Discusatleet Erik Cadée steelt de show in Destelbergen met Nederlands en

Europees record open steen met liefst 14.54m!!

 

Destelbergen zondag 22 augustus. Het weer zou volgens de weerdienst Ukkel, het KNMI van België, regenachtig worden, maar het bleef wonderwel de gehele dag droog. Een beetje zwoel en dat is goed voor explosieve onderdelen als steen en hoog gooien. Het aantal deelnemers was een stuk minder dan we gewend waren dit jaar, maar………………….. de kwaliteit was er wel degelijk. De wereldkampioen Aaron Neighbour, de Australiër liet zich weer eens zien, won de wedstrijd wel, maar beslist niet op één been. En er was een nieuwkomer aanwezig, die op woensdag 18 augustus in Folsgare precies 2 uurtjes naar de verschillende onderdelen en gewichten had “gekeken”. Ze uitgeprobeerd en toen tot de conclusie kwam dat het knap lastig is. Vooral met de caber had onze discuswerper heel veel moeite. Hij oefende met de dames caber en kreeg die na 5/6 keer proberen uiteindelijk om. Met de steen en na wat draaien ook met de hamer ging het redelijk. De WFD, de lichte wilde aanvankelijk ook niet zo gemakkelijk, maar uiteindelijk zou dat wel lukken. Wie die atleet is? Wel Erik Cadée, een 65m discuswerper en al een aantal jaren de beste Nederlandse discuswerper die al op drie internationale kampioensschappen is uitgekomen. Zijn laatste was het EK in Barcelona, waar hij de finale haalde, maar daar geen potten kon breken en werd daar 12e.

Open Steen hoogtepunt

 Als je het resultaat van de “Open Steen” ziet, dan kun je niet anders zeggen dat er op hoog niveau gestreden  werd. Erik Cadée opende het bal door in zijn eerste stoot, het nog niet eens opgedroogde record van Hans Lolkema van 30 juli in Joure 13,69m meteen te verbeteren naar 13,94m. Jimmy van de Walle maakte ook al gebruik van de omstandigheden en liet 12,42m(2e plaats op dit nummer en dat had hij zeker niet verwacht!) noteren, een afstand die hij nog niet eerder vertoonde. De twee andere atleten Aaron Neighbour en Eddy Cardol  waren behoorlijk onder de indruk en kwamen een aantal centimeters voor de ereplaatsen op dit nummer tekort. De derde poging van Erik was wat experts noemen helemaal ‘raak’. Hij had eigenlijk alleen maar geoefend met de steen vasthouden en “trof” de steen vol. 14.54m en dat is zelfs verder dan jaren geleden Peter Gudmundson dat met dezelfde steen deed!!!!!

Hamer, Lichte WFD en caber bij de A klassers

Aaron Neighbour was ruim sterker met de Zware Hamer en Lichte WFD. Eddy Cardol, verrassend 4e in het eindklassement,  raakte veel punten kwijt bij de hamer en ………………. heel opmerkelijk ook bij de steen.  Met de lichte WFD kwamen alle 4 A Klassers over de 20m en tossten dezelfde 4 atleten allemaal de 5m caber. Ook Erik Cadée, in zijn derde poging maar toch. Daarna probeerden 4 A klassers en Raynor Wortel de 5,70m caber en hier lukte het (nog) niemand  deze enorme joekel te tossen, al was HG Rooky Erik Cadée er heel dicht bij.
                                                                                                                                                                                    

  Hoog in Destelbergen altijd enerverend

Er werd gegooid met het 20kg gewicht. Het publiek in Destelbergen gewend aan grote hoogtes als Tommy de Bruyn in de buurt is, bleef in grote getale rond de hoogwerp installatie staan en applaudisseerde na elke geslaagde poging. Tommy stapte in bij 5,10m en Jimmy van der Walle stapte samen met Eddy Cardol bij die hoogte uit. Dat was niet helemaal verwacht. Aaron Neighbour was favoriet voor dit onderdeel, maar maakte op 4,90m zijn eerste foutjes. Erik Cadée, had bij elke hoogte problemen, maar je kon zien dat er wel degelijk explosie zit in dat lichaam van hem. Moest wennen aan de techniek. Aaron miste bij 5,50m alle drie keer en ook Tommy haalde die hoogte niet. Erik Cadée wel en daarmee won hij het hooggooien.  Dat had niemand verwacht en Erik Cadée wel het allerminst, want hij had nog nooit een gewicht over een lat gegooid!! 

De eindstand van de A klasse:

1e Aaron Neighbour 9 pnt

2e Erik Cadée 12 pnt

3e Jimmy van der Walle 12 pnt

4e Eddy Cardol 16 pnt

 

Lub Wiarda Sneek 26 augustus 2010

Bron en lees meer: Highlandgames.org

 



Cadée en Boekelman veroveren titels SPAR Baancircuit 2010 (Topatletiek)

12 september 2010

De Atletiekunie en de organisaties van het SPAR Baancircuit hebben na afsluiting van de Arena Games, de zevende en laatste SPAR Baancircuitwedstrijd van seizoen 2010 in Hilversum discuswerper Erik Cadée en kogelstootster Melissa Boekelman uitgeroepen tot beste atleet en atlete van het SPAR Baancircuit 2010
Erik Cadée en Melissa Boekelman waren voorafgaand aan de Arena Games al de gedoodverfde kandidaten voor de eindoverwinning in het SPAR Baancircuit 2010. Beiden hadden een behoorlijke voorsprong op hun directe concurrenten en discuswerp-atleten Maarten Persoon en Monique Jansen, van respectievelijk 170 en 180 punten. In Hilversum stelden ze vandaag hun eindzeges veilig, waarbij Erik Cadée nog maar tien punten in de eindklassering overhield. Maarten Persoon liep door winst bij het kogelslingeren met een redelijke 58,16 meter eerst 100 punten in op Cadée, en ook bij het discuswerpen veroverde hij 90 punten, 60 meer dan Cadée. Melissa Boekelman bleef Monique Jansen ruim voldoende voor.

 

 

Erik Cadée en Melissa Boekelman, beste atleten van het SPAR Baancircuit.
Ze ontvingen van de Atletiekunie ieder een premie van 1000 euro.
Foto: Erik van Leeuwen
 

Erik Cadée: "Lekker die tien puntjes voorsprong aan het eind"
Erik Cadée kwam al bij de eerste SPAR Baancircuitwedstrijd in Lisse (Ter Specke Bokaal) op 15 mei 2010 in actie. Na zijn succesvolle Amerika-trip (stage en wedstrijden) waar hij een grandioos persoonlijk record van 66,20 meter wierp, startte hij op vaderlandse bodem met 61,54 meter. Een week later bij de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn wierp hij 62,02 meter. Cadée schitterde op 12 juni bij de ASICS Gouden Spike met 64,29 meter. In Uden bij de MONDO Keien Meeting op 3 juli kwam hij in de ochtend vermoeid aanvliegen vanuit Madrid (waar hij de avond ervoor deel nam aan een IAAF Challenge, niveau FBK-Games); mede daardoor kwam hij niet verder dan 59,22 meter. Zo'n combinatie wilde hij niet herhalen bij de Open Eindhovense waardoor hij dat weekend de voorkeur gaf aan een sterk bezette buitenlandse wedstrijd. In Breda wist hij ternauwernood in zijn laatste poging Maarten Persoon achter zich te laten met een goede 60,18 meter. Ook sprokkelde hij wat punten bij elkaar door aan het kogelslingeren deel te nemen (53,91 meter), goed voor een derde plaats. In Hilversum tenslotte mislukte zijn kogelslingeren door de regen. Maar het discuswerpen ging niet goed, hij kwam niet verder dan 54,87 meter. Zijn puntentotaal bedroeg 1310 punten.
Erik Cadée reageerde in Hilversum opgetogen: "Dat was nog spannend zeg. Ik ben bezig met een nieuwe discustechniek en ik vloog ermee zelf te vaak de ring uit. Ik ben wel heel blij met de eindoverwinning hoor, goed dat ik nog wat puntjes had behaald bij het kogelslingeren in Breda! Ik heb aan zes van de zeven baancircuitwedstrijden meegedaan omdat ik mij voorgenomen had niet zo vaak als in 2009 naar het buitenland te reizen; dat is enorm vermoeiend. Deze meetings zijn toch ook heel sfeervol, met goede tegenstand. En natuurlijk vergroot ik mijn kans op de eindoverwinning door zo vaak mee te doen."

Bron en lees meer: Atletiekunie.


Cadée en Boekelman winnen baancircuit

Uitgegeven: 12 september 2010

HILVERSUM - Discuswerper Erik Cadée en kogelstootster Melissa Boekelman zijn zondag in Hilversum uitgeroepen tot de beste atleten van het nationaal baancircuit, een reeks van zeven baanwedstrijden.

 

© ANP

Cadée hield van zijn grote voorsprong op Maarten Persoon bij de afsluitende Arena Games in Hilversum uiteindelijk maar tien punten over.

De eindzege van Boekelman kwam helemaal niet in gevaar. Ze won dit seizoen zes van de zeven keer het kogelstoten. Ze bleef in het klassement discuswerpster Monique Jansen ruim voor.

Boekelman won zondag opnieuw het kogelstoten in Hilversum. Haar beste poging van 17,43 meter was voldoende voor de eerste plaats. Boekelman werd gevolgd door de Chileense Natalia Duco met 17,30 meter.

Matig

Cadée was matig op dreef met de discus. De Brabander, die zijn persoonlijk record dit seizoen aanscherpte tot 66,20 meter, eindigde als derde met de voor hem matige afstand van 54,87 meter. Dat was zijn enige geldige poging. De winst was voor de Spanjaard Frank Casanas met 62,69 meter. Persoon had bij het kogelslin

geren, dat mislukte voor Cadée, al veel van zijn achterstand goedgemaakt, maar kwam uiteindelijk toch nog tien punten te kort.

Zowel Cadée als Boekelman verdienden met hun eindzeges 1000 euro.

Bron: NU.NL


Werpers winnen prijzenpot SPAR Baancircuit (Wedstrijdverslag)

12 september 2010Twee werpers zijn zondag aan de haal gegaan met de hoofdprijzen van het SPAR Bankcircuit 2010. Bij de mannen wist Erik Cadée Maarten Persoon nipt voor te blijven. Bij de vrouwen won Melissa Boekelman afgetekend.

Persoon had een achterstand van 170 punten op Cadée, maar wist het in de laatste wedstrijd van het seizoen spannend te maken door ook het kogelslingeren op zijn programma te zetten. Hij won dat onderdeel met 58,16 meter en Cadée wist dat hij geen fouten mocht maken. Hij verloor bij het discuswerpen weliswaar van zijn concurrent - 54,87 tegen 55,84 meter - maar behield nog precies tien punten voorsprong. De winst van dit onderdeel was overigens voor de Spanjaard Casanas, die tot 62,69 kwam. Cadée was ontevreden over zijn wedstrijd, maar kijkt met genoegen terug op het seizoen. ‘Ik heb mijn p.r. verbeterd, stond in de EK-finale, ook al ging het daarin slecht, en ik heb in de training stappen gemaakt', zei hij. ‘Ik ben weer veel wijzer geworden en voel me steeds prettiger. In de komende maanden ga ik verder met het aanpassen van mijn techniek en we zullen de krachttraining veranderen, met minder herhalingen, zodat ik beter herstel', zo keek hij vooruit.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl

.



Discuswerpen: Erik Cadée wil dubbelslag slaan


Erik Cadée stevent in Hilversum af op de eindoverwinning in het SPAR Baancircuit 2010. Hij heeft een voorsprong op zijn enige overgebleven concurrent Maarten Persoon van 170 punten. De premie voor de eindoverwinning bedraagt maar liefst € 1000,--. Persoon wierp ook al eens over de 60 meter met de discus. Cadée heeft in Hilversum ook te maken met een (andere) wereldtopper van formaat in de persoon van Frank Casanas uit Spanje, die met een pr van 67,17 meter op papier zelfs net iets beter is dan (het pr van) Cadée (66,20 meter). De overwinning zal hoe dan ook zwaarbevochten worden, zeker nadat Cadée onlangs deelnam aan de NK Highland Games.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl.



Track Meeting Breda (Topatletiek)

28 augustus 2010

Bij de mannen was het discuswerpen bijna een wedstrijd voor meerkampers geworden. Met Eelco Sintnicolaas, Ingmar Vos en Eugene Martineau waren er drie actief. De ‘echte' werpers maakten het elkaar lastig om te winnen. In de voorlaatste worp kwam Maarten Persoon met 58,37 meter ineens Erik Cadée voorbij. Deze liet dat niet op zich zetten, slingerde en passant zichzelf bijna de ring uit, maar won uiteindelijk toch gewoon met 60,18 meter. ‘Ik ben met een nieuwe techniek bezig en dat vergt nogal wat afstemming. Mijn laatste worp was een mix van de oude en de nieuwe methode en daarom lag ik bijna op mijn plaat', lachte de man die gelukkig weer veel geldige worpen afleverde. Cadée deed ook mee aan het onderdeel kogelslingeren. Hier werd hij met 53,91 meter derde.

 

 

Bron en lees meer: Aletiekunie.nl


 

Topveld Track Meeting Breda (Topatletiek)

23 augustus 2010

Discuswerpen: Cadée wil revanche op EK-finale Barcelona


Erik Cadée kwalificeerde zich knap voor de EK-finale in Barcelona, maar was daarin zichzelf niet met drie foutworpen. In Breda wil hij aantonen nog steeds hele verre worpen te kunnen afleveren. Maarten Persoon is inmiddels ook 60+werper en wellicht een goede tegenstander. Opvallend is de deelname van drie toptienkampers, naast Sintnicolaas en Vos doet ook Eugène Martineau mee. Cadée voert het SPAR Baancircuitklassement 2010 aan, voor de veelzijdige Maarten Persoon en onder andere sprinter Obed Martis.

Klassement SPAR Baancircuit 2010

De tussenstand in het klassement van het SPAR Baancircuit 2010 na 5 van de 7 wedstrijden luidt als volgt:

Mannen
1. Erik Cadée 1050 pnt.
2. Maarten Persoon 930
3. Frederick Townsend 820
4. Obed Martis 775
5. Marcel v.d. Westen 740
6. Martijn Nuijens 690
7. Brian Mariano, Windy Jonas, Robbie Grabarz, Ainsley Waugh 500

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl

Deceptie voor discuswerper Cadée

zondag 1 augustus 2010

Zijn eerste grote finale op een internationaal titeltoernooi bij de senioren is voor discuswerper Erik Cadée op een fikse teleurstelling uitgelopen. De 26-jarige Brabander slaagde er in Barcelona niet in tijdens de eindstrijd een geldige worp af te leveren.

Bron: NOS Sport

l


 
Mislukte EK-finale voor Cadée

zondag 01 augustus 2010

 

foto ANP

BARCELONA – Zijn eerste grote finale op een internationaal titeltoernooi bij de senioren is voor discuswerper Erik Cadée op een fikse teleurstelling uitgelopen.

 

De 26-jarige Bosschenaar slaagde er zondagavond bij de EK in Barcelona niet in tijdens de eindstrijd een geldige worp af te leveren. Na drie pogingen kon Cadée zijn spullen weer inpakken. Hij had zich als twaalfde en laatste voor de strijd om de medailles geplaatst.

Cadée had in de finale niets verliezen, maar geen enkele worp was goed. "De eerste twee waren superslecht", zei de Bosschenaar, die de tweede zelf ongeldig maakte. "De derde was iets beter, maar belandde ik buiten de ring." Een verklaring voor het falen had de discuswerper met een persoonlijk record van 66,20 meter ook niet echt. "Ik eis heel veel van mezelf. Kennelijk te veel. De spanning van zo'n finale speelt ook wel mee, maar ik wil het te netjes doen of ik ben te snel." De Europese titel ging naar de Pool Piotr Malachowski. De winnende afstand van de nummer twee van de laatste Olympisch Spelen en WK was 68,87 meter. De Duitse wereldkampioen Robert Harting eindigde als tweede met 68,47 meter. Brons was voor de Hongaar Robert Fazekas (66,43).

Bron:  Brabants Dagblad.nl


EK dag 6: Cadée 'versprutst' discusfinale 

01 augustus 2010

De 4x400 meterploeg besloot in Barcelona de Europese kampioenschappen Atletiek met een zevende plek. Het viertal liep snel, 3.04,13. Erik Cadée werd zondagavond als twaalfde en laatste in de finale discuswerpen. De Brabander produceerde drie ongeldige worpen.

Discuswerpen mannen, finale:

Erik Cadée is zondagavond als twaalfde en laatste geëindigd in de EK-finale discuswerpen. De Brabander produceerde drie ongeldige worpen.‘Sta je eindelijk in een finale van een groot toernooi en dan verpruts je het met drie mislukte worpen', verzuchtte Erik Cadée. Hij begon met twee slechte pogingen: de eerste vloog in het net, de tweede liet hij niet eens opmeten. De derde leek naar 63 meter te vliegen, maar nu werd de poging afgekeurd door de jury, omdat hij buiten de ring stapte. ‘Ik keek hem na en toen ging het fout', wist hij.
Maar naar de oorzaken van zijn falen in Barcelona was het zoeken. Ook na de kwalificatie, die hij ternauwernood overleefde, was hij ontevreden. ‘Slappe hap', was dat. Nu was hij gebrand op revanche, maar liep het ook niet. ‘Ik wil nog wel wat wedstrijden werpen, maar hier moeten we het maar eens goed over hebben', kondigde Cadée aan.

 

Luister hier naar zijn eigen woorden.

De finale leverde een overwinning op voor Piotr Malachowski, die in Beijing en Berlijn genoegen moest nemen met het zilver. Hij wierp in de tweede ronde 68,87, nauwelijks minder dan zijn beste seizoensprestatie van 69,83. De Duitse wereldkampioen Robert Harting werd tweede (68,47) en de Hongaar Robert Fazekas, 35 jaar inmiddels, derde met 66,43. De Olympisch kampioen van 2008 en ranglijstaanvoerder van dit jaar, Gerd Kanter (Est) bleef steken op 66,20 en dat betekende een vierde plaats. 

Bron en lees meer : Atletiekunie.nl


Erik Cadée zonder geldige worp uit de finale

1 August 2010

Erik Cadée zat vanavond vooral zichzelf in de weg tijdens de finale bij het discuswerpen. Dat was zijn conclusie na de reeks van drie ongeldige worpen. ‘Ik voelde me heel goed voor de wedstrijd. Ik had niets te verliezen en wilde er iets moois van maken. Maar uiteindelijk laat ik me dan toch door kleine dingen uit het veld slaan.’

Cadée gleed uit bij de eerste worp. ‘Dat gaat dan toch in je hoofd zitten en je probeert er rekening mee te houden bij de tweede worp. Die mislukt dan ook.’ Ook in de derde worp wist de boomlange Brabander de negatieve spiraal niet doorbreken.

Bron: Losseveter.nl




 



BARCELONA -  Erik Cadée heeft zich bij de EK atletiek in Barcelona ternauwernood geplaatst voor de finale van het discuswerpen.

 

De Brabander kwam zaterdag in de kwalificatie tot een afstand van 61,97 meter. Dat was ruim onder de kwalificatie-eis van 63,50 meter, maar die werd maar door acht discuswerpers gehaald. Cadée was met zijn afstand twaalfde en verdiende daarmee als laatste een startbewijs voor de eindstrijd, die zondag wordt afgewerkt.

Cadée mazzelde. Ook de Pool Przemyslaw Czajkowski had in de A-groep die eerder op de ochtend aantrad 61,97 meter geworpen. De Nederlander kreeg de twaalfde plaats omdat zijn op één na beste worp (61,86) verder was die van de Pool (60,87). „Ik stond als slappe hap te werpen. Het waren allemaal slechte worpen. Ik ben echter door en dat is het belangrijkste. Als ik ver wil gooien, moet dat ik dat in elk geval niet op safe doen”, zei hij over zijn eerste finale bij een titeltoernooi voor senioren.

Bron: Telegraaf.nl


EK dag 5: Cadée naar finale

31 juli 2010

 

 

Discuswerpen: Cadée naar finale
Erik Cadée had een beste worp van 61,97, maar was vooral boos op zichzelf omdat hij niet goed in de wedstrijd zat en te weinig explosiviteit toonde. ‘Slappe hap! Ik moet maar even met coach Gert Damkat overleggen. Misschien nog wat sprongetjes doen of wat andere oefeningen, zodat ik de finale anders in ga.'
Cadée wierp even ver als de Pool Przemylaw Czajkowski in de eerste groep, maar dankzij een betere tweede worp van 61,86 ging de Nederlander naar de eindstrijd. Robert Harting was de beste werper, hij kwam in zijn tweede poging tot 66,93. Gerd Kanter was met één worp - van 65,43 - klaar. Over het algemeen waren de omstandigheden om 10.00 uur kennelijk beter dan om 11.40 uur: in de eerste groep waren de prestaties beter.

Luister hier naar het relaas van Erik Cadée. 

Bron en lees meer : Atletiekunie.nl




Cadée mazzelt naar EK-finale discus

 
BARCELONA - Erik Cadée uit Den Bosch heeft zich bij het EK atletiek in Barcelona ternauwernood geplaatst voor de finale van het discuswerpen. Hij kwam zaterdag in de kwalificatie tot een afstand van 61,97 meter.

Dat was ruim onder de kwalificatie-eis van 63,50 meter, maar die werd maar door acht discuswerpers gehaald. Cadeé was met afstand twaalfde en verdiende daarmee als laatste een startbewijs voor de eindstrijd, op zondag.

Cadée had geluk, want ook de Pool Przemyslaw Czajkowski had in de A-groep die eerder zaterdag aantrad 61,97 meter geworpen. De twaalfde plaats ging naar de Bosschenaar omdat zijn op één na beste worp (61,86 meter) verder was dan die van de Pool (60,87 meter). "Ik stond als slappe hap te werpen. Het waren allemaal slechte worpen. Ik ben echter door en dat is het belangrijkste. Als ik ver wil gooien, moet ik dat in elk geval niet op safe doen", zei Cadée over zijn eerste finale bij een titeltoernooi voor senioren.

Bron: Omroep Brabant.nl


Erik Cadée mag eindelijk beginnen (Barcelona)

30 juli 2010

 

Erik Cadée verblijft al een week in Barcelona en kent de stad, het stadion en de discusring inmiddels. Hij werkte ook zijn laatste trainingen af. Zaterdagochtend gaat het toernooi voor hem eindelijk beginnen. Op Atletiekunie.tvkijkt hij alvast vooruit.

Bron: Atletiekunie.nl


 

Discus Men Qualification - Qualification Group B
 
31.07.2010   11:40

 
 
Order AthleteNationYoB  PB
SB
KRUGER, Frantz FIN75 70.32
62.022 VARGA, Roland CRO77 67.20
67.203 KOVÁGÓ, Zoltán HUN79 69.95
69.694 SIVAKOU, Dzmitry BLR83 64.83
62.975 GRASU, Mihai ROU87 62.05
62.056 MARCELL, Jan CZE85 64.83
62.547 WIERIG, Martin GER87 64.52
64.528 SEMENOV, Oleksiy UKR82 65.40
63.389 MALACHOWSKI, Piotr POL83 69.83
69.8310 MÜNCH, Markus GER86 65.37
65.3711 ABROMAVICIUS, Aleksas LTU84 63.32
63.3212 TAMMERT, Aleksander EST73 70.82
62.7513 PESTANO, Mario ESP78 69.50
66.9014 MAYER, Gerhard AUT80 65.24
65.2415 MARIC, Martin CRO84 64.74
64.7416 CADÉE, Erik NED84 66.20
66.20 
Qualification rule: 63,50 (Q) - 12 (q)  

 

Bron en lees meer: European Athletics


Road to Barcelona: Erik Cadée (Barcelona)

21 juli 2010

 

Op de weg naar de Montjuic vandaag een interview met Erik Cadée, die vooruitblikt vanuit het Olympisch stadion van Amsterdam naar het Olympisch stadion van Barcelona.

 

 

Bron: Atletiekunie.nl





Cadée pakt titel en tankt vertrouwen

zaterdag 17 juli 2010

AMSTERDAM - Erik Cadée heeft zijn favorietenrol bij het NK atletiek in Amsterdam waargemaakt. De Bosschenaar won zaterdag overtuigend het discuswerpen. De afstand waarmee hij dat deed (63,18 meter) zal de atleet van het Vughtse Prins Hendrik vertrouwen geven voor het EK van eind deze maand in Barcelona.

Bron en lees meer: Brabantsdagblad.nl


SPAR NK ATLETIEK (DAG1): Spanning loopt op

17 juli 2010

 Vormbehoud met discus 


Van de slechts vijf finales van deze zaterdag kon verder opgemerkt worden dat bij de discusfinales zowel Erik Cadée als Monique Jansen vormbehoud toonden. Cadée kwam tot een winnende 63,18 meter en in de laatste worp ook nog tot 62,92 meter. Het leverde de man uit Vught zijn eerste seniorentitel op discus op en de bevestiging dat hij goed op koers ligt voor Barcelona.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


 

 

 

Bron: Teletekst


SPAR NK Atletiek: titelstrijd én laatste EK-kwalificaties (update) (Atletiekunie)

15 juli 2010

Discuswerpen: Persoon kan Cadée opjagen
Het tekent de weelde van de Nederlandse werpsport dat zelfs zonder Rutger Smith er nog twee zestig meterwerpers in actie komen. Erik Cadée is favoriet vanwege zijn 66,20 meter in het voorjaar plus nog ettelijke worpen ruim over de zestig meter. In de voorbereiding (en training) voor de EK in Barcelona waren zijn laatste wedstrijden minder goed, zodat het nog een mooie tweestrijd kan worden met Maarten Persoon die zich recent stevig verbeterde (tot 60,90 meter, zevende Nederlander aller tijden).
Update: Rutger Smith leek zijn rentree te maken in Amsterdam, maar zegde donderdag af voor het NK.
Podium 2009: Boudewijn Luijten 58,87 - Maarten Persoon 57,32 - Patrick Cronie 50,53
EK-limiet: 62.20m.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Cadée blijft op achtste plek steken

zaterdag 10 juli 2010

GATESHEAD - Discuswerper Erik Cadée is als achtste (en laatste) geëindigd bij de Diamond League-wedstrijd in Gateshead.

De Bosschenaar kwam in de Engelse plaats tot 61,28 meter.

Cadée stond dit seizoen één keer eerder op een Diamond League-gala - voor het neusje van de zalm van de mondiale atletiek - en presteerde destijds in Rome aanmerkelijk beter: 64,27 meter. De werper van het Vughtse Prins Hendrik is in voorbereiding op het EK, eind juli in Barcelona.

Bron: Brabantsdagblad.nl


Gateshead (Internationaal)

10 juli 2010

Zaterdagavond bij de Diamond League meeting.

Piotr Malachowski (Pol) won het discuswerpen met een afstand van 69,83, een nationaal record. Erik Cadéebleef steken op 61,28 en was daarmee achtste en laatste.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


 

Interesting statistics of Top 10 throwers this year

10 Best ( all time ) of Top 10 in 2010
 

NameKanterYoungKővágóMalach.HartingHadadiPischa.PestanoJ.RomeCadée173.3869.9069.9569.1569.4369.3267.2369.5068.4466.20272.0267.8669.6968.7868.6969.1265.8868.6168.3765.61371.8867.2068.9468.7568.6568.5265.5868.4067.7665.44471.6466.9568.9368.6668.1068.4565.1768.3467.5164.75571.4566.8468.1768.6568.0967.9565.1368.2667.4164.50670.9366.0068.0267.9867.7067.8865.0268.0067.3964.42770.9265.9867.7867.8267.6967.2065.0067.9267.2564.29870.8465.9467.6667.8167.6367.0864.9567.4667.0564.27970.3865.8467.6467.7067.6266.4064.8267.2766.9364.101070.3664.6567.5567.6667.0966.1964.8167.1866.8464.04average71.3866.71668.43368.29668.06967.81165.35968.09467.49564.762

Bron : Team75plus


Meeting in Uden

zaterdag 03 juli 2010

Bosschenaar Erik Cadée (Prins Hendrik) won het discuswerpen met een voor hem teleurstellende 59,88 meter, maar hij stond de avond ervoor nog in Madrid te werpen (64,01 meter, goed voor de vierde plaats). Ook Cadée is al zeker van het EK.

Bron en lees meer : Brabantsdagblad.nl


Uden

03 juli 2010

Werpnummers


Erik Cadée wierp de schijf op de middag na zijn 64 meter-worp in Madrid naar 59,88

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Yvonne Hak wint 800m in Madrid, Cadée vierde, Sedoc dichtbij Nederlands record

 

Yvonne Hak heeft vanavond de 800m gewonnen tijdens een internationale meeting in Madrid. De Nederlandse won de wedstrijd in een nieuw persoonlijk record van 1:59.2. Zij bleef daarmee Neisha Bernard Thomas ruim één seconde voor. Zij finishte in een tijd van 2:00.4. De derde plek was voor de Marokkaanse Malika Akkaoui in een tijd van 2:00.6.

Erik Cadée kwam ook al in actie met de discus. Hij werd vierde met een worp van 64m10. Hij bleef daarmee slechts 17 centimeter verwijderd van een podiumplek. Het brons ging naar de Rus van Bogdan Pishchalikov met een afstand van 64m27. De tweede plek is voor de Oostenrijk Gerhard Mayer met 64m47. De winst ging naar het thuisland. De Spanjaar Frank Casanas Hernandez kwam tot een afstand van 65m11.

Volgens de uitslagen is Gregory Sedoc tweede geworden op de 110m horden. Hij zou een tijd gelopen hebben van 13.1s. Er staan geen honderdsten vermeld in de uitslagen dus de exacte tijd is nog niet duidelijk. Maar dit betekent dat Sedoc een tijd om en nabij het Nederlands record van Robin Korving heeft gelopen. Zijn tijd staat op 13.15s. Maar mocht Sedoc onder de tijd van Korving hebben gelopen dan geldt deze niet als Nederlands record. De lopers hadden een meewind van 2,3 m/s.

Bron en lees meer: Losseveter.nl


29º Meeting de Atletismo Madrid 2010


Madrid (ESP) - Friday, Jul 02, 2010Discus Throw

 
Official Results - Men - Discus ThrowPosAthleteNatMark1Yennifer Frank Casañas ESP65.112Gerhard Mayer AUT64.473Bogdan Pishchalnikov RUS64.274Erik Cadee NED64.105Mario Pestano ESP63.676Ronald Julião BRA63.097Martin Wierig GER63.008Lois Maikel Martínez CUB61.37



Bron: Teletekst


 

MONDO Keien Meeting Uden (Uitgebreide voorbeschouwing) (Topatletiek)

29 juni 2010

Discuswerpen: Trainingsmaatjes Erik Cadée en Rutger Smith samen in de ring


Erik Cadée heeft dit seizoen de aansluiting met de Europese top gemaakt. De leider in het overall SPAR Baancircuitklassement 2010 komt zaterdag terug uit Madrid, waar hij vrijdagavond bij de IAAF World Challenge heeft geworpen. Verheugend om te zien dat hij Uden niet links laat liggen en graag deelneemt in zijn eigen Brabant. Meest opvallende deelnemer in Uden is natuurlijk Rutger Smith, die na Beijing 2008 kampte met ernstige rugproblemen. Deze heeft hij inmiddels overwonnen, waardoor het discuswerpen weer probleemloos gaat. Het kogelstoten laat hij nog even achterwege. AA-Drink Talenten Team-lid Boudewijn Luijten streeft er naar de ultieme grens van 60,00 meter te overschrijden.

Statistieken:
EK Limiet: 62,20 meter
Nederlands Record: 68,12 meter (Erik de Bruin, Sneek 1991)
SPAR Baancircuitrecord: 66,85 meter (Rutger Smith, Hoorn 2008)

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl

 


Budapest: Interviews Van Wengerden, Spillekom en Cadee [YouTube]

Gister zijn de laatste video’s van de EC teams in Budapest online gekomen. Wout van Wengerden, Dennis Spillekom en Erik Cadee vertellen hun Budapest ervaring en doelen van dit seizoen voor de camera.

 

 

Bron en meer : Losseveter.nl


Peter Verlooy maakt de balans op na de Europacup voor landenteams [YouTube]

 

Interview met vermelding van Erik

 

 

Bron en lees meer: Losseveter.nl


EK LANDENTEAMS DAG 2: Van der Westen EK-limiet, NED Team zesde

20 juni 2010

Op de Twitter van de Atletiekunie kun je semi-live de ontwikkelingen in Budapest volgen. Ondertussen worden de uitslagen hier steeds ververst.

Belangrijkste nieuws: Marcel van der Westen loopt de EK-limiet 110 meter horden: 13.61 (+1,1 m/s), precies de eis van de Atletiekunie. Van der Westen is de negentiende atleet die zich kwalificeert voor de EK in Barcelona (27 juli - 1 augustus 2010).

Jamile Samuel is opnieuw sneller, nu op de 200 meter (23.37 sec.) en Melissa Boekelman zorgt voor een knappe overwinning (17.91 meter) bij het kogelstoten. De vrouwen estaftteploeg 4x400 meter verrast en mist maar ternauwernood in 3.33.93 de EK-limiet voor Barcelona (3.33.10). Dennis Licht verovert plaats 2 op de 3000 meter steeple in een nieuw pr: 8.39.90.


Nederland eindigt op plaats zes in het klassement.


Discuswerpen mannen: Erik Cadée verdienstelijk achter Kanter en Kovago

 


Erik Cadée (26) heeft een een knappe serie neergezet met de discus. Drie keer achtereen wierp hij in de 61 meter: 61,05m, 61,50m en 61,93 meter. Zijn extra poging mislukte (58,65m) maar hij bleef ermee op plaats drie, op gepaste afstand van wereldtoppers Gerd Kanter, die in zijn extra poging uithaalde naar 68,76m en Zoltan Kovago die 66,64 meter wierp.
Aantal punten: 10
 

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Erik Cadée werpt de discus nu ‘standaard’ 64 meter (Topatletiek)

18 juni 2010

In 2007 slaagde Erik Cadée er in zich - na talloze limiet pogingen - op 14 juli te kwalificeren voor zijn eerste grote seniorentoernooi door in Eindhoven de discus naar 62,68 meter te werpen. In Osaka tijdens de WK Atletiek was hij door al die limietpogingen uitgeblust. In 2008 was de Olympische limiet van 64,50 meter nog te hoog gegrepen. In 2009 pakte hij het anders aan: in april piekte hij al in de Verenigde Staten en wierp toen 65,61 meter, een pr met bijna drie meter. Zonder een heldere planning voor ogen tussen april en augustus (WK Atletiek Berlijn) kon hij deelnemen aan veel wedstrijden waarin hij alle wereldtoppers ontmoette, maar hij voor worpen van 61 à 62 meter alles uit de kast moest halen. Een leerzame ervaring, maar tegelijkertijd gevolgen voor de vorm in Berlijn. Daarbij gooide een adductor-blessure (binnenkant bovenbeen) tussendoor ook nog roet in het eten.


Erik Cadée

In 2010 kwam hij wederom in april in de Verenigde Staten in actie en 66,20 meter was een indrukwekkend pr. Terug in Nederland starte hij met worpen van 62 meter maar de laatste weken (Rome, Leiden) zet hij zijn standaard op 64+. Hier in Budapest ontmoet hij weer twee wereldtoppers: Gerd Kanter (Est, dit seizoen 71,45 meter) en Zoltán Kövágó (Hun, 69,69 meter). In Budapest krijgt iedere deelnemer drie pogingen, waarna de beste vier nog een extra poging krijgen. Dat is zijn doel, top 4. Na Budapest gaat het snel tot aan Barcelona. Eerst een week met zware krachttraining gevolgd door meer explosieve vormen. Cadée werpt dan weer in Madrid (2 juli) en Uden (3 juli), in Eindhoven op 11 juli en vervolgens de SPAR NK Atletiek. Vervolgens misschien nog Monaco (22 juli) en dan de Barcelona, zaterdag 31 juli de kwalificatieronde met drie worpen en de afsluitende EK-dag erna het grote doel: de finale.


Verslag: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie
Foto's: Erik van Leeuwen, zie hier

Bron: Atletiekunie.nl


Selectie EK Landenteams Budapest 19-20 juni 2010 (update 2) (Topatletiek)

17 juni 2010

Op 19-20 juni 2010 komt Nederland bij de European Team Championships 2010 (ofwel de EK voor Landenteams) in het Hongaarse Budapest aan de start. Net als vorig jaar komt het Dutch Athletics Team uit in de First League. In het Noorse Bergen eindigde Nederland in 2009 toen op de vierde plaats. Toen kwalificeerden hoogspringer Martijn Nuijens en de 4x100 meter estafette zich bij de EK Landenteams voor de WK Atletiek in Berlijn. Ook dit jaar is er weer sprake van een gecombineerde ranglijst waarbij de resultaten van mannen en vrouwen op elk 20 disciplines bij elkaar worden opgeteld. In totaal zijn 24 mannen en 25 vrouwen geselecteerd. De lijst van geselecteerden tref je hieronder aan.

Het Dutch Athletics Team vertrekt donderdag 17 juni naar Budapest en keert maandag 21 juni weer terug naar Nederland. De Atletiekunie doet uitgebreid verslag van dit topevenement op haar website.
 

ONDERDEEL

MANNEN

VROUWEN

Discus

Erik Cadée

Monique Jansen

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Melissa Boekelman en Erik Cadée leiden in SPAR Baancircuit (Baanwedstrijden)

12 juni 2010

Na de eerste drie wedstrijden van het SPAR Baancircuit 2010 in Lisse (Ter Specke Bokaal), Hoorn (Flynth Recordwedstrijden) en vandaag in Leiden (ASICS Gouden Spike) hebben Melissa Boekelman en Erik Cadée de leiding in de strijd om de titels van beste atlete en atleet van het SPAR Baancircuit 2010 overgenomen van Dafne Schippers en Obed Martis. De tussenstand is nu:

Mannen
1. Erik Cadée 800 punten
2. Maarten Persoon 670 punten
3. Obed Martis 660 punten

Vrouwen
1. Melissa Boekelman 800 punten
2. Dafne Schippers 730 punten
3. Monique Jansen 650 punten

Aan het eind van het SPAR Baancircuit 2010 (bij de Arena Games in Hilversum op 12 september) worden de eindprijzen verdeeld, met voor de winnaars ieder een cheque van €1000.

Later meer op de SPAR Baancircuitpagina's van deze website, zie hier.


Eric Roeske, SPAR Baancircuitcoördinator

 Bron : Atletiekunie.nl


ASICS GOUDEN SPIKE:

12 juni 2010

De werpers waren tijdens deze 39e editie van de Gouden Spike eigenlijk allemaal goed op dreef. Naast de bekroonde kogelstoot van Boekelman kwamen er geregeld goede resultaten op de scoreborden vanuit de andere werpringen. Erik Cadée, Maarten Persoon, Patrick Cronie, Patrick Groot en Monique Jansen gingen alle vijf met een tevreden gevoel naar huis.

 

 

Nederlands PR
Erik Cadée was de andere genomineerde voor de dagprijs. Met een prima 64,29 meter won hij het discuswerpen. Voor de eerste ronde zag het publiek al een van zijn schijven gevaarlijk dicht bij de hoogspringaanloop landen. ‘Ja, dat was een gruwelijk verre worp die lekker op de wind bleef liggen. In de wedstrijd was dat helaas wat minder, maar ik mag niet klagen met deze afstand. Er gaat steeds meer goed en als straks technisch alles samenkomt dan gaat mijn in Amerika geworpen afstand er aan. In Rome was het van de week een Europees PR, zie dit dan maar als mijn Nederlandse PR', aldus de ontspannen lachende Cadée. Als tweede in deze wedstrijd eindigde Maarten Persoon. Met een persoonlijk record van 59,96 meter was hij enkele grassprieten verwijdert van de zo vurig gewenste grens van 60 meter. ‘Het is heel zuur, maar ik ga het heus nog wel gooien. Eerst maar eens wat trainen en een rustweek qua wedstrijden inbouwen.' Bij de vrouwen was Monique Jansen ook al dicht bij de grens van zestig meter. Met 59,55 meter bleef ze krap onder haar record, maar toonde ze haar stabiele vorm van dit seizoen. Verbeteringen waren er wel te melden in de kogelwedstrijd voor mannen. Patrick Groot kwam tot een nieuw record van 18,41 meter. Patrick Cronie kwam tot 17,92 meter.

Bron en lees meer: Aletiekunie.nl


Cadée werpt de discus over de 64m in Rome (Topatletiek)

11 juni 2010

Erik Cadée wierp de discus in Rome naar een afstand van 64,27m en werd daarmee zevende. Winnaar was de Pool Piotr Malachowski met 68,78. Gerd Kanter werd met 67,69 tweede.

Yvonne Hak kwam er op de 800m niet aan te pas. De EK-gangster werd 12-de in 2.01,57. De Marokkaanse Halina Hachlaf won deze race in 1.58,40.
Het estafetteteam finishte in 39,92 en werd zevende. De limiet staat op 39,46. Een Frans team was het snelste in het Olympisch stadion van Rome met 38,50.
Giovanni Codrington kwam op de 100m tot 10,52 (+1,3), Wout Verhoeven liep 10,66. Lindell Philip liep in een andere serie op de 100m 10,75 (+0,9). Asafa Powell won de sterkste serie in 9,82 (+0,6).
Jeremy Wariner won de 400m in 44,73. Dayron Robles, die in Hengelo ten val kwam, won in Rome de hordensprint in 13,14 (+0,9). Met de kogel kwamen drie man over de 21 meter, van wie Christian Cantwell met 21,67 de beste prestatie leverde.

Een uitgebreid verslag en de uitslagen zijn te vinden op de site van de IAAF.

Bron: Atletiekunie.nl


Nederlandse sterren stralen in Leiden’s ASICS Gouden Spike

07 juni 2010

SPAR Topmeeting in teken Road to Barcelona

Discuswerpen: Erik Cadée klaar voor een verre worp

Erik Cadée heeft na zijn terugkeer in Nederland na zijn Californië-trip, waar hij zijn persoonlijk record aanzienlijk aanscherpte (66,20 meter), in alle wedstrijden mooie resultaten neergezet, maar een uitschieter zat er nog niet bij. In Leiden zijn de omstandigheden vaak gunstig (tegenwind, waardoor de discus langer zweeft) dus wie weet heeft hij een mooie verrassing in petto. Maarten Persoon en AA-Drink Talenten Team-lid Boudewijn Luijten zitten tegen een ultieme grens aan: zij zullen er alles aan doen in Leiden hun PR's te verbeteren naar 60,00m of verder.

Statistieken:
EK Limiet: 62,20m
SPAR Baancircuitrecord: 66,85m (Rutger Smith, Hoorn 2008)
PR Cadée: 66,20m (2010)
PR Persoon: 59,59m (2010)
PR Luijten: 58,87m (2009)

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl




 

Bron: Teletekst


Hak, Cadée en estafetteteam naar Rome (Topatletiek)

09 juni 2010

Op de voorlopige startlijsten van de Diamond League wedstrijd in Rome van donderdagavond staan vooralsnog twee Nederlanders. Yvonne Hak loopt op de 800m onder meer tegen Janeth Jepkosgei en Jennifer Meadows. Erik Cadée treft onder meer Robert Harting en Virgilius Alekna op het onderdeel discuswerpen.

Ook de estafetteploeg op de 4 x 100m van de mannen staat op de startlijst. Eerder werd al bekend dat onder meer Usain Bolt en Tyson Gay zich hebben moeten afmelden.

Bron: Atletiekunie.nl


Nederlanders kunnen kil Hengelo niet verwarmen

30 mei 2010

Erik Cadée was niet te spreken over zijn prestatie met de discus. Hij werd met een afstand van 62,03 zesde en zowel afstand als positie bevielen hem niet. Winnaar was de Hongaar Zoltan Kovago (65,51), die onder meer Gerd Kanter (65,35) versloeg.

 

Cadée wilde niets weten van slechte omstandigheden. ‘Gedurende de wedstrijd verbeterden die en er stond best een lekkere wind. 64 Meter was hier mogelijk geweest', zei hij. Maar hij merkte technische onvolkomenheden op, waar de komende weken nog hard aan gewerkt zal moeten worden. ‘Het begin van de draai loopt niet en daardoor mis ik de juiste swing aan het eind van de draai', zei hij. ‘In de training gaan de explosieve onderdelen ook niet goed. Het gevoel dat ik in de VS had, is helaas weg.'

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl


Olympisch kampioen discus in actie op FBK-Games

Heersend Olympisch kampioen Gerd Kanter is te kloppen man op het onderdeel discuswerpen tijdens de 28e FBK-Games op 30 mei. Tot de uitdagers van de Est behoort naast de Nederlandse toppers Rutger Smith en Erik Cadée ook Virgilius Alekna uit Litouwen, Olympisch kampioen in 2000 en 2004 en winnaar van het brons op de Olympische Spelen van 2008.

Het onderdeel discuswerpen krijgt een zeer internationaal deelnemersveld met naast de twee Nederlanders twee Esten, een Litouwer, twee Amerikanen, een Spanjaard, een Hongaar, een Iraniër en een Egyptenaar. Bijna allemaal atleten met een persoonlijk record dat aanzienlijk scherper staat dan dat van de Nederlandse toppers. Van de in totaal elf deelnemers op de voorlopige startlijst heeft alleen de Amerikaan Rashoud Scott een persoonlijk record dat lager ligt dan 66.20 meter, het PR van Erik Cadée. Maar Cadée is wel de man in vorm. Zijn persoonlijk record is nog maar enkele weken oud.

Bron: FOKSPORT.NL


Discuswerpen: Erik Cadée werpt tegen 's werelds besten Kanter en Alekna

Ook Erik Cadée krijgt in Hengelo te maken met de absolute wereldtop, waaronder Gerd Kanter en Virgilius Alekna. Het zijn de twee beste discuswerpers (> 73 meter) van het laatste decennium, die alles hebben gewonnen waar een topatleet van droomt. Erik Cadée heeft in april in Californië zijn persoonlijk record aanzienlijk aangescherpt (naar 66,20 meter) en hoopt dit seizoen de aansluiting met de wereldtop te bewerkstelligen. Een finaleplaats in Barcelona staat bovenaan zijn wensenlijst.

 

 

Bron en lees meer: FBK Gamers


 

 

Erik Cadée in de discusring bij de recordwedstrijden in Hoorn.Foto Jiri Buller

Een vreemdeling tussen de werpers

AT L E T I E K

RECORDWEDSTRIJD

Van onze verslaggever, Mark van Driel

Hoofdschuddend stapt Erik Cadée uit de ring, alsof hij zich van zijn gedachten probeert te ontdoen.

Hij werpt niet goed en weet precies waaraan het ligt. Hij denkt te veel.

Het schudden helpt net zo min als zijn gefoeter. ‘Dit slaat nergens op’, moppert hij na zijn laatste worp bij de recordwedstrijden in Hoorn. Na zes pogingen is hij blijven steken op een afstand van 62.02 meter, ruim vier meter onder het persoonlijke record van 66.20 dat hij vorige maand wierp in Californië. Cadée moet vrij in zijn hoofd zijn om ver te werpen. Alleen dan draait hij soepel om zijn as. Alleen dan vloeit al zijn kracht op exact het juiste moment van zijn draaiende benen, via zijn tollende romp en zwaaiende armen, in de schijf van twee kilo. Alleen dan is het even alsof hij zelf hoog over het gras scheert. De 26-jarige atleet is een vreemdeling tussen de werpers. Met zijn lange, slanke lichaam wordt hij door andere werpers soms uitgemaakt voor ‘hoogspringer’. Dat is geen compliment in een wereld waar mannelijkheid wordt afgemeten aan brute kracht. Zelfs bondscoach Gert Damkat noemt zijn pupil zonder omhaal van woorden ‘slap’ voor een werper. Cadée (115 kilo, 2.01 meter) gaat door voor een dunne man. Als hij na afloop van het seizoen enkele weken stopt met krachttraining vliegen de kilo’s eraf. In een paar weken raakt hij zo tien kilo kwijt. Hij mag dus eigenlijk nooit stoppen met trainen, aangezien hij dan met een tekort aan kracht aan een nieuw seizoen begint. Meer nog dan Rutger Smith, de beste discuswerper van Nederland, moet Cadée het hebben van zijn bewegingstalent. ‘Ik ben minder sterk dan Rutger. Waar ik van profiteer is een soepele beweging. Daarom is er bij mij een groot verschil tussen in en uit vorm zijn. Dat scheelt al snel een paar meter. Sommige werpers kunnen altijd ver gooien, gewoon, op basis van kracht.’ Cadée werkt er hard aan om sterker te worden, zonder zijn technische gave te verliezen. De voormalig Europees kampioen junioren heeft zijn zinnen gezet op een finaleplaats bij de EK atletiek, eind juli in Barcelona.

_________________

Cadée met postuur

van een hoogspringer

bij zwaargewichten

_________________

Hij hoopt dit seizoen ook zijn trainingsmaat Smith voor het eerst te verslaan, al telt zo’n zege voor Cadée alleen als de bronzen medaillewinnaar van de WK in Osaka (2007) geheel hersteld is van de slepende rugblessure die hem al twee jaar dwarszit. Het is onduidelijk wanneer Smith dit seizoen in actie komt. De blessure van Smith hindert ook Cadée. Sinds 2007 woont hij op sportcentrum Papendal, net als de Groninger. Daar trainden ze vrijwel altijd samen. Ze jutten elkaar op in het krachthonk, ze stimuleerden elkaar om meer kilo’s te tillen en meer herhalingen te doen. Dat kan niet meer sinds de rugblessure. ‘Dat heb ik de afgelopen twee jaar wel gemist’, zegt hij. Zonder Smith als richtpunt is Cadée op zichzelf aangewezen. Hij leeft voor de discus. Dankzij financiële steun van de Atletiekunie, zijn sponsor Adidas en zijn ouders kan hij zich tot de Olympische Spelen van 2012 volledig op zijn sport concentreren. Dat wordt in Nederland weleens raar gevonden, zegt hij. Vooral als de prestaties tegenvallen. Bij de afgelopen twee WK’s werd hij 19de (2009) en 23ste (2007). Hij plaatste zich niet voor de Olympische Spelen. ‘Hier krijg je toch vaak opmerkingen als: doe je er niks naast? Of: wat moet je dan later?’ Cadée heeft meer met het Amerikaanse optimisme. Dat heeft hij nu een paar maal mogen ervaren tijdens de trainingskampen in Californië. Zowel vorig jaar als dit jaar verbeterde hij er zijn persoonlijke record. ‘Het is een cliché, maar het is toch het land van de onbegrensde mogelijkheden. In Nederland word je omlaag gepraat. In Amerika praten ze je al de hemel in als je je schijf net hebt losgelaten. Dat is niet altijd goed, maar een beetje van dat geloof in eigen kunnen zou hier ook wel op zijn plaats zijn.’ Cadée is vastbesloten het Amerikaanse optimisme met zich mee te dragen. Ondanks zijn matige worpen in Hoorn gelooft hij dat dit seizoen veel moois voor hem in petto heeft. En op een dag hoopt hij in Nederland vaker in de krant te staan dan in Estland, het geboorteland van olympisch kampioen Gerd Kanter. In Estland doet discuswerpen ertoe. ‘Kanter was ook in Californië op trainingskamp. Toen ik een persoonlijk record wierp, stond dat in Estland in de krant. Het betekende dat de omstandigheden gunstig waren en dat Gerd dus ook ver kon gooien.’

Bron:


Cadée dagwinnaar in Hoorn

zondag 23 mei 2010

 

Erik Cadée. ANP

HOORN – Erik Cadée heeft zaterdag bij de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn de dagprijs binnengehaald.

Bij de tweede wedstrijd van het nationaal baancircuit wierp de Bosschenaar de discus in zijn beste poging naar 62,02 meter. Cadée verzekerde zich onlangs al van een ticket voor de Europese kampioenschappen, eind juli in Barcelona.

Cadée heeft een persoonlijk record staan van 66,20 meter.

Bron: Brabantsdagblad

 


Erik Cadée: "Ben niet tevreden"


  • zaterdag 22 mei 2010, 16:35

Audio Tijdens de Flynthrecordwedstrijden in Hoorn gooide Erik Cadée een afstand van 62 meter 02. Iet-wat teleurstellend voor de dicuswerper die zich wel plaatste voor het EK. De afstand stemde hem dan ook niet tevreden.

Bron: NOS Sport


Lathouwers redt het nog niet in Hoorn

22 mei 2010

De jeugd zette de toon bij de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn. Jamile Samuel kwalificeerde zich op de 100m voor de WJK. Corinne Nugter deed hetzelfde met de discus. Lars Timmerman verbeterde hij Nederlands juniorenrecord bij het speerwerpen. Maar Robert Lathouwers wist zich tot zijn eigen teleurstelling nog niet te plaatsen voor de EK in Barcelona.

De bokalen gingen aan het eind van de middag naar Timmerman (het nieuwe record staat op 75 meter precies) en de discuswerpers Monique Jansen (59,50m) en Erik Cadée (62,02).

Bron en lees meer : Atletiekunie.nl


Brabander Cadée en Groninger Damkat moesten leren communiceren

Geplaatst op: 20 mei 2010 | Door: Cors van den Brink | Categorie: Werpen | Reacties uitgeschakeld


Erik Cadée traint al een paar jaar onder coach Gert Damkat. Het kostte wel wat tijd voor de Brabander en de Groninger elkaar écht konden verstaan. Dat lijkt dit seizoen te lukken. Zaterdag in Hoorn en volgende week bij de FBK Games wil de 26-jarige discuswerper graag bewijzen dat hij niet alleen in Amerika goed kan presteren.Ze zijn na het WK in Berlijn maar een paar keer om tafel gaan zitten, vertelt Erik Cadée. Want helemaal soepel verliep de communicatie tussen hem en coach Gert Damkat niet. Nee, er was geen sprake was van onenigheid, maar of ze elkaar écht begrepen was nooit helemaal duidelijk.

‘Gert is niet zo’n prater en ik kan zelf ook niet altijd helemaal helder maken wat ik denk’, zegt Cadée. ‘Ik ben als jong atleet gevormd door Monique Kuenen, die overigens nog steeds een rol speelt bij mijn trainingen. Zij is veel directer. Het was dus wennen van beide kanten.’

Cadée kwam in 2007 naar Papendal, waar Damkat en Rutger Smith al samenwerkten. De twee Groningers kennen elkaar van haver tot gort. ‘Rutger heeft aan een half woord genoeg. Ik heb meer nodig’, zegt Cadée. ‘Maar sinds we het daar een paar keer over gehad hebben, zijn we op de goede weg.’

Die communicatie luistert extra nauw omdat het bij het discuswerpen om finesses gaat. ‘Het omzetten van de draai in een rechtlijnige beweging en de ontspanning van je bovenlichaam tijdens het roteren tot het moment van het wegwerpen van de discus: het gaat om fracties van seconden. Timing is heel belangrijk. Gert ziet dat allemaal heel goed. Hij maakt het mij mogelijk om op dit niveau te komen.’

foto: Erik van Leeuwen

Kwalificeren
Er was eerder al een verandering nodig om de carrière van Cadée een nieuwe impuls te geven. ‘Vier jaar geleden wierp ik nét niet ver genoeg om me te kwalificeren voor de EK. Toen stond ik voor de keuze: meer investeren in de sport of stoppen. Ik ben naar Papendal verhuist en sindsdien gaan de prestaties vooruit. Maar bij de WK’s in Osaka en Berlijn heb ik de finale niet bereikt. Dat moet bij de EK in Barcelona wel gebeuren.’

De analyse was betrekkelijk eenvoudig. Cadée stak tot nu toe in het begin van het zomerseizoen zoveel energie in de kwalificatie, dat hij daarna onvoldoende in staat was zijn vorm vast te houden. Die frustratie kwam er afgelopen zaterdag in Lisse nog een keer uit: balend liep hij van het veld omdat hij de 62 meter niet eens had gehaald. ‘Zal iedereen wel weer zeggen dat ik alleen in Amerika goed kan werpen’, gromde hij.

foto: Erik van Leeuwen

Maar een kwartiertje later was die stemming omgedraaid. Cadée besefte dat hij vijf dagen na terugkeer uit de VS last had van de vliegreis en de jetlag. De kwalificatie voor de EK bij wedstrijden in het Amerikaanse La Jolla (met een p.r. van 66,20m) was juist opmerkelijk soepel gegaan. Zoals hij bij een tweede wedstrijd daar ook content was met een fraaie serie van zes worpen boven de 63 meter, met 65,44 als beste prestatie.

‘Er zit nog zoveel meer in’, voegde hij er deze week aan toe, tijdens een persbijeenkomst in Hengelo. Maar afstanden zeggen hem niet al te veel, wetende dat de omstandigheden van grote invloed zijn. ‘Het moet op de toernooien gebeuren. Daar doe ik het voor.’

San Diego
Sinds zijn verhuizing naar Papendal ging zijn p.r. van 61,51 naar 66,20 meter. Dat was te merken tijdens de trainingsstage in San Diego, waar naast de Nederlandse werpploeg ook de groep van de Est Gerd Kanter en enkele Amerikaanse toppers waren. Rutger Smith vertelde ooit dat hij bij zijn eerste stage in de VS door de toenmalige topper John Godina nog met grote openheid werd bejegend. Maar naarmate zijn prestaties verbeterden en hij meer als concurrent werd gezien, veranderde die houding.

‘Dat herken ik wel’, zegt Cadée. ‘De sfeer was heel gezellig, maar sommigen zijn nu wat afstandelijker. Iemand als Jarred Rome, een jongen die ook naar Hengelo komt, had er bijvoorbeeld moeite mee dat hij in het krachthonk veel meer aan kan dan ik, maar in wedstrijden van me verloor.’

Estland
Bij Kanter heeft hij daar geen last van. De olympisch kampioen ligt met zijn p.r. van 73,38 voldoende ver op hem voor. Bovendien heeft Cadée een landgenote als vriendin: de meerkampster Kaie Kand. Hij geniet de nodige bekendheid in de media in Estland. ‘Atletiek is er een grote sport en Kanter staat dagelijks in de krant. Toen ik die 66 meter wierp, schreven ze daar ook over – maar alleen omdat Gerd een week later op dezelfde baan zou werpen en ik had aangetoond dat de omstandigheden er goed waren.’

Zelf is hij blij dat Rutger Smith weer op krachten komt. ‘We hebben elkaar altijd opgejut, ook omdat we dezelfde humor hebben en van dezelfde muziek houden. Ik heb hem erg gemist toen hij het in het afgelopen jaar af moest laten weten. Net als op de 800 meter en de 110m horden is het natuurlijk prachtig als twee of meer Nederlanders het op hoog niveau tegen elkaar op kunnen nemen. Al ligt Rutger qua toernooi-prestaties natuurlijk nog mijlenver op mij voor. Ik moet het allemaal nog bewijzen.’

Zie ook de website van Erik Cadée.

Bron: All Track press


FBK Games: Cadée en Nuijens [NOS]

Bron: Atletiekunie.nl

 

 

Hengelo, 16 mei 2010 

Forse tegenstand voor Cadée en Smith

Olympisch kampioen discus in actie op FBK-Games

 HENGELO – Heersend Olympisch kampioen Gerd Kanter is te kloppen man op het onderdeel discuswerpen tijdens de 28e FBK-Games op 30 mei. Tot de uitdagers van de Est behoort naast de Nederlandse toppers Rutger Smith en Erik Cadée ook Virgilius Alekna uit Litouwen, Olympisch kampioen in 2000 en 2004 en winnaar van het brons op de Olympische Spelen van 2008.
 

Het onderdeel discuswerpen krijgt een zeer internationaal deelnemersveld met naast de twee Nederlanders twee Esten, een Litouwer, twee Amerikanen, een Spanjaard, een Hongaar, een Iraniër en een Egyptenaar. Bijna allemaal atleten met een persoonlijk record dat aanzienlijk scherper staat dan dat van de Nederlandse toppers. Van de in totaal 11 deelnemers op de voorlopige startlijst heeft alleen de Amerikaan Rashoud Scott een persoonlijk record dat lager ligt dan 66.20 meter, het PR van  Erik Cadée. Maar Cadée is wel de man in vorm. Zijn persoonlijk record is nog maar enkele weken oud.

Smith hoopt in Hengelo zijn comeback te maken, na een hele periode van blessureleed.

Kanter voert de seizoensranglijst aan met een worp van 71.45 meter

 

Bron: FBK Games

Ter Specke bokalen voor Som en Schippers

15 May 2010

 

Melissa Boekelman - lid van het AA-Drink Talententeam - en Erik Cadée hebben zich al gekwalificeerd voor de EK en hebben een trainings- en wedstrijdstage in de VS achter de rug. Beiden hadden flink last van de jetlag na hun terugkeer afgelopen maandag en klaagden over slapeloze nachten.
Cadée won het discuswerpen met 61,54 en drie worpen boven de zestig meter, maar schaamde zich min of meer voor die prestatie. ‘Ik had ook wat fysieke problemen na de lange vliegreis en wilde eigenlijk na de eerste worp al stoppen. Maar ik vond dat ik dat toch niet kon maken', zei hij.
Boekelman kwam tot 17,66 en klonk wat meer tevreden. Ze had bovendien zes pogingen boven de 17 meter. Denise Kemkers kwam tot 16,36 en Pamela Kiel tot 15,61. Maar het meest tevreden was Corinne Nugter die zich met een poging van 15,36 op dit onderdeel kwalificeerde voor de WJK.
Monique Jansen, al gekwalificeerd voor de EK, won het discuswerpen met een afstand van 58,99m

 Bron: Atletiekunie.nl

Spectaculaire start Nederlands atletiekseizoen in Lisse

10 May 2010

Veertiende editie SPAR Baancircuit met focus op EK Atletiek Barcelona

Discuswerpen (14.30 uur)
Erik Cadée sterker dan ooit terug in Lisse
Erik Cadée is zojuist terug uit Californië, waar hij een succesvolle trainingsstage heeft afgesloten met een aantal grandioze wedstrijden. Hij heeft zich verbeterd tot 66,20 meter, goed voor een toppositie op de wereldranglijst. Hij wil deze zomer (citaat) "de progressie doorzetten, hard maar verstandig doortrainen en dan pieken in Barcelona." En natuurlijk bij het SPAR Baancircuit prijzen veroveren. Dat het uitstekend gaat met het discuswerpen in Nederland bewijzen Maarten Persoon en AA-Drink Talententeam-lid Boudewijn Luijten die al bijna 60 meter geworpen hebben. Rutger Smith besluit later deze week of hij zijn rentree al in Lisse gaat maken, of dat hij dit eind mei dan wel begin juni doet.

Bron en lees meer: Atletiekunie.nl

Cadée tweede met mooie serie (Topatletiek)

7 May 2010

Erik Cadée heeft zijn Amerikaanse trainingsstage in stijl afgesloten met een tweede plaats bij internationale wedstrijden in Chula Vista. De discuswerper van Prins Hendrik kwam tot een afstand van 65,44 meter, een halve meter verder dan de sterke Amerikaan Jarred Rome (64,93).

Winnaar van de wedstrijd werd Gerd Kanter, de Olympisch kampioen van 2008 die zijn 31ste verjaardag vierde. Alle worpen van de Estlander waren tussen de 68,56 en 69,83 meter. Ook Cadée had een uitstekende serie met de minst verre nog naar 63,72 meter en de rest tussen de 64,41 en de 65,44 meter. ‘Mijn beste serie ooit', meldt Cadée vanuit Californië. ‘Ondanks dat ik hiermee natuurlijk erg tevreden ben heb ik er eigenlijk nog niet echt eentje echt weten te raken. Laten we die worpen dan maar voor later bewaren!'

De Nederlandse EK-ganger komt komend weekeinde naar huis en werpt wedstrijden op 15 mei in Lisse en 22 mei in Hoorn. ‘Al met al een zeer geslaagde trainingstage, een pr en de beste serie ooit, maar vooral de technische vooruitgang die er geboekt is! Nu deze progressie doorzetten, hard maar verstandig doortrainen en dan pieken in Barcelona!'

In de B-groep eindigde Boudewijn Luijten als derde met een afstand van 56,30 meter - ruim twee meter meer dan twee weken geleden op dezelfde baan.

Zie voor meer informatie ook www.team75plus.com (inclusief uitslagen).

Bron: Atletiekunie.nl

 

Results from Chula Vista 6 mei 2010.
Gerd Kanter won a meet with 69.83.
Results
 

AthletePB123456Result1.GerdKanter73,38EST68,7469,7369,8369,5568,5669,2869,832.ErikCadee66,20NED64,4164,7864,6365,4463,7264,7965,443.JarredRome68,44USAx64,93x63,5264,32x64,934.MärtIsrael66,56EST60,15x62,7561,1860,7061,7062,755.IanWaltz68,91USA61,9160,0061,6261,4261,17x61,916.BennHarradine66,37AUS61,6561,3660,47x59,9561,7361,737.NiklasArrhenius65,77SWExx60,85xx56,7860,85

Bron: Team75plus

 

Erik Cadée´s throwing videos from UCSD Triton Invite, April 24th


Erik Cadee throwing in South-Africa

On his third throw he set the new personal best of 66.20 metres.
His three last attempts were all over 63m also. Definately there´s a lot more to come from Erik!
 

Bron en lees meer : Team75plus.com


Goede worpen voor Cadée en Sintnicolaas (Baanwedstrijden)

30 April 2010

Ver van elkaar wierpen Erik Cadée en Eelco Sintnicolaas donderdag veelbelovende wedstrijden.

In Chula Vista eindigde Cadée als vijfde in een kleine, maar razendsterke wedstrijd. Vanuit Amerika bleek de 26-jarige werper van Prins Hendrik niet tevreden met zijn afstand van 63,59 meter. 'de zware kracht afgelopen week voelde ik me weer niet helemaal fit (spierpijn in mijn borstspieren', aldus Cadée. Dat was vorige week ook het geval toen hij in Chula Vista eerst de EK-limiet wierp, gevolgd door een persoonlijk record van 66,20 meter in la Jolla. De discuswerper ziet overigens wel lichtpuntjes: 'Gelukkig had ik 3 worpen boven de 63m en voelde deze prima aan, alleen was er niet de zwieper op het einde. Gelukkig loopt het begin van de draai technisch zoveel beter, zodat ik zelfs met een matige vorm toch redelijk kan werpen.'

De reactie van Cadée (zie ook erikcadee.nl) toont zijn instelling, want gegevens op tilastopaja.net wijzen uit dat het nog steeds zijn zevende wedstrijdresultaat ooit was - achter vijf anderen in Chula Vista en La Jolla (plus 64,04 vorig jaar in Zwolle). Cadée kijkt al uit naar volgende week, als hij zijn laatste wedstrijd van de trainingsstage afwerkt: 'Morgen en zaterdag nog 2 zware krachttrainingen en daarna een explosief weekje, zodat als het goed is, ik volgende week weer een betere afstand kan laten noteren.'

Overigens waren de omstandigheden in Chula Vista uitstekend, zoals blijkt uit de magistrale afstand van 71,45 meter voor winnaar Gerd Kanter. Zijn supporters op www.team75plus.com zijn meteen in extase, omdat dit het vijfde wedstrijdresultaat ooit was voor de regerend Olympisch kampioen. Het was ook anderhalve meter verder dan de beste wereldjaarprestatie van het jaar (Jason Young, VS, 69,90m). Achter Kanter wierpen ook Jared Rome (VS, 66,71), Märt Israel (Est, 64,35) en Ben Harradine (Aus, 64,01) beste seizoensprestaties.
In de b-groep kwam Boudewijn Luijten voor het eerst dit jaar in actie. Na een lichte blessure kwam hij in de B-groep niet verder dan 54,20 meter. Ook Melissa Boekelman (lid van het AA-Drink Talententeam) is met trainer Gert Damkat in Californië. De voormalig wereldjuniorenkampioene, die ook volop in training is, werkte eveneens een wedstrijd af in Amerika en kwam met de kogel tot 17,35 meter. 

Bron: Atletiekunie.nl

 


Persoonlijk record Cadée met discus

LA JOLLA -  De trainingskampen in Amerika doen discuswerper Erik Cadée goed. De 26-jarige Brabander wierp zaterdag (plaatselijke tijd) bij een internationale wedstrijd in La Jolla de discus naar een persoonlijk record van 66,20 meter. Dat was ruim verder dan de afstand die hij vorig jaar in dezelfde periode in Amerika neerzette, 65,61 meter.

Cadée Foto: Soenar Chamid

 

Cadée had zich eerder tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten al geplaatst voor de Europese atletiekkampioenschappen, eind juli in Barcelona. In Chula Vista wierp hij vorige week tijdens zijn eerste wedstrijd in Amerika de discus naar 62,47 meter. Daarmee voldeed hij aan de kwalificatie-eis van 62,20 meter.

Met zijn persoonlijk record staat Cadée inmiddels derde op de 'eeuwige ranglijst' in Nederland. Alleen nationaal recordhouder Erik de Bruin (68,12 uit 1991) en Rutger Smith (67,63) wierpen de discus verder.

Bron: Telegraaf.nl


Cadée werpt discus naar 66,20 meter (Topatletiek)

25 April 2010

Erik Cadée heeft zijn persoonlijk record met de discus verbeterd tot 66,20 meter. De atleet van Prins Hendrik (Vught) deed dat bij de Triton Invitational in het Amerikaanse La Jolla. Eerder deze week kwalificeerde Cadée zich in Chula Vista al voor de EK met een worp van 62,47 in Chula Vista, zijn eerste wedstrijd tijdens de traininsstage in de VS.

Vorig jaar kwam Cadée tot 65,61 meter. Met de prestatie nu passeert hij Pieter van de Kruk op de allertijdenlijst en neemt hij de derde plaats in, achter Erik de Bruin (68,12) en Rutger Smith (67,63).

Cadée finishte in de wedstrijd als tweede achter Jason Young. De Amerikaan, dit jaar al goed voor 69,95 meter, zat met 66,84 meter niet ver voor de Nederlander. In de wereldranglijst van het jonge seizoen ging Cadée trouwens de Amerikaan Jared Rome en de Cubaan Fernandez voorbij voor plaats twee. Gerd Kanter wierp overigens indoor ook al wel 66,95 meter.

Vanuit zonnig Californie begroette Cadée zijn topprestaties 'met een redelijk ongeloof': "Het seizoen is nog vroeg dus er zal nog veel verder worden geworpen. Daarvan zal ik er waarschijnlijk/hopelijk één zijn, want ondanks de goede omstandigheden (zon en wind) waren mijn worpen zeker niet stabiel te noemen, en ontbreekt het nog aan echte felheid! Vanzelfsprekend ben ik erg blij en kijk ik uit naar komende wedstrijden en vooral het EK in Barcelona."

Cadée werpt tijdens zijn trainingsstage nog twee wedstrijdenin Chula Vista: komende donderdag en een week later.

Een dag eerder had Monique Jansen bij dezelfde wedstrijd ook al 59,66 meter geworpen met haar discus. Dat was maar weinig van het persoonlijk record dat ze een dag eerder had geworpen (60,07, tevens EK-limiet). Dat was echter met bezwaard gemoed, want Jansen breekt haar trainingsstage en wedstrijdenserie af vanwege het overlijden van haar vader.

Bron: Atletiekunie.nl




Bron: Teletekst


Jansen en Cadée werpen EK-limiet

 

Erik Cadée staat op het punt om zijn discus te lanceren

Erik Cadée staat op het punt om zijn discus te lanceren ANP

Update: vrijdag 23 apr 2010, 10:00
 

Discuswerpers Monique Jansen en Erik Cadée hebben bij hun eerste wedstrijd van het seizoen direct voldaan aan de limiet voor de EK in Barcelona.

De 31-jarige Jansen kwam in het Amerikaanse Chula Vista tot een afstand van 60,07 meter en bleef daarmee 7 centimeter boven de limiet.

Met haar score eindigde ze achter de Amerikaanse Beckey Breisch tweede.

Cadée kwam met de 2 kilo zware schijf tot 62,47 meter. Ook dat was voorbij de limiet die is vastgesteld op 62,20 meter. De Amerikanen Jason Young (67,20) en Jared Rome (65,89) wierpen beter.

Bron: NOS.NL

 




 

Bron: Teletekst


EK-limieten voor discuswerpers Monique Jansen en Erik Cadée (Topatletiek)

23 April 2010

Monique Jansen en Erik Cadée hebben bij hun allereerste wedstrijd tijdens een trainingskamp in Amerika hun limieten geworpen voor de Europese kampioenschappen in Barcelona (27 juli - 1 augustus).

Jansen wierp op het Amerikaanse Olympic Training Center in Chula Vista een afstand van 60,07 meter. Dat was precies genoeg voor de limietafstand (60 meter precies). De atlete van Altis, die vorig jaar op dezelfde baan haar persoonlijk record van 58,98 meter evenaarde, wierp een sterke wedstrijd. Naast haar verste worp had ze nog drie andere pogingen over de 59 meter.
Met haar afstand is de 31-jarige laatbloeier de vierde Nederlandse atlete die haar discus over de grens van 60 meter werpt (ze ging de 59,36 meter van Bea Wiarda voorbij op de aller tijden ranglijst). Voor Jansen staan nog Ria Stalman (71,22 meter in 1984), Corrie de Bruin (63,88 meter in 1998) en Jacqueline Goormachtigh (63,86 in 1998).

Jansen finishte als tweede in de wedstrijd achter de Amerikaanse Beckey Breisch (63,29 meter). Dat was een plekje hoger dan trainingskampgenoot Cadée die de sterke Amerikanen Jason Young (dit jaar al 69 meter, nu 67,20 meter) en Jared Rome (65,89 meter) voor zich vond. De Nederlander van Prins Hendrik kwam echter zelf tot 62,47 meter. Ook dat was voorbij de limiet die door de Atletiekunie is vastgesteld voor de EK (62,20 meter).
Cadée brak vorig jaar in Amerika en het voorseizoen door met serie sterke wedstrijden. Later in het seizoen kwam hij niet meer aan zijn eerdere afstanden. Dit jaar is het presteren in Barcelona het hoofddoel, lazen we recent in een interviewwww.losseveter.nl en www.erikcadee.com. Cadee werpt de komende twee weken nog drie andere wedstrijden, waaronder twee op dezelfde baan. Het Nederlandse seizoensdebuut staat gepland voor 15 mei in Lisse (Ter Specke Bokaal).

Melissa Boekelman richt zich vrijwel uitsluitend op het kogelstoten, maar nam voor de gelegenheid toch een discus ter hand. De neo-seniore kwam tot 49,90 meter.

In totaal telt de kandidatenlijst voor Barcelona met de twee discuswerpers al twaalf atleten. Boekelman (18,02 meter kogelstoten) en Robbert-Jan Jansen (5,60 meter polsstokhoogspringen) behaalden indoor een limiet. WK-finalisten Bram Som en Martijn Nuijens zijn voorgeselecteerd en moeten aan een vormbehoudseis voldoen. Daarnaast gaat er een ploeg marathonlopers, waarvoor tot dusver (met Erik Sanders die zondag in Enschede nog een poging doet) zes atleten de teamlimiet hebben gelopen: Koen Raymaekers, Hugo van den Broek, Patrick Stitzinger, Ronald Schoer, Rens Dekkers en Robert Ton.

Zie voor meer informatie ook www.erikcadee.com.

Bron: Atletiekunie.nl


Erik Cadée: Ik ben het spuugzat om in de achterhoede te eindigen, een finale moet gewoon mogelijk zijn[Update: Cadée en Jansen werpen limiet voor EK Barcelona]

 

Update 2, 25 april: Vanochtend werden we via de reactie van Valentine Kortbeek weer op de hoogte gebracht van een mooi resultaat van Erik. Cadée heeft in zijn tweede wedstrijd in de VS de discus nog verder geworpen: 66m20. Een verbetering van zijn pr met 59cm en Cadée staat nu derde op de Nedelrandse ranglijst allertijden. Achter Erik de Bruin, die (al dat niet clean) het Nederlands record in handen heeft met 68m12, en Rutger Smit met 67m63.
Update: Erik Cadée heeft vannacht in Chula Vista voldaan aan de limiet. Hij kwam tot een afstand van 62m47 en wierp daarmee 27cm verder dan de vereiste afstand om naar het EK te kunnen. Ook Monique Jansen voldeed aan de limiet. Jansen, die door de gevolgen van de aswolk met vertraging aan haar trainingsstage begon, kwam tot een afstand van 60m07. Een nieuw pr en 7cm verder dan de vereiste limiet van 60m.

Erik Cadée verblijft tot 10 mei in de VS voor een trainingsstage en heeft daar ook weer een aantal wedstrijden op het programma staan. Vorig jaar wist de atleet van Prins Hendrik daar meerdere malen de discus verder te werpen dan 64m, ruim voldoende voor deelname aan het WK. Zijn meest verre worp daar was 65m61. Ook nu is het de bedoeling dat hij zich in deze periode meteen kwalificeert voor het grote zomertoernooi, het EK in Barcelona. Morgen en zaterdag staan de eerste twee wedstrijden op het programma. We stelden Cadée een paar vragen.

Hoe is je winter gegaan?
De winter heb ik prima doorstaan, alleen door een blinde darm operatie heb ik langer omvang moeten draaien, dit omdat mijn buikwand nog niet de druk aan kon die wordt opgebouwd tijdens een maximale krachttraining. Technisch gezien gaat het beter, alleen in de kracht loop ik wat achter t.o.v. vorig jaar. Wel is het fijn om te zien dat je niet perse sterker hoeft te worpen om beter te werpen. Op het technisch vlak is nog veel te halen, dit in combinatie met een beter fysiek betekend dat een flinke progressie zeker nog mogelijk is.

Hoe ging je in Arles je eerste wedstrijd van dit seizoen?
In Arles werd ik 7e met 60.57m wat best teleurstellend was. Eigenlijk was ik gewoon zo kwaad op mezelf omdat ik wist dat het beter kon. Ik kan zo balen als ik dingen doe waarvan ik weet dat het niet moet, en het op dat moment niet kan veranderen. Het begin van de draai was veel te haastig en mijn heup werkte op het einde ook niet mee. Ondanks dit slechte gevoel toch 60m werpen is dan ook het enige positieve, zeker omdat ik toch behoorlijk in vorm was.

Je verblijft nu in de VS. Met wie train je daar nu?
Vooralsnog train ik alleen met Boudewijn, en is Marc van Nieuwenhuizen aanwezig als begeleiding. Als het goed is vliegen na enkele dagen vertraging Melissa (Boekelman), Monique (Jansen) en Gert (Damkat) ook deze kant op! Verder zijn er nog verschillende toppers aanwezig, waaronder ook Gerd Kanter.

Morgen (donderdag) dus je eerste wedstrijd van dit jaar in de VS. Wat zijn je verwachtingen?
Voor de eerste 2 wedstrijden heb ik geen hoge verwachtingen. De eerste week hier was voornamelijk acclimatiseren en opbouwen. Deze week zal ik nog zwaar krachttrainen, en de periode daarop pas naar een echte vorm toewerken. De kwalificatie voor Barcelona staat deze trainingsstage zeker op het programma en zal hopelijk geen probleem worden. Vooral het trainen is belangrijk en het doel zal meer liggen op het presteren tijdens het toernooi, en niet zozeer op het pieken tijdens deze stage, zoals vorig jaar wel het geval was.

Vorig jaar heb je in de VS de beste seizoensresultaten gehaald. Was dat zo gepland?
Dit was zeker gepland! Ik moest mezelf gewoon verbeteren tot 64.50 om van kwalificatie zeker te zijn, en de USA was een uitstekende plaats daarvoor. Ondanks dat is het toch een enorme opluchting om die discus eindelijk eens verder te zien vliegen.



Foto: Chris Zuiderwijk

Hebben jullie voor dezelfde aanpak voor dit jaar gekozen?
Dit jaar is het doel meer gericht op presteren tijdens het toernooi zelf. Natuurlijk kan ik hier nog ver gaan werpen, maar dat is niet het hoofddoel. Ook zal ik meer wedstrijden in Nederland gaan werpen zodat ik gewoon het gehele seizoen van maandag t/m vrijdag op papendal kan blijven trainen.

Die 65m61, die je daar wierp was meteen de limiet voor de WK. Kunnen we iets dergelijks van jou in de komende weken gaan verwachten?
De limiet zeker! Een pr is de vraag, momenteel werp ik zeker niet ver, maar dat gaat nog wel komen. Net als vorig jaar is met een goede vorm en een lekkere wind veel mogelijk, we zullen zien! Het belangrijkste is dat ik in Barcelona rond de 65 kan gaan werpen…..dat liever dan bijvoorbeeld hier met een uitschieter het Nederlands record, om maar iets te noemen.

Hoe kijk je tegen de EK limiet aan, en wat zijn je verwachtingen tav dit seizoen?
Als ik de limiet hier niet werp heb ik ook niets op het EK te zoeken. Dat zal vast geen probleem worden, en hopelijk landt de discus een stuk verder, maar Barcelona zelf is toch het uiteindelijke doel. Al jaren lang loop ik tegen die limiet aan, dit jaar is het zover dat ik me daar niet mee moet bezighouden en gewoon op het toernooi zelf moet richten. Meedoen is leuk, maar ik ben het spuugzat om in de achterhoede te eindigen, een finale moet gewoon mogelijk zijn. Door dit seizoen alles beter te plannen en meer energie te besparen voor het belangrijkste moment, zullen de kansen een stuk hoger liggen.

Wanneer kom je terug?
Moeten we het daar nu echt over hebben? Het bevalt hier super, dus eerst maar eens trainen en presteren! En wie weet hoe lang die vulkaan nog blijft spuwen….. Al zal een terugkeer op 10 mei toch wel prettig zijn.

Wat is daarna je eerste wedstrijd?
Na een rustige week zal ik weer werpen in Lisse. Verder zal ik ook deelnemen aan alle overige baancircuitwedstrijden.

Staan de Harry Schulting Games (13 mei) op het programma?
Helaas heb ik de Harry Schulting Games al op voorhand moeten afzeggen. Een wedstrijd werpen binnen 3 dagen naar terugkomst, met een tijdsverschil van 9 uur, lijkt mij niet verstandig. Verder wil ik ook niemand teleurstellen met een slechte prestatie, volgend jaar beter! Alle rust die ik kan pakken zal nodig zijn om in Lisse weer tot een redelijke prestatie te komen.

Bron: Losseveter.nl


Nederlands kwartet naar werpwedstrijd Vaxjo (Topatletiek)

23 maart 2010

Erik Cadée en Monique Jansen hebben aanstaande zaterdag de unieke gelegenheid om hun discus indoor naar de zestig meter te werpen. Samen met kogelstoters Melissa Boekelman en Pamela Kiel doen ze mee aan de jaarlijkse indoorwedstrijd in het Zweedse Växjo.

Voor Cadée en Jansen is de wedstrijd een belangrijke opmaat naar belangrijke wedstrijden die ze de komende tijd in Amerika (San Diego) zullen werpen. Afgelopen weekeinde waren ze bij Europa Cup werpwestrijden in Arles allebei al aardig op weg naar de limieten voor de EK in Barcelona. Voor Jansen is de limiet zestig meter (58,43 meter in Frankrijk) en voor Cadée 62,50 meter (60,57 in Arles).

Topfavoriet en publiekstrekker in Zweden is Gerd Kanter. De Estlandse Olympisch kampioen vestigde vorig jaar het wereld(indoor)record van 69,51 meter en is volgens Alfons Juck van EME News (op gezag van organisator Vesteinn Hafsteinsson) op zoek naar een afstand over zeventig meter).

Bron: Atletiekunie

 


De antwoorden van Erik Cadée

 

Vorige week konden jullie vragen stellen aan atleet Erik Cadée op SPORTFOK.NL

We hebben de leukste/interessantste vragen naar Erik verstuurd en hieronder vind je zijn antwoorden.

Waarom zulke strakke kleding terwijl je dat met jouw discipline eigenlijk niet nodig hebt?

Alleen de tight die ik draag is strak, waardoor deze bij het draaien niet in de weg zit. Ikzelf vind het een prettiger gevoel om de druk te ervaren waardoor je bewuster bent van de spierspanning, tevens spant deze niet op bij de begin van een draai, want wel eens irritant kan zijn bij een losse broek. Het shirt op deze foto is gewoon te klein, ze hadden geen groter clubtenue ;-

 


Zie je kansen om Rutger Smith voorbij te streven?

Betreft de afstand is dat binnen korte tijd misschien al mogelijk, kijkende naar de medailles die hij heeft gehaald op grote toernooien wordt dat erg lastig. Mijn doelen staan scherp, dus wie weet wat er mogelijk is. Rutger heeft al zo veel behaald, terwijl ik internationaal gezien nog maar net de hoek om kom kijken.
 
Merk je direct als je de discus of kogel hebt losgelaten al of je een goede afstand gaat overbruggen of is dat soms verrassend?

Met de kogel merk ik dat altijd meteen, bij de discus speelt de vlucht een veel belangrijkere rol en kan de afstand nogal eens verrassend uitpakken. Ook al voel je dan bij het loslaten dat hij goed is, soms kan de discus nog kantelen of gedragen worden door de wind, waardoor deze landt op een andere plek dan verwacht. Omdat je een discus echt ziet vliegen vind ik deze discipline ook gewoon een stuk mooier.
 
Schaatsen kent de klapschaats, het zwemmen de ontwikkeling van het zwempak. Valt er op het gebied van technologische ontwikkeling nog wat te verwachten bij het kogelstoten en discuswerpen? Een aerodynamischere discus bijvoorbeeld?

Ben bang van niet.  Maar bij deze, ik hou mij aanbevolen voor suggesties! Wellicht een oppervlak dat nog minder weerstand heeft. Al ben ik bang dat deze eventuele verbetering totaal verwaarloosbaar is ten opzichte van de zwaartekracht.
 
Je ziet vaak dat atleten zich met meerdere werpnummers bezighouden. Jij kiest nu voor de discus. Is die keuze definitief en zijn beide nummer lastig te combineren?

Op internationaal niveau combineert eigenlijk niemand meerdere werpnummer, op enkele uitzonderingen zoals Rutger na. De keuze voor de discus is in mijn geval gewoon puur omdat ik daar duidelijk beter in ben. Dit wil niet zeggen dat ik nooit meer een kogel aan zal raken. Omdat veel atleten maar in 1 onderdeel duidelijk uitblinken laten ze het andere nummer schieten. Slechts enkele atleten blijven deze combineren wat erg knap is. Het betekent dat de beschikbare tijd om te trainen verdeeld moet worden en dat je beide technieken niet door elkaar moet halen.
 

Verschillende atleten (sprint) hebben de overstapt gemaakt naar het bobsleeën. We zoeken nog een piloot. Durf jij dat aan?

Dat klopt, voornamelijk sprinters maar toch ook enkele werpers! Meestal zijn dit de mensen uit de atletiek die niet meer de top kunnen halen waardoor ze een andere uitdaging zoeken. Voor alsnog blijf ik lekker bij het discuswerpen omdat daar nog genoeg te verbeteren valt. Een andere werper en vriend van mij heeft een tijd geleden een bobteam opgestart. Iemand met genoeg kracht, snelheid en vooral lef, dus zullen we daar maar op vertrouwen. Ik heb eens naast de baan gestaan en moet zeggen het is geen sport voor mietjes!
 
Word je gesponsord, of heb je nog een baan erbij?

Mijn hoofdsponsor is Adidas, zij voorzien mij van kleding en schoenen, tevens wordt ik financieel ondersteund. Voor mijn voedingssuplementen heb ik powersupplements.nl als sponsor. Verder wordt ik zowel financieel als in faciliteiten ondersteund door de atletiekunie. En zeker mijn ouders mogen niet vergeten worden, want helaas ben ik nog steeds niet financieel onafhankeijk. De financiele voordelen van een baan zouden welkom zijn, maar dat zou ook betekenen dat ik het full-time trainingsprogramma op Papendal niet meer kan volgen waardoor topprestaties ook zo goed als uitgesloten kunnen worden. Extra sponsoren zijn, en blijven dus altijd welkom.

Afgelopen jaar heb je in Chula Vista met 65.61 je PR behoorlijk opgekrikt. Heb je voor dit jaar een doel gesteld welke afstand je wilt gaan halen?

Een verbetering van mijn PR zou mooi zijn, maar dat is geen doel. Mijn hoofddoel dit jaar is het behalen van een top 8 klassering op het EK komende zomer in Barcelona. Ver werpen is leuk, maar presteren op een toernooi is belangrijker en ook echt iets dat dit jaar moet gebeuren! Al sluit ik een verre afstand in de USA absoluut niet uit.

Waarom kies je liever voor de draaitechniek dan voor de glijtechniek?

Deze hangt veel meer samen met de discusdraai en daardoor makkelijker te combineren. Ook hoef je niet zo sterk te zijn dan bij de aanglij.

Hoe kwam je bij de werpnummers terecht?

Daar bleek ik de meeste aanleg voor te hebben. Verder een fanatieke werptrainster die mij al vanaf de jeugd begeleidde waardoor een goede basis is gelegd om daar mee door te gaan.
 
In Nederland is kogelstoten/discus werpen Rutger Smith. Baal jij niet als er op de NOS een filmpje over het NK is en 99% van de tijd hij in beeld is. Extra aandacht voor jou lijkt mij meer sponsoren, dus meer geld.

Balen doe ik dan nooit, integendeel zelfs! Elke aandacht voor onze sport is mooi, en zeker voor Rutger ook dik verdiend. Wanneer ik goed presteer komt de aandacht vanzelf. Vorig jaar heb ik ook weinig geworpen tijdens de grote wedstrijden in Nederland, wat ik dit jaar wel weer meer wil doen. Een aantal minuten op tv levert helaas niet ineens zoveel meer sponsoren op. Zoals ik al zei, sponsoren zijn altijd welkom en eigenlijk ook noodzakelijk om op deze manier topsport te blijven bedrijven.


Bron: SPORTFOK.NL