bereiken van 64,11 meter  (Nederlands record is 68,12 meter). De vierde poging ging ruim over de 67 meter, maar was ongeldig omdat hij net over de ringrand stapte. Helaas geen Nederlands record dus, maar uiteraard wel een baanrecord bij Passaat dat nog wel vele jaren stand zal houden.

De deelname was extra leuk voor de andere atleten die hadden ingeschreven aangezien je niet dagelijks in de ring staat met een Olympisch atleet. Ook Erik had het naar zijn zin in deze ongedwongen sfeer ondanks dat de wedstrijd door het samenvoegen van diverse  categorieën in totaal tweeënhalf uur duurde. Volgens Erik zijn langste discuswedstrijd ooit (dus toch een record).

De volgende wedstrijd van Erik Cadée is naar verwachting de Diamond League wedstrijd in Brussel op 7 september.

Bron en lees meer: hetkontakt.nl


Erik Cadée komt tot 64 meter in Papendrecht [+ foto's] 

 

Gisteren kwam Erik Cadée uit Lausanne terug waar hij afgelopen donderdag bij de Diamond League deelnam aan het discuswerpen (63m83). Thuis bekeek hij de Nederlandse weersomstandigheden en besloot hij bij AV Passaat in Papendrecht te informeren of hij de volgende dag, zaterdag 25 augustus, mocht deelnemen aan hun baanwedstrijd. Hier zei de organisatie geen nee tegen.Het voordeel van de tegenwind viel de discuswerper uit ‘s Hertogenbosch vandaag toch wat tegen. Cadée liet 2 geldige pogingen noteren. Dat waren zijn eerste twee worpen: 64m11 en 63m72. Bij de vierde poging landde de discus rond de 67 meter maar volgens de discuswerper raakte hij uit balans en stapte net over de rand.De wedstrijd vond plaats in een ongedwongen sfeer waarbij pupillen en junioren tussen de worpen door met de Olympiaganger op de foto gingen. Ondanks dat zei Erik Cadée zich goed te hebben kunnen concentreren en was hij tevreden over de technische uitvoering van de worpen. De organisatie had overigens een primeur. Cadée vertelde nog nooit aan een discuswedstrijd te hebben deelgenomen die zo lang duurde, namelijk 2,5 uur.Cadée gaat zich nu voorbereiden op de volgende Diamond League wedstrijd in Brussel op 7 september. Tweede in de wedstrijd werd Stephan Dekker van Illion uit Zoetermeer met een beste worp van 52m87.Bij de dames liet Pamela Kiel van Rotterdam Atletiek één poging opmeten: 48m54. Daarmee won zij ruimschoots de wedstrijd bij de dames.

Tekst: Erwin van Diemen, foto’s: Clemens van der Heydt

Bron: Losseveter.nl


Erik Cadée zesde in Lausanne

 

Tijdens de Diamond League in Lausanne is discuswerper Erik Cadée vanavond zesde geworden. De winst ging naar Gerd kanter uit Estonia. Kanter, Olympisch kampioen in 2008 en onlangs in Londen goed voor Olympisch brons, noteerde een afstand van 65m79. Tweede werd de Brit Okoye met 65m27 en de derde plaats was voor de Spanjaard Casanas met 65m24.

Erik Cadée kwam tot een afstand van 63m83. Cadée werd twee weken geleden tiende bij de Olympische Spelen en wierp vanavond ook met een groot aantal Olympisch finalisten. Cadée was tijdens het Olympisch toernooi licht geblesseerd aan zijn knie waardoor hij niet optimaal kon presteren. De Brabander was welliswaar tevreden met zijn tiende plaats, maar heeft ook aangegeven nog hoge ambities te hebben voor de laatste wedstrijden van dit seizoen. In Lausanne vanavond liet hij al een aantal Olympisch finalisten achter zich. Hieronder de Hadadi, winnaar van het Olympisch zilver.

In Birmingham hoopt Cadée volgende week ook in actie te kunnen komen. Zeker is hij hier nog niet van omdat de atleet op de wachtlijst staat. Wel is zeker dat Cadée mee kan doen aan de Ivo van Damme Memorial in Brussel, de slotwedstrijd van de Diamond League.

Bron: Losseveter.nl




 


Cadée mist podium bij Diamond League Lausanne

 

LAUSANNE - Erik Cadée heeft zich donderdag bij de Diamond Leaguewedstrijden in Lausanne niet kunnen mengen in de strijd om de ereplaatsen bij het discuswerpen.

De 28-jarige Brabander eindigde als zesde met een beste poging van 63,83 meter. Begin deze maand werd Cadée met 62,78 meter tiende op de Olympische Spelen in Londen.

De winst in Lausanne ging naar de Est Gerd Kanter, die de discus 65,79 meter ver wierp. Kanter had in Londen brons veroverd.

Olympisch kampioen Robert Harting uit Duitsland ontbrak in Lausanne. De Brit Lawrence Okoye eindigde achter Kanter als tweede, de Spanjaard Frank Casanas werd derde.

Bron: nusport.nl

 


Cadée: 'Heb nog wat te bewijzen'

HOOFDDORP - Waar voor de veel atleten het seizoen er na de Olympische Spelen opzat, moet discuswerper Erik Cadée donderdag al weer vol aan de bak. De 28-jarige Brabander komt in actie bij de Diamond League-wedstrijd in het Zwitserse Lausanne. 

 

Door Anne Joldersma

Een behoorlijke omschakeling. Na zo'n grote atletiekdelegatie in Londen ben je samen met Churandy Martina de enige Nederlander in Lausanne.
"Tja, meestal er doen meestal niet zoveel Nederlanders mee aan wedstrijden in de Diamond League. Het is een kleiner circuit, dat ben ik ook gewend. Eigenlijk zijn de Olympische Spelen een gek evenement. Daar liep ik naast atleten die vier jaar lang niet heb gezien."

Is het moeilijk je op te laden voor de Diamond League?
"De wedstrijd in Lausanne is best vreemd. Met de Spelen hebben we het hoogtepunt dit jaar al gehad. Ik ben best tevreden over mijn optreden in Londen. Tiende ondanks mijn knieblessure."

Ook nu klink je niet helemaal fit. Je bent flink aan het kuchen.
"Ik heb inderdaad een vervelend hoestje opgelopen in Londen. Maar ik hoorde dat meerdere atleten daar last van hebben. De voorbereiding op de Diamond League was de afgelopen weken niet ideaal. Maandag heb ik eigenlijk pas weer kunnen trainen."

De verwachtingen zijn dus niet al te hoog?
"Het zal spannend worden hoe het gaat. Maar ik denk dat er meer atleten zullen zijn die de afgelopen weken niet de ideale voorbereiding hebben doorlopen. Ik moet gewoon een paar keer goed gooien, dan kan ik ver komen. Ik moet mijn kop erbij houden."

Hoe zit het met de Diamond League in Birmingham, zondag. Zien we je daar ook?
"Ik sta op de wachtlijst voor Birmingham. Als ik daar een startbewijs krijg zal het duslast-minute zijn. Maar ik heb nog wel iets te bewijzen dit seizoen. Er moet iets goed gemaakt worden. Ik wil nog wel een discusje werpen. Ik heb in ieder geval mijn startbewijs voor de finale van de Diamond League in Brussel al binnen. Dat is echt gaaf."

 

Bron: nusport.nl


 

Churandy Martina en Erik Cadée morgen in Lausanne 

Morgenavond staat in Lausanne de volgende Diamond League wedstrijd op het programma. Van de Nederlanders zijn er Churandy Martina en Erik Cadée,Churandy Martina loopt de 200m, de afstand die hem het beste ligt. Hij neemt het onder andere op tegen Usain Bolt.Bij het discuswerpen staat er een heel sterk deelnemersveld. Erik Cadée, zelf finalist bij de Olympische Spelen in London, neemt het op tegen de absolute wereldtop. Op 1 na, zijn het allemaal finalisten van London. Wel ontbreekt Olympisch kampioen Robert Harting, maar zijn Ehsan Hadadi (winnaar van Olympisch zilver in London) en Gerd Kanter (winnaar van Olympisch brons in London) wel present.

Bron : Losseveter.nl


 

Verlooy gaat met “mixed feelings” naar huis (Olympische Spelen)

12 augustus 2012

Technisch directeur Peter Verlooy neemt met gemengde gevoelens afscheid van Olympisch Londen. ‘Maar een aantal atleten heeft zich hier echt laten zien.' Oeganda won het laatste atletiekgoud, op de marathon.

Tot het laatste moment kon de Atletiekunie rekening houden met de uitschieter die voor een plaats op het podiummedaille had geleid. Technisch directeur Peter Verlooy zag zaterdagavond, op de laatste wedstrijddag ín het stadion, de laatste Nederlandse atleten als zesde eindigen in de finale van de 4 x 100 meter voor de mannen. Een medaille zat er niet in.
‘Maar de sprinters hebben het hier goed gedaan. We gaan naar huis met drie Nederlandse records, van de beide estafetteploegen en van Churandy Martina. Als je het vergelijkt met de Spelen van Beijing en de beide WK's daarna hebben we stapjes gemaakt. Een deel van de atleten heeft zich hier echt laten zien. En dit is natuurlijk ook het mooiste podium waar je dat kunt doen', aldus Verlooy.

Medaille
Toch heeft hij ook "mixed feelings". ‘Want een medaille moet altijd je ambitie zijn en als dat niet lukt is er toch een zekere teleurstelling. Wat dat betreft is het mooi dat de estafettevrouwen balend van de baan kwamen. Die leverden een goede prestatie, maar hadden meer verwacht. Dat is goed.'
Voor een atleet als Robert Lathouwers, die zich heel tevreden toonde na zijn uitschakeling in de halve finale, is er volgens Verlooy ‘nog wel wat werk te doen. Hij heeft meer potentie. Maar ik denk dat Robert, als hij straks terug kijkt op het toernooi, diezelfde conclusie zal trekken.'

Werpers
Over Erik Cadée en Rutger Smith niet ontevreden, gelet op hun klasseringen op respectievelijk discus en kogel. ‘Met de discus had ik van Rutger meer verwacht en hij zelf ook', aldus Verlooy. ‘Ik kijk bij de beoordeling niet zozeer naar de afstanden, maar naar de klassering in het veld. Een tiende plaats van Erik is bijvoorbeeld naar verwachting. Monique Jansen heeft niet kunnen brengen wat ze vorig jaar kon, maar daarvan zijn de redenen bekend.'
Minder duidelijk zijn de redenen voor de mindere prestaties van Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos. ‘Dat kan een keer gebeuren en die jongens komen wel weer terug, dus ook daar geen zorgen. Maar we moeten samen met de coaches wel zien te achterhalen waarom de echte vorm er op het goede moment niet was. Daar staat wat de meerkamp betreft tegenover dat Nadine Broersen het als debutante heel goed heeft gedaan door hier een p.r. te scoren en Dafne Schippers ook goed presteerde.'

Potentie
Al met al overheerst de tevredenheid, bij alle gemengde gevoelens. ‘Zeker als we in aanmerking nemen dat we veel Olympische debutanten in de ploeg hadden. Er is voldoende potentie.'

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl




Bron en lees meer : NOS.NL


Discuswerper Erik Cadée tiende op Spelen met 62,78 meter

Laatst gewijzigd: woensdag 8 augustus 2012| Auteur: Peter de Bekker

Erik Cadée (foto: ANP).

SON - Erik Cadée is tiende geworden tijdens de olympische discusfinale. De Bosschenaar kwam in zijn beste worp dinsdagavond tot een afstand van 62,78 meter. In zijn eerste twee worpen kwam de atleet van Prins Hendrik in Vught tot 62,40 en 62,77 meter.Cadée plaatste zich als twaalfde en laatste voor de finale met een afstand van 63,55 meter. "Maar dat zegt niets", wist Prins Hendrik-teamgenote Melissa Boekelman op voorhand. "In de kwalificaties gaat het alleen maar om het bereiken van de finale. In de finale begin je weer vanaf nul."

'Remmen zijn los'
Cadée was de enige Nederlander in de discusfinale. Rutger Smith overleefde de kwalificaties niet. "Erik heeft altijd een beetje in de schaduw van Rutger gestaan", vertelt Boekelman. "Maar daar is hij nu wel uit. Dat weet hij zelf ook. De remmen zijn nu los."

Olympisch goud voor Harting
De Duitser Robert Harting maakte tijdens de olympische discusfinale zijn favorietenrol helemaal waar. De regerend wereldkampioen won goud met een afstand van 68,27 meter. Ehsan Hadadi bezorgde Iran zilver met 68,18. Gerd Kanter uit Estland, de olympisch kampioen van 2008, pakte nu het brons met 68,03 meter.

Liet niet zien wat ik kan'
Cadée was niet tevreden met zijn tiende plek in de finale. "Mijn presteren is constant, maar wel constant slecht", zei hij na afloop. "Gelukkig speelt hier de knieblessure die ik zaterdag opliep een rol. Daardoor weet ik min of meer waarom ik hier niet boven de 63 meter kom. Het liep deze avond weer helemaal niet. Ik zat te veel naar achteren en daardoor kwam de discus steeds te hoog. Ik heb hier niet kunnen laten zien wat ik kan."
 

Meer media bij dit nieuwsbericht

Melissa Boekelman over de mooie dinsdag

Kogelstootster Melissa Boekelman

 

Bron en lees meer: Omroepbrabant.nl

 


Londen2012 - dag 5 (avond): Lathouwers en Cadée haken af (Olympische Spelen)

07 augustus 2012

Voor Erik Cadée zat de finale discuswerpen er na drie worpen op. Hij werd tiende.Robert Harting greep het goud in de vijfde rond, toen hij met ee worp van 68,27m de Iraniër Ehsan Hadadi passeerde. Hadadi opende de finale met een worp van 68,18, verbeterde zich niet meer en werd tweede. Het brons was voor Gerd Kanter met een worp van 68,03 meter, ook in ronde vijf.
Erik Cadée zat toen nog wel in het stadion, maar was na drie worpen (62,40 - 62,77 - 62,78) en met een tiende plaats klaar. ‘Mijn presteren is constant, maar wel constant slecht', zo reageerde hij. ‘Gelukkig speelt hier de knieblessure een rol. Daardoor weet ik min of meer waarom is hier niet boven de 63 meter kom. Maar het liep vanavond weer helemaal niet. Ik zat teveel naar achteren en daardoor kwam de discus steeds te hoog. Jammer, want ik raakte ze volgens mij wel goed. Maar ik heb hier niet kunnen laten zien wat ik kan.'

 

Tweevoudig Olympisch kampioen (2000 en 2004) Virgilius Alekna werd vierde met een afstand van 67,38. De regerend kampioen Gerd Kanter moest het goud inruilen voor brons. Dat goud won hij met een afstand van 68,82 meter. Alekna won zijn Olympische titels met afstanden boven de 69 meter en had dit jaar al wel boven de 70 meter geworpen, evenals Harting, die met 70,66 ranglijstaanvoerder blijft voor 2012. Cadée wierp 67,30 in mei in Hoorn, maar staat op de wereldranglijst niet meer in de top-10

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


2012 Erik Cadée tiende in finale discuswerpen

dinsdag, 7 augustus,

Erik Cadée is vanavond als tiende geëindigd tijdens de finale van het discuswerpen. De Brabander kwam in zijn derde worp tot 62m78. Dat was niet voldoende om zich op dat moment bij de top 8 te scharen. De beste acht werpers krijgen nog drie extra worpen. Cadée was na flop niet tevreden met zijn optreden. ‘Mijn presteren is constant, maar wel constant slecht,’ zo concludeerde hij. ‘Helaas ging de discus bijna hoger dan dat ie ver ging. Elk toernooi iets beter, op naar de top! Nu knie fit krijgen,’ meldde hij op Twitter.

De olympische titel ging naar de gedoodverfde favoriet, de Duitser Robert Harting. De regerend Europees én wereldkampioen kwam tot een afstand van 68m27 en wiep daarmee 9 centimeter verder dan de Iraniër Ehsan Hadadi. Het brons ging naar Gerd Kanter uit Estland.

Bekijk hier de beelden van de wedstrijd

Bron: Losseveter.nl


Cadée naar finale discus, Smith strandt opnieuw [Update interview Cadée: 'Ik had last van mijn knie']

 

Rutger Smith is er vandaag niet in geslaagd de finale van het discuswerpen te bereiken. Eerder dit toernooi mistte hij ook al de finale van het kogelstoten. Smith wierp vanochtend in de tweede groep en kwam in zijn derde worp tot een afstand van 63m09. Hij eindigde daarmee als zestiende overall en er mogen er maar twaalf door naar de finale.

Erik Cadée kwam in de eerste groep in actie en de Brabander kwam tot een afstand van 63m55 en werd daarmee zesde in zijn serie en moest lang afwachten wat er in de tweede groep ging gebeuren. Uiteindelijk werd hij twaalfde overall en mocht hij als laatste door naar de finale.

 

Klik hier voor het interview met Cadée

uitslagen
Group A
06 August 2012 – 10:00
Position Bib Athlete Country Mark .
1 2063 Vikas Gowda IND 65.20 Q .
2 2083 Ehsan Hadadi IRI 65.19 Q .
3 2660 Piotr Malachowski POL 64.65 q .
4 2424 Virgilijus Alekna LTU 63.88 q .
5 1614 Yennifer Frank Casañas ESP 63.76 q .
6 2542 Erik Cadée NED 63.55 q .
7 1511 Apostolos Parellis CYP 63.48 .
8 3265 Jason Young USA 62.18 .
9 1049 Scott Martin AUS 62.14 .
10 3077 Ercüment Olgundeniz TUR 60.87 .
11 1663 Märt Israel EST 60.34 .
12 1670 Aleksander Tammert EST 60.20 .
13 1067 Julian Wruck AUS 60.08 .
14 1916 Markus Münch GER 59.95 .
15 2674 Robert Urbanek POL 59.56 .
16 1823 Brett Morse GBR 58.18 .
17 1456 Roland Varga CRO 58.17 .
18 1023 Germán Lauro ARG 57.54 .
19 2180 Jason Morgan JAM 57.46 .
20 1474 Yunio Lastre CUB 57.33 .

Athlete 1st 2nd 3rd
Vikas Gowda 63.52 65.20
Ehsan Hadadi 65.19
Piotr Malachowski 62.08 64.65 63.96
Virgilijus Alekna 62.32 63.88 X
Yennifer Frank Casañas X 63.76 60.21
Erik Cadée 63.55 X X
Apostolos Parellis 63.48 62.49 62.54
Jason Young 62.18 X X
Scott Martin 58.15 57.67 62.14
Ercüment Olgundeniz X X 60.87
Märt Israel 59.60 X 60.34
Aleksander Tammert 57.00 60.20 59.78
Julian Wruck 58.01 60.08 59.64
Markus Münch 59.95 59.34 X
Robert Urbanek 59.56 X X
Brett Morse X 58.18 X
Roland Varga 57.76 58.17 57.79
Germán Lauro X 55.23 57.54
Jason Morgan 56.25 56.72 57.46
Yunio Lastre X X 57.33

Group B
06 August 2012 – 11:35
Position Bib Athlete Country Mark .
1 1664 Gerd Kanter EST 66.39 Q .
2 1902 Robert Harting GER 66.22 Q .
3 1468 Jorge Y. Fernández CUB 65.34 Q .
4 1826 Lawrence Okoye GBR 65.28 Q .
5 1928 Martin Wierig GER 64.13 q .
6 1045 Benn Harradine AUS 64.00 q .
7 1632 Mario Pestano ESP 63.40 .
8 2823 Bogdan Pishchalnikov RUS 63.15 .
9 2550 Rutger Smith NED 63.09 .
10 1454 Martin Maric CRO 62.87 .
11 2188 Traves Smikle JAM 61.85 .
12 3207 Lance Brooks USA 61.17 .
13 2647 Przemyslaw Czajkowski POL 61.08 .
14 1087 Gerhard Mayer AUT 60.81 .
15 1586 Omar Ahmed El Ghazaly EGY 60.26 .
16 1802 Abdul Buhari GBR 60.08 .
17 3249 Jarred Rome USA 59.57 .
18 2369 Sultan Mubarak Al-Dawoodi KSA 59.54 .
19 3141 Mykyta Nesterenko UKR 59.17 .
20 2525 Danijel Furtula MNE 57.48 .
21 1227 Ronald Julião BRA 56.20 .

Athlete 1st 2nd 3rd
Gerd Kanter X 59.72 66.39
Robert Harting 66.22
Jorge Y. Fernández 65.34
Lawrence Okoye X 63.00 65.28
Martin Wierig 64.13 62.66 X
Benn Harradine 64.00 X 61.39
Mario Pestano 63.40 63.36 X
Bogdan Pishchalnikov 61.69 X 63.15
Rutger Smith 63.00 62.70 63.09
Martin Maric 61.04 62.83 62.87
Traves Smikle X 59.59 61.85
Lance Brooks 61.17 60.59 59.25
Przemyslaw Czajkowski 58.73 X 61.08
Gerhard Mayer 59.40 60.81 60.27
Omar Ahmed El Ghazaly 60.16 60.26 58.89
Abdul Buhari 54.20 55.78 60.08
Jarred Rome X X 59.57
Sultan Mubarak Al-Dawoodi 55.48 55.80 59.54
Mykyta Nesterenko X 58.22 59.17
Danijel Furtula 57.48 X X
Ronald Julião X 56.20 X

Bron en lees meer: Losseveter.nl


 

Bijrol voor Cadée in discusfinale

Erik Cadée heeft in Londen geen rol van betekenis kunnen spelen in de olympische finale van het discuswerpen. De 28-jarige Brabander eindigde als tiende.

De niet topfitte Cadée (hij overstrekte zaterdag zijn knie) had zich maandag met een worp van 63,55 meter ternauwernood voor de finale geplaatst. Ditmaal kwam hij niet verder dan 62,78 meter, waardoor hij al na drie worpen moest afhaken.

De titel ging naar Robert Harting. De Duitser eindigde in 2008 als vierde, maar was daarna de beste bij de WK's van 2009 en 2011. Ditmaal moest hij de Iraniër Ehsan Hadadi lang voor zich dulden, maar met zijn vijfde worp (68,27 meter) stelde hij orde op zaken.

Bron: NOS.NL


Cadée in finale, Smith niet

 Erik Cadée Foto: NOS
 

Erik Cadée heeft zich geplaatst voor de finale op het onderdeel discuswerpen. Rutger Smith haalde het niet. Cadée gaat met 63.55 als twaalfde en laatste door naar de eindstrijd. Smith kwam niet verder dan 63.09.
 

Cadée was aanvankelijk niet tevreden met zijn optreden, al had hij wel een excuus. De 28-jarige atleet overstrekte zaterdag zijn knie en was niet helemaal fit. "De eerste worp ging best goed, maar daarna verdween de energie uit mijn lichaam", aldus de Nederlands kampioen, wiens persoonlijk record op 67,30 meter staat.

Bron: NOS.NL


 

Londen2012 - dag 4 - Lathouwers naar halve finale, Cadée naar finale (Olympische Spelen)

06 augustus 2012

Robert Lathouwers heeft zich maandagochtend bij de Spelen in Londen met een sterke race geplaatst voor de halve finale van de 800 meter. Erik Cadée haalde de finale discuswerpen, Rutger Smith redde het niet.

 

DiscuswerpenErik Cadée bereikte als twaalfde de finale van het discuswerpen. Hij had in de kwalificatie één geldige worp van 63,55. In de kwalificatie voor het discuswerpen had de Nederlander slechts één goede worp. Twee andere pogingen mislukten. In de derde ronde verdwaalde de discus in het net. Cadée wierp eerder dit seizoen een p.r. van 67,30.
Hij kampte in de kwalificatie met een blessure, die hij twee dagen geleden opliep. ‘Bij het kogelstoten achterover heb ik mijn linker knie volledig overstrekt. Ik moest hier in de weer met een bandage. Bij het testen tijdens de warming-up buiten het stadion bleek het wel te gaan, maar de timing was heel lastig. Dat was echt dramatisch. Vandaar dat in de wedstrijd twee van de drie worpen mislukten.'

Bron: Atletiekunie.nl


 

Erik Cadée verkent Olympisch stadion met een flesje water (Olympische Spelen)

02 augustus 2012

Erik Cadée ging deze week met een flesje water het Olympisch stadion verkennen. Vrijdagochtend vertelde hij na een training waarom dat nodig was.

Het is druk op de warming-up baan naast het Olympisch stadion van Londen. Deze donderdag is de laatste dag dat de atleten er kunnen trainen. Vanaf morgen, de eerste dag van het atletiektoernooi is de accommodatie gereserveerd voor de sporters die diezelfde dag een wedstrijd hebben.
Op een bijveld laat Erik Cadée in een rustig tempo de discus een flinke afstand overbruggen. ‘Ik heb anderhalve week wat last gehad van mijn darmen en mijn vinger was stuk gegaan. Maar nu gaat het goed en begint het ook weer op discuswerpen te lijken', zegt hij laconiek. ‘In de komende dagen werk ik nog wat aan mijn ritme en zal de explosiviteit ook toenemen als ik meer rust neem.'

Waar zijn collega's Rutger Smith en Monique Jansen op de eerste dag van het toernooi al in actie komen met kogel en discus. Moet Cadée tot maandag wachten. Maar dat wil niet zeggen dat hij het Olympisch stadion niet al heeft verkend.
‘We kregen te horen dat de ring op de warming-up baan van hetzelfde materiaal zou zijn als in het stadion, maar dat is niet zo. Ik ben met twee paar werpschoenen en een flesje water het stadion in gegaan en heb de ring nat gemaakt. Zo kon ik goed testen welke schoenen ik moet gebruiken als het maandag regent', zo vertelt hij.

Helsinki
Niets aan het toeval overlaten. Maar ook: niet bezig hoeven zijn met randzaken op de dag van de wedstrijd en weten wat hem dan te doen staat. ‘Dat is een les van de EK in Helsinki. Toen regende het vóór de wedstrijd, maar werd het naderhand droog. Ik had niet de goede schoenen aan, zodat het draaien te stroef ging', zo kijkt Cadée terug.
Voor de eerste dag van de atletiek op de Spelen is hij optimistisch. ‘Ik heb me al voorgenomen dat ik alleen 's avonds naar het stadion ga. Dan kan ik Rutger én Monique zien. Want ik ben er wel zeker van dat Rutger vrijdagochtend door de kwalificatie komt.'

 

Tekst en foto's: Cors van den Brink.

Bron: Atletiekunie.nl


2012 Erik Cadée: ‘Ik heb een foto van Lars Riedel op mijn kamer’ [+ overzicht 65+ wedstrijden] 

zaterdag, 21 juli,


Foto: VI-Images

Erik Cadée werpt dit hele seizoen al ver. In maar liefst 9 wedstrijden wierp hij meer dan 65 meter. Zijn beste prestatie leverde Cadée niet in de VS, maar in het Nederlandse Hoorn. Daar kwam de atleet van PH tot een afstand van 67m30. Liever had hij die afstand bij het EK geworpen want daar kwam hij in de finale bij lange na niet aan deze afstand.

Cadée wil dat nu recht zetten in London, zijn eerste Olympische Spelen. Met die 67m30 staat Cadée elfde op de wereldranglijst, twee plaatsen hoger dan zijn trainingsmaatje Rutger Smith.

We spraken met Cadée over het EK, de Spelen, techniek en enkele dingen rondom het discuswerpen.


Beste resultaat in wedstrijden waarin Cadée meer dan 65m wierp:
67m30 Hoorn 12/05/2012
66m80 San Diego 26/04/2012
66m42 Assen 22/05/2012
66m10 Chula Vista 19/04/2012
65m92 San Diego 28/04/2012
65m90 Chula Vista 03/05/2012
65m49 Hengelo 27/05/2012
65m40 Eindhoven 15/07/2012
65m09 Helsinki 29/06/2012

Bron: Losseveter.nl


Cadée is wederom beste van circuit

  maandag 16 juli 2012

EINDHOVEN - Discuswerper Erik Cadée is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot beste atleet van het Lotto Baancircuit.

Tijdens de afsluitende Eef Kamerbeek Games won de Bosschenaar zijn specialisme met een afstand van 65,40 meter. Van het Vughtse Prins Hendrik eindigden ook kogelstootster Melissa Boekelman (eerste met 16,62 meter) en polsstokspringers Janneke Oosterink (tweede, 4,00 meter) en Robbert-Jan Jansen (tweede, 5,30 meter) in Eindhoven op het podium.

 

 Erik Cadée tijdens een training op Papendal. foto Olaf Kraak/ANP

Bron: Brabandsdagblad.nl


Olympiër Erik Cadée werpt mooie afstand bij Eef Kamerbeek Games

 

 

EINDHOVEN - Met uiteindelijk zes atleten die Nederland komende maand op de Olympische Spelen vertegenwoordigen, kende de Eef Kamerbeek Games van Eindhoven Atletiek zondag een topeditie. De afwezigheid van kwalificatiestress zorgde voor ontspanning bij de toppers.

De meerkampers Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos, Dafne Schippers en Nadine Broersen testten zich op enkele losse onderdelen. Gregory Sedoc won in 13.74 seconden de 110 meter horden. "Deze tijd is redelijk maar de race was dat zeker niet. Technisch liep het heel slecht", zei Sedoc die zich nog geen zorgen maakt. De Amsterdammer, pas net terug in competitie nadat hij een jaar buitenspel stond, had in de training geen gas teruggenomen.

Terwijl Sedoc dinsdag alweer in Luzern loopt, wierp Erik Cadée vrijdag nog zijn discus in de Londense wijk Crystal Palace voor de Diamond League. Met de 65.40 meter die de Bosschenaar in Eindhoven haalde, zou hij die prestigieuze wedstrijd gewonnen hebben. "De serie die ik hier neerzet is aardig, maar er zit veel meer in. Ik raakte hem net niet, ben niet beheerst genoeg en dat is zonde", aldus Cadée die wederom de overall beste dagprestatie leverde en tevens het Lotto Nationaal Baancircuit op zijn naam schreef. "Misschien ben ik wel overdreven woest op mezelf, want diep van binnen ben ik best tevreden. Ach, als op de Spelen alles maar op z'n plek valt."

Bron en leer meer: ED.nl




Erik Cadée, Jamile Samuel en Marlou van Rhijn winnaars Lotto Baancircuit (Baanwedstrijden)15 juli 2012

Aardige hoogtepunten bij Eef Kamerbeek Games Eindhoven

Samenvatting:

Discuswerper Erik Cadée, sprintster Jamile Samuel en paratlete Marlou van Rhijn zijn vandaag in Eindhoven uitgeroepen tot winnaars van het Lotto Baancircuit 2012. De laatste wedstrijd van het Lotto Baancircuit in Eindhoven had aardige hoogtepunten. Hieronder tref je aan het persbericht over de winnaars van het circuit in 2012, maar eerst in beeld de mooiste momenten van de Eef Kamerbeek Games. Een semi-liveverslag van deze wedstrijd in Eindhoven vind je terug op de Atletiekunie-twitter. De resultaten staan hier.

Mooiste momenten Eef Kamerbeek Games/Eindhoven

 

Erik Cadée won wederom met een prachtige afstand het discuswerpen

 

Erik Cadée, Jamile Samuel en Marlou van Rhijn winnaars Lotto Baancircuit 2012De Atletiekunie en de organisaties van het Lotto Baancircuit hebben na afsluiting van de Eef Kamerbeek Games, de vijfde en laatste Lotto Baancircuitwedstrijd van seizoen 2012 in Eindhoven, discuswerper Erik Cadée en sprintster Jamile Samuel uitgeroepen tot beste atleet en atlete van het Lotto Baancircuit 2012. Cadée was in 2010 en 2011 ook al de beste atleet van het Lotto Baancircuit, Jamile Samuel won de titel al eens in 2008 én 2011. Tot beste paratleet van 2012 is ‘Blade Babe' Marlou van Rhijn uitgeroepen. Erik Cadée en Jamile Samuel stonden voorafgaand aan de Eef Kamerbeek Games na de wedstrijden in Lisse, Hoorn, Leiden en Hilversum ruim bovenaan in de stand voor de eindoverwinning in het Lotto Baancircuit 2012. Cadée kon niet meer worden ingehaald; bovendien nam zijn voornaamste concurrent Patrick van Luijk niet deel in Eindhoven. Samuel, wel present maar niet actief in Eindhoven kon alleen in een uitzonderlijk geval nog achterhaald worden door Dafne Schippers. Marlou van Rhijn werd door de Atletiekunie-bondscoaches Guido Bonsen en Arno Mul gekroond tot beste paratlete van het Lotto Baancircuit 2012.


Jamile Samuel, Erik Cadée en Marlou van Rhijn, winnaars Lotto Baancircuit 2012

Erik Cadée zorgde misschien wel voor de beste Lotto Baancircuitprestatie van het jaar 2012 door in Hoorn maar liefst 67,30 meter te werpen met de discus, een persoonlijk record én een nieuw Lotto Baancircuitrecord. Cadée was ten tijde van Lisse nog in Californië, USA op trainingskamp. In Leiden wierp hij 61,51m, in Hilversum 63,30m en in Eindhoven gaf hij vandaag - op weg naar de Olympische Spelen - blijk van een uitstekende vorm met 65,40 meter.


Erik Cadée in Hoorn

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl

 


Diamond League 2012: Londen

Video Samenvatting

 

Diamond League 2012: Londen

Bron: NOS.nl


Cadée mist podium op paar centimeter

 

LONDEN - Erik Cadée heeft vrijdagavond tijdens het atletiekgala in Londen (Diamond League) het erepodium van het discuswerpen maar op een paar centimeter gemist. De Nederlander wierp de schijf bij zijn beste poging naar 63,31 meter. Daarmee werd hij vierde.

Alleen de Est Gerd Kanter (64,85), de Litouwer Virgilijus Alekna (63,71) en de Brit Lawrence Okoye (63,33) waren beter.

Rutger Smith, over enkele weken evenals Cadée terug voor de Olympische Spelen, haalde 61,93 en eindigde als zesde.

 

Bron : nusport.nl


DL Londen: Cadée troeft Smith af

vrijdag 13 juli 2012 - Cors van den Brink

 foto: Erik van Leeuwen

Erik Cadée toonde zich vrijdag bij de Diamond League meeting in Londen de betere discuswerper. Hij kwam tot een afstand van 63,31. Rutger Smith wierp de schijf in de zesde ronde naar 61,93.
De beide Nederlanders werden vierde en zesde. Beste werper was Gerd Kanter met 64,85. Hij versloeg onder meer Virgilius Alekna (tweede met 63,71), terwijl ranglijstaanvoerder Robert Harting ontbrak.

Bron : Atletiekweek.nl


 Cadée vierde, Smith zesde bij DL


 

Bij de Diamond League-wedstrijden in Londen is Erik Cadée vierde geworden bij het discuswerpen. Rutger Smith kwam niet verder dan de zesde plaats.

Cadée kwam bij zijn voorlaatste poging tot 63,31 meter en moest daarmee zijn meerdere erkennen in regerend olympisch kampioen Gerd Kanter (64,85 meter), de olympisch kampioen van 2000 en 2004, Virgilijus Alekna (63,71 m), en de Brit Lawrence Okoye (63,33 m). Smith kwam bij zijn laatste worp tot 61,93 meter.

Met hun beste worpen bleven Kanter en Alekna (samen ook nog goed voor drie wereldtitels) overigens ver verwijderd van de beste seizoenprestatie (70,66 m) van wereldkampioen Robert Harting.

Bron : NOS.nl




 


 

Tien Olympische atleten via Eindhoven op weg naar Londen (Baanwedstrijden)

10 juli 2012

Eef Kamerbeek Games afsluiting van succesvol Lotto Baancircuit 2012

Maandag 9 juli werd de atletiekploeg voor de Olympische Spelen bekendgemaakt. Komende zondag 15 juli 2012 starten maar liefst 10 van de 22 Olympiagangers in Eindhoven bij de Eef Kamerbeek Games, de vijfde en afsluitende wedstrijd van het Lotto Baancircuit 2012:Gregory Sedoc (110 meter horden), Erik Cadée (discuswerpen), tienkampers Eelco Sintnicolaas (polsstokhoogspringen) en Ingmar Vos (100 meter, 110 meter horden en hoogspringen), 4x100 meter estafetteloopsters Jamile Samuel, Eva Lubbers en Marit Dopheide (100 meter), Monique Jansen (discuswerpen), zevenkampster/estafetteloopster Dafne Schippers (100 meter horden en kogelstoten) en zevenkampster Nadine Broersen (100 meter horden en verspringen), naast vele andere toppers waaronder zevenkampster Remona Fransen en de 4x400 meter EK-finalisten Joeri Moerman, Bram Peters en Youssef El Rhalfioui.

 

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Samuel, Cadée en Rusch winnen dagprijzen in Hilversum (Topatletiek)

08 juli 2012

De EK-gangers Jamile Samuel en Erik Cadée en parathleet Stefan Rusch wonnen de dagprijzen bij de Klaverblad Arena Games.

Andere criteria

Erik Cadée zat na de EK-finale discuswerpen wol woede om zijn matige worpen. Dat neemt niet weg dat hij een zeer regelmatig seizoen vol prestaties op hoog niveau beleeft. Na een week stevig trainen wist hij er in Hilversum een worp van 63,30m ut te persen en daarmee zijn stemming aanzienlijk op te vrolijken.
 

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Olympiagangers naar Klaverblad Arena Games Hilversum (Baanwedstrijden)

03 juli 2012

Laatste wedstrijd voor Olympische kwalificatie

Na het daverende oranjesucces tijdens de EK Atletiek in Helsinki, is er nog één week te gaan voordat de Olympische selectie voor Londen 2012 bekend wordt gemaakt. Voor het eerst sinds de start van het Lotto Baancircuit in 1997 zijn de Klaverblad Arena Games in Hilversum niet de afsluitende wedstrijd van deze succesvolle wedstrijdreeks. Vanwege de Olympische Spelen is er voor gekozen deze wedstrijd naar voren te halen, omdat juist Hilversum op de achtste juli de allerlaatste mogelijkheid is voor Nederlandse atleten zich te kwalificeren voor ‘Londen 2012'.

De Klaverblad Arena Games passen strijd perfect in de aanloop naar de Spelen. Maar liefst zeven Olympiagangers plus Jamile Samuel en Marit Dopheide van het zilveren EK 4x100 meter estafetteteam (bijna zeker van de Spelen) zijn present in Hilversum. Meerkampers Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos en Nadine Broersen starten, werpers Erik Cadée (discuswerpen), Rutger Smith (kogelstoten) en Monique Jansen (discuswerpen) zijn er ook bij. Met de kersverse Londen-ganger Gregory Sedoc is het Olympisch deelnemersveld bij deze wedstrijd op Nederlandse bodem compleet.

In de tussenstand van de strijd om het klassement ‘Beste atleet en atlete van het Lotto Baancircuit 2012' staan Patrick van Luijk en Jamile Samuel aan de leiding. Erik Cadée kan natuurlijk veel goedmaken op Van Luijk, die zijn laatste kans op een Olympisch ticket op de 200 meter probeert veilig te stellen in Bottrop, Duitsland. Samuel lijkt net als in 2011 af te stevenen op de eindoverwinning. Beide winnaars ontvangen volgende week in Eindhoven een cheque van 1000 euro, aangeboden door de Atletiekunie.

Meer dan ooit profileren ook de toppers van het Dutch Parathletics Team zich in het Lotto Baancircuit. Op weg naar de Paralympics zijn zij prominent aanwezig op alle wedstrijden. Bij iedere wedstrijd ontvangt de beste paratleet een mooie prijs en beker van Frank Jol Orthopedische Dienstverlening.

Tot dusver hebben de volgende atleten zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen (Londen, atletiekprogramma 3-12 augustus 2012):

Mannen
1. Churandy Martina 100 en 200 meter
2. Robert Lathouwers 800 meter
3. Rutger Smith kogelstoten en discuswerpen
4. Erik Cadée discuswerpen
5. Eelco Sintnicolaas tienkamp
6. Ingmar Vos tienkamp

 

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Balende Cadée kan geen potten breken op EK atletiek 

zaterdag 30 juni 2012 - 21:03 | Auteur: Ronnie Vermonden

HELSINKI - Erik Cadée uit Den Bosch is zaterdag tijdens het EK atletiek in Helsinki elfde geworden op het onderdeel discuswerpen. Daar was de atleet duidelijk niet tevreden mee.

 

 Cadée, die zich voorbereidt op de Olympische Spelen, moest al na drie worpen zijn discus opbergen. De 28-jarige Bosschenaar kwam niet verder dan 60,58 meter. Dat was bijna vijf meter minder dan hij tijdens de kwalificatie gooide.

"Op Papendal werp ik in de regen om negen uur in de ochtend 65 meter. Hier ben ik gewoon boos over, niet teleurgesteld. Ik ben bloedlink op mezelf. Gelukkig hebben we de Spelen nog", brieste Cadée.

 

Bron en lees meer:

 


 

Erik Cadée

 

Erik Cadée moest al na drie worpen zijn discus opbergen. De 28-jarige Brabander, in de kwalificatie nog goed voor 65,09 meter, kwam niet verder dan 60,58 en eindigde daarmee als elfde.Gefrustreerd verliet Cadée het olympisch stadion van Helsinki. ''Op Papendal werp ik in de regen om negen uur in de ochtend 65 meter. Hier ben ik gewoon boos over, niet teleurgesteld. Ik ben bloedlink op mezelf.'' Een duidelijke reden voor zijn mislukte optreden kon Cadée niet geven. Wel gaf hij aan geaarzeld te hebben over de keuze van de juiste schoenen toen het begon te regenen.Ook een opmerking van coach Gert Damkat, vlak voor de derde poging, pakte verkeerd uit. ''Hij riep dat ik moest ontspannen. Ik interpreteerde dat als rustig, terwijl ik juist zonder nadenken had moeten uithalen.''

Bron en lees meer: NuSport.nl

 


 

EK Helsinki Dag 4: Erik Cadée is boos

Veel minder goed ging het Erik Cadée af. Hij kwam niet verder dan 60,58 meter. Cadée: "Op Papendal werp ik in de regen om 9 uur in de ochtend 65 meter. Hier ben ik gewoon boos over, niet eens teleurgesteld." Even later op Twitter: "Link...link op mezelf!! Kans verprutst. Gelukkig hebben we de Spelen nog. Iedereen bedankt voor alle support, jullie hadden beter verdiend!"
Finale EK 1. Robert Harting (Dui) 68,30m 2. Gerd Kanter *Est) 66,53m 3. Zoltán Kovágó (Hon) 66,42 4. Rutger Smith 64,02 en 11. Erik Cadée 60,58m.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


 

Erik Cadée naar discusfinale EK in Helsinki

vrijdag 29 juni 2012 Auteur: Marjolein Kronenberg

HELSINKI - Bosschenaar Erik Cadée heeft zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki geplaatst voor de finale van het discuswerpen.

 

Cadée haalde met zijn eerste worp meteen een afstand van 65,09 en verzekerde zich hiermee direct van de eindstrijd. De finale van het discuswerpen is zaterdag.

Cadée keek vrijdag met vertrouwen vooruit naar de eindstrijd. "Vroeger dacht ik bij toernooien: het zou mooi zijn als ik de finale haal. Nu durf ik te zeggen dat ik meedoe
voor een podiumplaats", aldus de 28-jarige atleet. "De Duitser Robert Harting is hier favoriet, maar Rutger (Smith, red. Ook hij plaatste zich voor de finale) en ik doen mee voor de andere medailles. Ik ben gewoon veel beter dan in de afgelopen jaren."

Bron: Omroepbrabant.nl


EK Helsinki Dag 3:(Topatletiek)

29 juni 2012


Goed geraakt

Erik Cadée: Morgen knallen!
Erik Cadée imponeerde vrijdagochtend met een eerste discusworp van 65,09 meter: "Lekker man, ik voelde mij nog niet echt helemaal top bij mijn eerste worp, dus overwoog eerst nog even misschien een tweede worp te doen voor in een goed ritme te komen. Het inwerpen voelde trouwens al heel goed. Beter dan de afgelopen jaren he? Wat een verschil: nu ga ik naar toernooien om echt iets te presteren, vroeger was het zo van 'misschien zit er wel iets goeds in'. Dit nu is een goede instelling. Ik zette in mijn poging iets te laat af met links, maar kon 'em toch nog wel goed raken. Leuk ook dat je echt aandacht krijg nu in het stadion. Morgen knallen, het podium moet wel kunnen. Robert Harting is uitgesproken favoriet, maar de rest is open."

Bron: Atletiekunie.nl


Cadée en Smith naar discusfinale

HELSINKI -  Erik Cadée en Rutger Smith hebben zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen atletiek in Helsinki geplaatst voor de finale van het discuswerpen. Cadée haalde met zijn eerste worp meteen een afstand van 65,09 en verzekerde zich hiermee direct van de eindstrijd.

Smith kwam in de eerste groep in actie. Hij wierp in zijn eerste poging 63,75 meter en beëindigde daarna de kwalificatie. Hij vertrouwde erop dat zijn prestatie voldoende was voor een finaleplaats en dat bleek zo te zijn. Smith wilde zo veel mogelijk energie sparen voor de finale kogelstoten, die voor vrijdagavond op het programma staat.De finale van het discuswerpen is zaterdag. Cadée keek vrijdag met vertrouwen vooruit naar de eindstrijd. „Vroeger dacht ik bij toernooien: het zou mooi zijn als ik de finale haal. Nu durf ik te zeggen dat ik meedoe voor een podiumplaats”, aldus de 28-jarige atleet. „De Duitser Robert Harting is hier favoriet, maar Rutger en ik doen mee voor de andere medailles. Ik ben gewoon veel beter dan in de afgelopen jaren.”

 

Bron: Telegraaf.nl


 

2012 Erik Cadée: ‘Eerst moet ik de kwalificatie niet onderschatten en de finale halen en dan... 

maandag, 18 juni,

Erik Cadée heeft de afgelopen jaren de nodige ervaring op gedaan bij internationale toernooien. Als junior won hij het discuswerpen bij het EJK en als senior nam hij onder andere deel aan het WK Osaka (2007), WK Berlijn (2009, EK Barcelona (2010) en WK Daegue (2011). Elk jaar, op 2008 na, verbeterde hij zijn pr dat inmiddels op 67m30 staat. Op dit moment goed voor een 9e plaats op de Europese jaarlijst die aangevoerd wordt door de Duitser Robert Harting met een afstand van 70m66. Gister won Cadée in Amsterdam de nationale titel met een afstand waar hij niet tevreden mee was. ‘ik heb afgelopen week mijn vinger opgehaald en stond wat te klooien met tape en hars. Ik was meer daarmee bezig dan de wedstrijd zelf. Maar straks zal het een stuk beter gaan.’ Tot aan het EK zal Cadée andere wedstrijden meer doen.’Ik ga zorgen dat ik scherper wordt en uitgerust aan de start sta.’ Wat zijn de verwachtingen van het EK? ‘Ik moet eerst de finale zien te bereiken. Ik denk dat het belangsrijkste is, dat ik het niet onderschat. Het nivo ligt momenteel heel hoog in Europa. Dus ik moet eerst de finale zien te halen en dan richting het podium. Als ik een worp van 66m produceer gaat het goed komen.’

Bron : Losseveter.nl


 

ASICS NK dag 2(Topatletiek)

17 juni 2012

Discuswerpen - Cadée wint goud
Erik Cadée won de gouden medaille met een afstand van 63,14m. Dat was minder dan de 65 meter waarop hij had gerekend, maar een lichte blessure aan een vinger en gebrek aan tegenstand - Rutger Smith had zich geblesseerd afgemeld - waren weinig inspirerend.
‘Het is geen kwestie van vorm', zei hij. ‘Maar we hebben nog stevig doorgetraind.' Bij de EK in Helsinki hoopt hij de 68 meter te halen.

 

Erik Cadée

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


 NK atletiek: titel voor Cadée

zondag 17 juni 2012 | Auteur: Jesse van Kalmthout

Erik Cadée

AMSTERDAM - Erik Cadée, heeft zondag bij het NK atletiek in Amsterdam de Nederlandse titel veroverd.

Cadée was de sterkste op het onderdeel discuswerpen. De Bosschenaar liet een worp noteren van 63,14 meter.

Cadée won de discustitel vooral dankzij de afwezigheid van Rutger Smith, die zich kort voor de titelstrijd afmeldde met een verrekte spier in zijn bovenbeen. "Ik had op tegenstand van hem gehoopt. Dat hij er niet is, is jammer. Daardoor was ik mentaal niet helemaal scherp. Ik kon mezelf niet pushen, ik was meer met de randzaken bezig", liet Cadée na afloop van de wedstrijd weten.

 

Bron: Omroepbrabant.nl




Bron en lees meer: nocnsf.nl


Voorbeschouwing NK atletiek

De NK Atletiek worden op zaterdag 16 en zondag 17 juni 2012 in het Olympisch Stadion van Amsterdam gehouden. Onze Nederlandse toppers die later deze zomer tijdens de Europese Kampioenschappen in Helsinki (27 juni- 1 juli), de Wereldjuniorenkampioenschappen in Barcelona (10-15 juli) en de Olympische Spelen in Londen (3-12 augustus) in Oranje willen schitteren, strijden dit weekend om de Nederlandse titels. Het is tegelijkertijd de laatste kwalificatiemogelijkheid voor deelname aan de EK in Helsinki. De selectie wordt maandag 18 juni bekend gemaakt. Dit Nederlands Kampioenschap biedt spannende duels tussen topsprinters Churandy Martina en Patrick van Luijk, Dafne Schippers en Jamile Samuel. Robert Lathouwers verdedigt zijn titel op de 800 meter. Wereldtoppers met de discus Rutger Smith en Erik Cadée willen maar al te graag de gouden NK-plak veroveren.

Discuswerpen
Erik Cadée (28) staat met zijn 67,30 meter uit Hoorn nét boven Rutger Smith (66,97 meter) op de wereldranglijst. Vooruitlopend op hun optreden in Helsinki en Londen zijn de toeschouwers in Amsterdam getuige van een duel op wereldniveau.

Bron en lees meer: Losseveter.nl


Gouden Spike (Topatletiek)

09 juni 2012

Discuswerpen

Erik Cadée stelde teleur met 61,51 meter; hij verloor bovendien van de Zuidafrikaan Victor Hogan: 61,99 meter.

Bron : Atletiekunie.nl


 Discuswerper Erik Cadée heeft pechdag in Leiden

Laatst gewijzigd: zaterdag 9 juni 2012| Auteur: Martin Milicevic

 

LEIDEN - Discuswerper Erik Cadée uit Den Bosch is zaterdag tweede geworden tijdens het atletiekevenement de Gouden Spike in Leiden. De Bossche atleet kwam met zijn discus niet verder dan 61,50 meter.


Erik Cadée heeft pechdag in Leiden.

 

De Zuid-Afrikaan Victor Hogan won goud voor zijn worp van 61,95 meter. Cadée verpulverde onlangs nog zijn persoonlijk record. Tijdens de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn kwam hij tot 67,30 meter. Over zijn matige prestatie van zaterdag heeft Cadée geen verklaring: "Ik heb hier echt geen woorden voor. Twee weken geleden wierp ik ergens rond de 65, dat vond ik al niet best, maar dit is echt slecht. Ik moet mij echt schamen."

Slechte dag voor Brabanders
Voor Cadée stond er niets meer op het spel. De Bosschenaar is namelijk al geplaatst voor de Olympische Spelen en het EK later deze maand in Helsinki.

Bron en lees meer: Omroepbrabant.nl




Bron en lees meer: ISSUU


Gouden Spike is Topmeeting in Lotto Baancircuit

Samenvatting
Bij de Gouden Spike, Topmeeting van het Lotto Baancircuit komen zaterdag 9 juni zeven Nederlandse Olympia-gangers aan de start.

Bij het discuswerpen komen Erik Cadée en Monique Jansen in actie. Beiden zijn wereldtop en er op gebrand verre worpen af te leveren op de Leidse Hout, op jacht naar de felbegeerde Gouden Spike.

Werpen: Werpt Erik Cadée nóg verder dan Hoorn? 

Discuswerpen
Olympische limiet: 65,00 (mannen) 62,00 (vrouwen)
EK-limiet: 62,96 59,35
WJK-limiet: 55,50 (jongens) 48,70 (meisjes) 

Een wereldprestatie was het, de 67,30 meter van Erik Cadée in Hoorn tijdens de Flynth Recordwedstrijden. In Leiden zijn de windomstandigheden vaak net zo gunstig als in Hoorn, dus wie weet zit er nóg meer in.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Discuswerper Erik Cadée gokt op Gouden Spike


28-05-2012 - Een flink aantal Nederlandse en buitenlandse topatleten zal zaterdag 9 juni deelnemen aan de wedstrijden om de 41ste Gouden Spike. Naast persoonlijke prestaties en winst op een van de 25 onderdelen zal er gestreden worden om de hoofdprijs van de dag: de Gouden Spike.

Een jury van drie kent deze prestigieuze prijs toe aan de atleet die de beste prestatie van de dag heeft geleverd. Illustere namen uit de Nederlandse atletiek wonnen in de vorige 40 edities de Gouden Spike, wie zal op 9 juni de schoen mee naar huis mogen nemen?

Een grote kans daarop maakt Erik Cadée die de afgelopen jaren is toegetreden tot de wereldtop bij het discuswerpen. Met zijn 67.30 meter onlangs in Hoorn staat hij ook in 2012 alweer hoog op de wereldranglijst. Hij kijkt uit naar de wedstrijd in Leiden. "Absoluut, want na de FBK-Games en het Nederlands Kampioenschap is het de grootste wedstrijd in Nederland, waar ook altijd een goede sfeer heerst!"

Bron en lees meer: Topsportleiden.nl


Podiumplaats Cadée bij FBK Games

zondag, 27 mei, 2012

 

Bron: NOS Sport.nl


 FBK Games (Topatletiek)

27 mei 2012

Van de drie Nederlandse discuswerpers die zich al voor Londen hebben gekwalificeerd, deed Erik Cadée het het beste met 65.49 meter. Cadée werd derde achter de wereldtoppers Virgilijus Alekna (65.62) en winnaar Robert Harting (68.13). 'Ik wilde meer laten zien,' zei Cadée na afloop. 'Maar ik merk wel aan alles dat mijn basis een stuk hoger ligt dan een jaar geleden. Ik was ook blij dat ik die 65.49 meter wierp in mijn eerste poging. Dat is goed, met oog op Londen de kwalificatie voor de finale.'

 

Erik Cadée

Bron en lees meer : Atletiekunie.nl




 


Erik Cadée derde op FBK Games Hengelo

Laatst gewijzigd: zondag 27 mei 2012 | Auteur: Sid van der Linden

 

HENGELO - Discuswerper Erik Cadée uit Den Bosch is derde geworden bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. Cadée gooide zondag een afstand van 65,49 meter. 

De Duitse Robert Harting won met 68,13 meter. Virgilijus Alkena uit Litouwen eindigde als tweede met 65,62 meter.

Erik Cadée heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen deze zomer.

Bron: Omroepbrabant.nl


PR met discus verrast Cadée

zaterdag 12 mei 2012 

Discuswerper Erik Cadée verbetert bij wedstrijden in Hoorn tot zijn verrassing zijn pr en brengt het op 67,30 centimeter.

Bron: Team75plus 


Erik Cadée werpt 67m30: ‘Dit is leuk maar het doel is om er staan bij de toernooien’

 

Bron: Losseveter.nl


 

HOORN: Wereldprestatie Erik Cadée (Baanwedstrijden)

12 mei 2012

Het was vier graden minder koud dan vorige week in Lisse, maar nog steeds heel erg fris (max. +13) tijdens de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn. Gelukkig scheen 50% van de tijd de zon en bleef het op één buitje na droog. Met een gunstige rugwind op de sprint werden er tal van topprestaties geleverd. Discuswerper Erik Cadée was echter de smaakmaker van de dag, met een persoonlijk record van 67,30 meter, waarmee hij klom naar plek drie op de wereldranglijst.


Erik Cadée en Sharona Bakker met hun bokalen

Er werden twee Lotto Baancircuitrecords verbroken. Erik Cadée loste Rutger Smith's record van 66,85m uit 2008 (ook in Hoorn) af. Sharona Bakker achterhaalde de Ierse Derval O'Rourke (Hilversum, 2005) met 1/100ste.

Eric Roeske hield op de Atletiekunie-twitter een semi-live verslag bij met alle hoogtepunten (foto's via zijn eigen twitter). Die kun je daar teruglezen. Coen Schilderman maakte de foto's. Een selectie daaruit tref je hieronder (later vanavond) aan.

De dagprijzen werden gewonnen door Erik Cadée (discuswerpen, 67,30m)

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl




 


 Flynth Recordwedstrijden: sterk Nederlands deelnemersveld (Baanwedstrijden)

09 mei 2012

Lotto Baancircuit 2012 naar Hoorn

 De gekwalificeerde Olympiërs Erik Cadée en Monique Jansen maken hun Nederlandse seizoensdebuut in Hoorn. Met de discus gaan zij zorgen voor spektakel.

Werpen: Erik Cadée en Monique Jansen zijn terug en werpen in Hoorn
Discuswerpen
Discuswerpers Erik Cadée (28) en Monique Jansen (33) zijn begin deze week teruggekeerd uit California, USA, waar ze - samen met Rutger Smith - vormbehoud toonden voor deelname aan de EK Atletiek én de Olympische Spelen. In Hoorn is in het verleden dikwijls ver geworpen (Smith wierp in 2008 in Hoorn het Lotto Baancircuitrecord 66,85m). Cadée aast op dat record. Op 26 april wierp hij in San Diego al 66,80 meter. Smith maakt zijn Nederlandse seizoensstart bij de FBK-Games op zondag 27 mei.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Erik Cadée, San Diego 03-05-12, 1st place 65.90m

Bron: youtube.com


Erik Cadée won in San Diego with 65.90m 

Erik Cadée won today a meet held in San Diego with 65.90m. This result is a new San Diego State University Stadium Record. Second was Rutger Smith with 65.54m. 

Competition was held in though condition as there were strong back wind. This was the last competition for Cadée and Smith in the States this year.

Bron: Team75plus


Erik Cadée  @erikCadée

 

1e met een nieuw San Diego State University Stadium Record van 65.90 wat 28 jaar oud was. Niet slecht met die wind. Terug bij oude techniek!

 

Bron: Tweets Erik Cadée


 

Ter Specke Bokaal: startschot voor unieke atletiekzomer (Baanwedstrijden)

02 mei 2012

Ter Specke Bokaal is startschot voor unieke atletiekzomer



Voor het eerst in de geschiedenis staat een atletiekzomer voor de deur met zowel de EK Atletiek (Helsinki 27 juni-1 juli) als ook de Olympische Spelen (Londen 3-12 augustus), en daarnaast ook de Wereldkampioenschappen voor Junioren (Barcelona 10-15 juli). De vijf topatletiekwedstrijden van het Lotto Baancircuit in Lisse, Hoorn, Leiden, Hilversum en Eindhoven zijn perfecte evenementen waar atleten de strijd met elkaar aangaan, op weg naar persoonlijke records, en natuurlijk limieten voor de zomertoernooien. De beste atleten van het jaar 2011Dafne Schippers en Eelco Sintnicolaas zijn erbij in Lisse. Yvonne Hak en Bram Som lopen de 1000 meter, als voorbereiding op hun 800 meterseizoen. Remona Fransen, Ingmar Vos en Nadine Broersen zijn (net als Schippers en Sintnicolaas) op weg naar de meerkamp in Götzis. Hordeloper Marcel van der Westen heeft de EK-limiet al, maar wil ook naar de Spelen. Multi-Nederlands kampioen Khalid Choukoudloopt dit keer de 3000 meter. Deelnemende AA-Drink Talententeam-atleten zijn naast Dafne Schippers Jamile Samuel, Kadene Vassell enAnouk Hagen (150 meter), Madiea Ghafoor (300 meter), Sietske Noorman (hoogspringen) Patrick Cronie en Melissa Boekelman(kogelstoten), Pamela Kiel (discuswerpen) en Lars Timmerman (speerwerpen). Van Jong Oranje Maureen Koster (1000 meter), Koen Smet (110 meter horden), Bianca Baak (400 meter horden) en Corinne Nugter (kogelstoten en discuswerpen).
Voor het Dutch Parathletics Team staan deze zomer de EK in Stadskanaal (24-27 juni) en vervolgens de Paralympische Spelen in Londen (31 augustus-9 september) centraal. Vrijwel alle A- en B-selectieleden van dit DPT zijn vertegenwoordigd in Lisse.

Hieronder vind je een voorbeschouwing op ‘Lisse' per discipline met de belangrijkste deelnemers.

 

Werpen
De drie Olympische discuswerpers Monique Jansen, Erik Cadée en Rutger Smith keren komend weekend terug vanuit California USA. Jansen en Cadée starten op zaterdag 12 mei in Hoorn hun Nederlandse wedstrijdprogramma, Smith doet dat bij de FBK-Games op zondag 27 mei. Ook zonder hen betreden er veel toppers het strijdtoneel in Lisse.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Rutger Smith neemt WL over van Erik Cadée: 66m97

zondag, 29 april, 2012

Bij wedstrijden in de VS heeft Rutger Smith vannacht 66m97 geworpen. Smith voert met deze afstand nu de wereldjaarlijst aan en neemt deze positie over van Erik Cadée. Cadée kwam eerder deze week tot 66m80.
Cadée deed vannacht ook mee en kwam nu tot 65m92.

Bron: Losseveter.nl en Team75plus


Erik Cadée met 66m80 aanvoerder wereldjaarlijst

Bij wedstrijden in de VS heeft Erik Cadée een wereldjaarbeste prestatie geworpen. De atleet vn Prins Hendrik won de wedstrijd met een afstand van 66m80. Op zijn Twitter meldt hij: ‘Erg slordig begin van de wedstrijd, maar uiteindelijk wel gewonnen met een World lead van 66.80m. Zaterdag de laatste wedstrijd in La Jolla.’ Zijn trainingsmaatje Rutger Smith kwam tot ‎65m06 en meldt op Twitter: ’65.06m… Erik Cadée 66.80 WL! Wat een wedstrijd, duurde eeuwigheid, 39 deelnemers in drie groepen…’

Ook Monique Jansen kwam in actie. De atlete die vorige week vormbehoud vor de Olympische Spelen toonde, vond evenals SMith dat de wedstrijd te lang duurde. Zij kwam tot 59m29. Op haar Twitter meldt ze: ’59.29 m jammer wedstrijd duurde twee uur. Te lang, ben ik niet fit genoeg voor maar het gaat eraan komen’.

Bron: Losseveter.nl


 

Bron: Team75plus


Erik Cadée voert wereldjaarranglijst 2012 aan (Topatletiek)

27 april 2012

Tijdens internationale wedstrijden in La Jolla, California USA heeft discuswerper Erik Cadée de beste wereldjaarprestatie geleverd. Cadée wierp maar liefst 66,80 meter, slechts 15 centimeter onder zijn persoonlijk record uit 2011 (Chula Vista, 18 april). Cadée had dit seizoen (ook in La Jolla) tot nu toe 66,10 meter geworpen.

Erik Cadée: beste wereldjaarprestatie 2012!


Rutger Smith kwam ook in actie en had een beste worp van 65,06 meter. Vorige week kwam Smith nog tot 66,33 meter.

Monique Jansen kwam tot 59,29 meter. Bij haar vorige wedstrijd kwam ze in dezelfde plaats La Jolla tot 59,63 meter.

Uit de reacties van alle drie atleten bleek dat het een wedstrijd was die te lang duurde. Zaterdag aanstaande hebben de drie atleten, die eerder al vormbehoud toonden voor deelname aan zowel de EK Atletiek (Helsinki) als de Olympische Spelen (Londen) hun derde wedstrijd in La Jolla.
Erik Cadée en Monique Jansen maken op Nederlandse bodem hun seizoensdebuut op zaterdag 12 mei aanstaande in Hoorn tijdens de Flynth Recordwedstrijden, de tweede van vijf Lotto Baancircuitwedstrijden. Rutger Smith start in Hengelo bij de FBK-Games.


Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie

Bron : Atletiekunie.nl


Cadée is meteen los in de USA

  vrijdag 20 april 2012

 

LA JOLLA - In zijn eerste de beste wedstrijd in Californië wierp Erik Cadée zijn discus 66,10 meter ver. "M'n beste openingswedstrijd in de USA ooit", liet de Bosschenaar tevreden weten. Met zijn dikke 66'er werd de atleet van Prins Hendrik in La Jolla derde, achter de Kroaat Martin Maric (66,53) en landgenoot Rutger Smith (66,33).

 

Bron: Brabantsdagblad.nl


Olympisch vormbehoud Monique Jansen; Smith & Cadée 66+

vrijdag 20 april 2012 - Wilmar Kortleever

In de mannenwedstrijd eindigden zowel Rutger Smith als Erik Cadée op het podium. Smith opende de wedstrijd sterk met 64,39 meter en zag de Kroaat Martin Maric in de volgende ronde meteen voorbijkomen met een persoonlijk record van 66,53 meter. In ronde drie benaderde zowel Smith (66,33 meter) als Cadée (66,10) die afstand. Geen van de drie atleten wist zijn prestatie nogmaals te verbeteren, maar ze hielden wel de Hongaar Róbert Fazekas (EK-brons in 2010) achter zich (64,94), evenals de Britse WK-finalist Brett Morse (zevende met 61,06 meter).

Ondanks zijn vijfde wedstrijdresultaat ooit, was Smith nog niet helemaal tevreden. “Er zit nog veel meer in”, geeft hij aan op Facebook. “Volgende week nog twee wedstrijden. Ik kijk daar naar uit.” Cadée was met zijn beste seizoensopening ooit iets tevredener, maar keek ook al vooruit: ”Nu wat zwaardere gewichten met kracht erop.”

Smith en Cadée toonden vorige maand bij de Europa Cup Winter Throwing in Bar (waar Jansen geen geldige worp had) al Olympisch vormbehoud (lees hier).

Klik hier voor een filmpje op Facebook van een worp van Smith in La Jolla.

Bron: atletiekweek.nl


Ook de werpers Smith en Cadée kwamen in actie.

Zij hebben beiden vorige maand in Bar al vormbehoud voor de Olympsche Spelen getoond. Vannacht verbeterden zij hun beste seizoensprestaties. Smith kwam tot 66m33 meter en Cadée wierp 66m10. Ze werden er respectievelijk tweede en derde mee in de wedstrijd. Cadée meldt op Twitter: ‘Beste openingswedstrijd in USA ooit, dus wel tevreden. Nu wat zwaardere gewichten met kracht erop!’ De winst was voor Martin Maric met 66m53.

Bron: Losseveter.nl


3e met 66,10m. Beste openingswedstrijd in USA ooit, dus wel tevreden.

Nu wat zwaardere gewichten met kracht erop!

Bron: Twitter Erik Cadée


Drie werpers op weg naar de Spelen, deel 5: De werpers in San Diego

vrijdag, 13 april, 2012

Monique Jansen heeft een olympisch nominatie op zak. Erik Cadée en Rutger Smith hebben zich al definitief gekwalificeerd voor de Spelen. Het drietal is momenteel op trainingsstage in San Diego. Monique Jansen heeft ons de afgelopen maanden al een aantal keren een inkijkje gegeven in de voorbereiding van de werpers. In deel 5 zien we hoe de werpers zich settelen in San Diego.

Bron: Losseveter.nl


Vier Olympische kwalificaties voor London 2012 

ARNHEM - Drie heren en een dame hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van London 2012. Dit zijn windsurfer Dorian van Rijsselberge, atlete Lornah Kiplagat en de atleten Rutger Smith en Erik Cadée.

De 24-jarige Van Rijsselberge, heeft zijn deelname aan de Olympische Spelen van London 2012 zekergesteld door vormbehoud te tonen op de WK 2012 in Cádiz in Spanje. Van Rijsselberge behaalde hier een vierde plaats. Dit worden Van Rijsselberge zijn eerste Olympische Spelen.

De 37-jarige atlete Lornah Kiplagat is zeker van deelname aan de marathon tijdens de Olympische Spelen van London 2012. De langeafstandsloopster werd bij de halve marathon van Lissabon negende (1.12.18) en voldeed daarmee aan de eis tot vormbehoud. Het worden de derde Olympische Spelen voor Kiplagat. In Beijing 2008 en Athene 2004 liep ze de 10.000 meter.

Verder hebben discuswerpers Erik Cadée (28) en Rutger Smith (30) zich ook definitief geplaatst voor de Olympische Spelen. Beide atletes hebben tijdens de European Winter Cup Throwing in Montenegro vormbehoud getoond. Cadée deed dit door een afstand van 64.09 m te gooien.

Rutger Smith kwam in Montenegro ook boven de 63 meter. Hij wierp een afstand van 63.30 m en kan nu op twee disciplines naar de Spelen. Smith kwalificeerde zich eerder op het onderdeel kogelstoten.

Voor meer details over de Olympische en de Paralympische Spelen London 2012

zie www.nocnsf.nl/london2012.  

Bron : nocnsf.nl


Erik Cadée, discuswerper

  woensdag 04 april 2012

DEN BOSCH - Het is een beproefd recept voor Erik Cadée sinds 2009: de trainingsstages in Chula Vista. Zondag gaat de Bossche discuswerper weer voor een maandje die kant op en het is in de zuid-westelijke punt van Amerika dat hij doorgaans tot grote hoogten - of beter: verre vertes - komt. Een garantie op het binnenslepen van zijn ticket voor de Spelen van Londen zou je zeggen, maar die heeft hij voor vertrek naar de USA reeds veiliggesteld.

Eind maart, bij de European Cup Winter Throwing in het Montenegrijnse Bar, verzekerde Cadée zich al van een olympische zomer, zijn eerste overigens. De vorm is er vroeg dus, het gevolg van een nieuwe, langere, draaitechniek die hij er afgelopen winter insleet. „Maar het heeft niet alleen met de techniek te maken, met alles eromheen. Dat ik mezelf beter onder controle heb.”

Olympisch paspoort

Naam: Erik Cadée

Geboortedatum: 15 februari 1984

Woonplaats: Den Bosch/Arnhem (Papendal)

Sport: atletiek, discuswerpen

Twitter: @erikCadée

Website: www.erikCadée.nl

Kwalificatie-eis: Al in april 2011 had Erik Cadée een olympische nominatie te pakken. De atleet van het Vughtse Prins Hendrik scherpte in Chula Vista (VSt) zijn persoonlijk record aan tot 66,95 meter, waar de A-limiet op 65 meter meter ligt. Bij de European Cup Winter Throwing in Montenegro voldeed hij in maart van dit jaar ook aan de vormbehoudseis van sportkoepel NOC*NSF (63 meter), waarmee het ticket voor Londen definitief is veiliggesteld.

Kans op deelname: geplaatst.

Kans op medaille: klein.

Bron: Brabantsdagblad.nl


Erik Cadée naar Olympische Spelen

Bron: TV73


Cadée zeker van Olympische Spelen

BAR - Bij zijn eerste de beste outdoorwedstrijd van dit jaar, de European Cup Winter Throwing in Bar (Montenegro), heeft de Bossche discuswerper Erik Cadée zich verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen van Londen.

De atleet van het Vughtse Prins Hendrik kwam tot een afstand van 64,09 meter en voldeed daarmee aan de vormbehoudseis van NOC*NSF (63 meter). Ook Rutger Smith (63,30 meter) slaagde in zijn missie.Voor Cadée, die begin vorig jaar al een nominatie voor Londen in de wacht sleepte, worden het zijn eerste Olympische Spelen.

Bron: Brabantsdagblad.nl


Erik Cadée blij met kwalificatie: ‘In de trainingen liep het nog niet zo lekker

zaterdag, 17 maart, 2012

Erik Cadée had zich als doel gesteld om over de 63 meter te gooien tijdens de Winter Throwing Cup in Montenegro. Die afstand is genoeg om vormbehoud te tonen voor de Olympische Spelen. Cadée slaagde daar al in zijn tweede poging in maar verloor daarna de concentratie niet en bleef goed werpen. Hij kwam uiteindelijk nog tot 64m09. Hij was na afloop dan ook erg blij. ‘Het ging in de trainingen nog niet zo lekker en ook bij het inwerpen draaide het nog niet zo lekker.’

Bron: Losseveter.nl


European Cup Winter Throwing 2012

 

 

Prijsuitreiking




 




Bron: Team75plus.com


Rutger Smith en Erik Cadée: Vormbehoud voor Spelen (Topatletiek)

17 maart 2012

Eerste outdoorwedstrijd meteen raak

Discuswerpers Rutger Smith en Erik Cadée hebben in hun eerste outdoorwedstrijd van 2012 direct vormbehoud voor de Olympische Spelen 2012 aangetoond. Zij deden dit tijdens de European Cup Winter Throwing in Bar, Montenegro. In 2011 wierpen Smith en Cadée met respectievelijk 67,77 meter en 66,95 meter ruimschoots boven de Olympische A-limiet van 65 meter. Derhalve volstaat dit jaar vormbehoud voor definitieve kwalificatie, en die is gelijk aan de IAAF B-standaard van 63 meter. Cadée wierp vandaag 64,09 meter en Smith 63,30 meter.

Erik Cadée

De andere genomineerden zijn 5 atleten én een estafetteteam: Churandy Martina (100/200m met vormbehouds-eisen van 10.24/20.65 sec.), Gregory Sedoc (110 meter horden/13.60 sec. (startgerechtigd vanaf 22 juni 2012)), Eelco Sintnicolaas (tienkamp/7950 punten), Dafne Schippers (200 meter/zevenkamp 23.30 sec./5950 punten), Lornah Kiplagat (marathon/halve marathon in 1.13.00) en het estafetteteam vrouwen (4x100 meter estafette/Top 16 in 2011-2012).

Van hen gaat Lornah Kiplagat volgende week zondag (25 maart) de halve marathon in Lissabon lopen, op jacht naar vormbehoud. De anderen atleten zullen komende zomer in actie komen. Daarnaast kunnen ook andere atleten nog kwalificatiepogingen doen voor 'Londen 2012'.

Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie (Persbericht)

Bron : Atletiekunie.nl


Erik Cadée en Rutger Smith naar de Olympische Spelen 

zaterdag, 17 maart 2012

Erik Cadée heeft zich vandaag definitief geplaatst voor de Olympische Spelen. De discuswerper moest vormbehoud tonen. Dat deed hij vandaag. De eis was een afstand van 63m00. In zijn tweede poging ging hij over 63m32 en inmiddels heeft hij zich al verbeterd tot 64m09.

Hieronder de tweede worp van Cadée:

Ook Rutger Smith heeft zich inmiddels definitief geplaatst. Ook hij kwam in Montenegro boven de 63 meter. Hij wierp een afstand van 63m30 en kan nu op twee disciplines naar de Spelen. Eerder kwalificeerde hij zich ook al voor het kogelstoten.

Bron : Losseveter.nl 


2012 Bar kán Cadée naar Londen leiden

woensdag, 14 maart,

De Bossche discuswerper Erik Cadée kan zich dit weekeinde al verzekeren van een ticket voor de Spelen van Londen. Hij doet in Bar (Montenegro) mee aan de European Cup Winter Throwing, een internationale topwedstrijd. Lees verder in het Brabants Dagblad

Bron en lees meer : Losseveter.nl


Erik Cadée: ‘Het moet minder wild en lomp’ (Atletiekhelden)

14 maart 2012

Natuurlijk is het prachtig als je de discus zo ver mogelijk ziet wegvliegen. Maar Erik Cadée heeft vorig jaar ondervonden dat er méér nodig is voor goede prestaties. ‘Het moet allemaal wat minder wild en lomp, met wat meer controle', zegt hij aan de vooravond van de European Cup Winter Throwing in Montenegro

Cadée heeft een jaar van tegenstellingen achter de rug. Tijdens de voorjaarsstage in de VS in april 2011 verbeterde hij zijn p.r. tot 66,95 en nomineerde hij zich al voor de Spelen van Londen. In de zomermaanden wist hij - anders dan in voorgaande jaren - de vorm vast te houden en wierp hij bijvoorbeeld bij de FBK-Games en de MONDO Keien Meeting in Uden de discus voorbij de 65 meter. Maar toen het er op aan kwam, in de kwalificatieronde bij de WK in Daegu, kwam hij niet verder dan 61,62 meter.

Erik Cadée wierp een 65-plusser in Uden

Dat wil zeggen: bij zijn tweede worp daar in Zuid-Korea landde de twee kilo-schijf aanzienlijk verder, maar volgde een omstreden beslissing van de jury, die de poging afkeurde.
Cadée roept die gebeurtenis zelf in herinnering, omdat hij die kenmerkend vindt voor de manier waarop hij vorig jaar met zijn sport bezig was. ‘Ik zag te laat dat er na die worp, die aanvankelijk de witte vlag kreeg, toch een X op het scorebord kwam. Daardoor kon ik geen protest meer indienen. Ik was gewoon teveel bezig met presteren, met ver gooien, en lette niet goed op.'

'Cadaegu'

Waarom kan een discuswerpen die - bij wijze van spreke - in iedere training de 63 meter haalt, die prestatie niet leveren als hij dat écht moet doen? 
‘Dat hebben we natuurlijk proberen te analyseren', zegt de 28-jarige atleet. Dat hij bij grote wedstrijden ten onder gaat aan stress acht hij niet waarschijnlijk, ook al kwam hij ook bij twee eerdere WK's en bij de EK in Barcelona niet door de voorselectie. ‘Ik was nu veel minder gespannen dan bij die vorige toernooien', zegt hij.
‘Het belangrijkste leerpunt was dat ik tijdens de hele zomer wel erg wild en te lomp stond te gooien en de techniek nog niet goed voldoende ingeslepen was. Dan kun je regelmatig ver werpen, maar kan het ook zomaar drie keer achter elkaar niet goed lopen.'
Het speelde ook bij de wedstrijden die hij vóór de WK deed. ‘De afstanden waren meestal goed, maar ik gaf mezelf niet de rust om vooral aan mijn techniek te werken.'

Dat inslijpen van de techniek luistert bij iedere topatleet nauw, maar bij Cadée vergt het misschien nog wat meer aandacht. ‘Want ik mag graag een beetje variëren en experimenteren', weet hij van zichzelf. Als dat leidt tot veranderingen, is er wel tijd nodig om die vernieuwing tot een vaste gewoonte te maken en niet te blijven veranderen.
Cadée heeft een relatie met de Estse meerkampster Kaie Kand, die ook op Papendal woont en traint. Tijdens een verblijf in Estland werd hij vorig jaar aangesproken door biomechanicus Aadu Krevald, die hem aanbood zijn worpen te analyseren. Daar heeft hij gebruik van gemaakt en ook vorige week stond de Brabander weer te werpen voor de camera's van Krevald.
‘De resultaten moet ik nog krijgen. Maar ik ben de laatste tijd vooral bezig uit te zoeken of ik voordeel heb bij een langere draai in de ring. Ik maak nu in plaats van anderhalve draai een draai van ongeveer 1,75. Mijn trainer Gert Damkat liet me daar wel eens mee experimenteren en ik merkte dat ik er verder mee kan werpen. Je kunt, om het kort samen te vatten, bij een langere beweging wat meer energie verzamelen voor de afworp. Maar er zit ook een risico aan vast, want als je meer doet, kan er ook meer fout gaan.'
Dat bleek afgelopen weekend. Vanuit Estland reide hij naar het Zweedse Växjö, waar in een grote hal, die gewoonlijk voor voetbal wordt gebruikt, een indoorwedstrijd voor werpers was georganiseerd. Het was een aparte ervaring om de discus onder het dak te zien vliegen, meldde Cadée op Facebook. Maar over zijn werpen was hij minder tevreden. ‘Een rommelige wedstrijd, met 62,34 als beste resultaat.'


Rutger Smith en Erik Cadée steken al jaren met kop en schouders boven de Nederlandse werptop uit

Anders dan Rutger Smith, die begin december vanuit het trainingscentrum op Tenerife trots meldde dat hij met bankdrukken de 200-kilogrens was gepasseerd, doet Cadée het wat rustiger aan. ‘Natuurlijk ga ik ook wel eens tot aan de grens, gewoon omdat het een kick geeft. Maar ik moet oppassen dat ik mezelf niet forceer, omdat ik dan snel last van stijve spieren en pezen krijg en daar last van heb bij de werptrainingen. De techniek lijdt eronder.'
Cadée zegt momenteel goed in vorm te zijn en zich explosief te voelen. Komend weekend wil hij in Bar, in Montenegro bij de European Cup Winter Throwing graag de 63 meter halen, waardoor hij zijn nominatie kan omzetten in een definitieve kwalificatie voor de Spelen.
De Olympische werpers - naast Cadée zijn ook Rutger Smith en Monique Jansen op weg naar Londen - waren in november op Tenerife en in januari in Zuid-Afrika. ‘Ik ben een paar keer wat ziek geweest, maar heb de afgelopen zes, zeven weken hard door kunnen trainen. Wat ik nu in de training werp heeft mij zelf verrast', zegt hij.
Komend weekend willen Damkat en Cadée kritisch kijken naar de effecten van de langere draai. ‘Ik heb nog voldoende tijd om die goed onder de knie te krijgen, maar ik kan ook terug naar mijn oude techniek', zegt hij.

Erik Cadée tijdens de Arena Games in Hilversum

Na de wedstrijd in Montenegro volgt vanaf 8 april een trainingsstage van ruim vier weken in de VS. ‘Ik zal er minder wedstrijden doen dan vorig jaar, maar hoop op een resultaat waarmee ik toegang krijg tot enkele Diamond League-wedstrijden in de zomer. Ik zal wel wat minder wedstrijden doen dan vorig jaar. Meer rust inbouwen om goed te trainen. Dat kan ik me ook permitteren, omdat ik niet meer zo afhankelijk ben van start- en prijzengeld. Je zult me bijvoorbeeld niet meer bij elke Nationaal Baancircuit-wedstrijd zien. Ik wil wel naar de EK in Helsinki, maar de focus ligt echt op Londen.'

Tekst: Cors van den Brink
Bron: Atletiekunie.nl


Nationaal Baancircuit 2012

Het jaar 2012 betekent het zestiende seizoen van het Nationaal Baancircuit (NBC). Inmiddels een monument in de Nederlandse topsport en dé ruggengraat van de zomerse (inter)nationale wedstrijdkalender in Nederland. Wedstrijden waarop de Nederlandse top en subtop, mét internationale deelname optimaal kan presteren. Op weg naar persoonlijke records, op weg naar limieten voor de EK Atletiek in Helsinki, de WJK in Barcelona of misschien wel de Olympische Spelen en Paralympics in Londen!

Raadpleeg geregeld deze website om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen op NBC-gebied in 2012. Op de onderliggende pagina's vind je de wedstrijden, de spelregels en de bonusregelingen en NBC-records terug.

Tot ziens, in ieder geval bij de seizoensopening in Lisse op Bevrijdingsdag 2012. Later wordt hier het circuitboekje 2012 geplaatst (downloadbaar).
Jamile Samuel en Erik Cadée wonnen de overall-prijs van het Nationaal Baancircuit 2011


Tekst: Eric Roeske, coördinator Nationaal Baancircuit

Bron: Atletiekunie.nl


‘Ik kan me geen leuker leven voorstellen dan dit’

Discuswerper Erik Cadée (27) is met zijn 2.01 meter niet iemand die je snel over het hoofd ziet. Hij maakt niet alleen indruk vanwege zijn lengte, maar des te meer vanwege zijn werpprestaties. Zijn persoonlijk record scherpte hij dit jaar aan tot 66,95 meter. De komende tijd staat alles bij hem in het teken van de Olympische Spelen.

Discuswerpen… Hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

“Ik was 10, 11 jaar toen ik met een vriendje van school mee ging naar atletiek. Eerst ben ik de meerkamp gaan doen. Uiteindelijk bleek ik goed te kunnen werpen en ben ik me daarop toe gaan leggen.”

Van kleine jongen naar topsporter. Hoe verliep dat?

“Eigenlijk is het heel natuurlijk verlopen en was kiezen voor de sport geen moeilijke keuze. In de loop van de tijd ben ik steeds meer gaan trainen. Het ging van kwaad tot erger. Ik ben begonnen met meerkampen in de regio en later ook mee gaan doen aan internationale wedstrijden discuswerpen. In 2003 werd ik in Finland Europees kampioen bij de junioren. Toen ik uiteindelijk als 20-jarige senior werd, heb ik wel een kloof moeten overbruggen, zowel fysiek als technisch.”

Waarom discuswerpen en geen teamsport bijvoorbeeld?

“Met discuswerpen ben ik continu mijn grenzen aan het verleggen en dat is in een teamsport lastig. Je kunt dan wel ergens in uitblinken, maar dan moet je wel iedereen van je team mee hebben. Met discuswerpen ben je verantwoordelijk voor je eigen prestaties.”

Je bent onlangs tijdelijk gestopt met je studie. Was het niet meer te combineren?

“Ik studeerde fysiotherapie en had mijn propedeuse gehaald. Ik wilde aan het tweede jaar beginnen, maar merkte dat ik zo met mijn hoofd bij atletiek zat. Dat moest anders! En dat ging heel rigoureus. Ik heb in een pauze mijn laptop dichtgeklapt en ben weggegaan. Ik kan beter één ding goed doen dan twee dingen half. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik tot en met de Olympische Spelen alles voor de sport over heb. Ik wil tot de besten behoren en dan moet je er ook voor gaan. Niks naast mijn sport doen is het beste voor mij.”

Moet je veel laten voor je sport?

“Een biertje pakken met vrienden in de stad tijdens het seizoen gaat niet, maar dat maakt het extra leuk als het dan toch een keer kan. Alle rust die je kunt pakken, is meegenomen. Dat is zo belangrijk. Je moet als sporter wel keuzes kunnen maken. Dat is wel het moeilijkste van topsport. Vroeger was ik daar heel slecht in, maar het gaat me steeds beter af. Als sporter moet je wel redelijk egoïstisch zijn. Toch kan ik me geen leuker leven voorstellen dan dit. Het is één grote uitdaging. Ik zou dit mijn hele leven wel kunnen doen, vooral de vrijheid is prettig.”

Wat doe je om jezelf te verbeteren in je sport?

“Ik ben in de loop der jaren steeds slimmer gaan trainen. Vroeger dacht ik dat als ik maar gewoon goed trainde, ik vanzelf beter zou worden. Op een gegeven moment kom je erachter dat dat dus niet zo is. Ik heb dit drie jaar geleden gemerkt. Ik was mentaal zo kapot door het harde trainen dat ik toen ziek aan het seizoen ben begonnen. Ik ben sinds vorig jaar ook bezig met een nieuwe werptechniek. Ik maak een kwartslag extra voordat ik ga werpen. Dit is niet gebruikelijk, maar het past wel bij mij. Toch blijft het een zoektocht, want ik heb nog steeds niet het idee dat het de perfecte techniek is.”

Enkele maanden geleden kwam je in actie op het WK

“Ja, maar dat ging niet zo goed. Maar soms moet je tegen een mislukking aanlopen voordat je weer verder kunt.”

Kijk je ook het kunstje af bij andere sporters?

“Het zou stom zijn als je niet goed kijkt naar iemand die beter is. Je probeert van al je concurrenten de sterke punten te bekijken. Als je er zelf iets mee kunt en het is iets wat bij je past, dan neem je dat over. Dus ja, je probeert wel wat af te kijken.”

Een discus werpen lijkt me zo makkelijk nog niet

“Er komt ook heel veel bij kijken. Als je gaat werpen, dan moet dat een combinatie zijn van kracht en ontspanning. Dat is ook wel het moeilijke. Je moet echt op het juiste moment kracht leveren.”

Je hebt een nominatie op zak voor de Olympische Spelen. Ga je voor goud?

“Eerst was mijn droom om alleen al naar de Olympische Spelen te mogen gaan, maar nu wil ik daar ook echt iets gaan presteren. Zo stel ik mijn doel steeds bij. Volgend jaar hoop ik ook over de 70 meter te gooien, dat is toch wel een droom. Ik zit nu nog een aantal meters achter de echte toppers en daarom is het niet realistisch dat ik op de Olympische Spelen een medaille ga pakken. Het zou wel het ultieme zijn, maar ik heb gewoon nog wel een stap te maken. Ik draai nu mooi mee in de top en verder doe ik het stap voor stap en stel ik mezelf graag realistische doelen.”

En als je naar de toekomst kijkt?

“Ik kijk uit naar de toekomst, want er zit zeker nog wel wat rek in. Voorlopig denk ik nog lang niet aan stoppen. Voor mij is het makkelijk om deze manier van leven vol te houden, waarbij ik wel kies voor veel rust, zodat ik kan herstellen. Je moet een balans vinden tussen trainen en rust en ik denk dat ik die wel heb gevonden. En als je het slim aanpakt, kun je nog heel lang meegaan in de sport.”

Tekst: Dafne van der Meer | Foto’s: Karin Böhmer

 

Bron: Sportinterviews.nl


Selectie

London A-Selectie

Erik Cadée

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


De werpers op weg naar de Olympische Spelen (4)

Monique Jansen, Erik Cadée en Rutger Smith hebben al een olympische nominatie op zak en kunnen optimaal toewerken naar dit grote toernooi. Monique Jansen zorgde ervoor dat wij een inkijkje krijgen in die voorbereiding. In de eerste twee delen zagen we de werpers aan de slag op Tenerife. Inmiddels is het drietal samen met bondscoach Gert Damkat neergestreken in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch waar zij onder zomerse temperaturen verder kunnen bouwen aan hun olympische seizoen. In het eerste deel vanuit Zuid-Afrika zagen we de drie werpers tijdens hun trainingen. Dit keer ook aandacht voor de collega-atleten zoals Eugène Martineau, Hans van Alphen, Jolanda Keizer en Melissa Boekelman die eveneens in Stellenbosch zijn neergestreken.

Bron en lees meer: Losseveter.nl


Drie werpers op weg naar de Spelen, deel 3: Stellenbosch

Donderdag, 5 januari, 2012

 

Monique Jansen, Erik Cadée en Rutger Smith hebben al een olympische nominatie op zak en kunnen optimaal toewerken naar dit grote toernooi. Monique Jansen zorgde ervoor dat wij een inkijkje krijgen in die voorbereiding. In de eerste twee delen zagen we de werpers aan de slag op Tenerife. Inmiddels is het drietal samen met bondscoach Gert Damkat neergestreken in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch waar zij onder zomerse temperaturen verder kunnen bouwen aan hun olympische seizoen. Bekijk hieronder het eerste verslag vanuit Zuid-Afrika.