“Toetje” van Erik"
Om nog wat te kunnen stijgen op de wereldranglijst, dit voor het behoud van zijn A-status, vroeg Erik Cadée of SAV vóór 19 september nog een discuswedstrijd wou organiseren. De wedstrijd om de Uitsmijterbokaal is altijd een heel gezellige en we hebben hier altijd wind, toch!!!!

(foto: Erik Cadée)
In een paar dagen tijd was alles geregeld en officieel aangemeld bij de Atletiekunie, dus stonden op 17 september weer de beste discuswerpers van Nederland aan de start in Grootebroek. Helaas zat het weer niet mee, het regende en waar was nou toch die beloofde wind? Desalniettemin werd er goed gepresteerd met uiteraard Erik als beste met een afstand van 62.80m.En opnieuw was er de strijd tussen Stephan Dekker en Roland van Zuilen die laatstgenoemde met een afstand van 55.05m won. Van SAV-zijde wierp Paul Olofsen het verste met 40.57m, kwam Matthijs Jong met 39.26m heel dicht in de buurt van zijn pr en had Oscar van Crimpen met 35.81m zelfs een pr.De mannen waren SAV heel dankbaar dat we dit wilden organiseren, er werd geholpen met de op- en afbouw en na afloop werd iedereen nog door Erik getrakteerd op gebak. Een geslaagde avond zo!
Bron: savatletiek.nl
Nederlandse discustop naar Grootebroek
Geplaatst op: 6 september 2013 om 09:54

De wedstrijd om de Uitsmijterbokaal, die morgen op onze baan gehouden wordt, belooft weer een hele mooie te worden. Vooral bij het discuswerpen een topveld met bijna de hele Nederlandse top aan de start. Bekijk hier de deelnemerslijst en het chronoloog waarbij het programma mogelijk in kan lopen, dus de tijden zijn min of meer indicatief!
Zo zullen Erik Cadée (foto), Roland van Zuilen, Stephan Dekker en Thomas Zaw, de nummers 1, 3, 4 en 6 van het afgelopen NK deze dag in ieder geval hun uiterste best doen om een topprestatie af te leveren.
Bron en lees meer: savatletiek.nl
Erik Cadée wint Flame Games met 65m19: ‘Ik ga nog wel een paar wedstrijdjes werpen’

In een sterk internationaal veld won Erik Cadee zaterdag het discuswerpen bij de Flame Games. De werper kwam tot een afstand van 65m19 en versloeg onder andere de nummer twee van de Olympische Spelen. ‘Ik ga nog wel een paar wedstrijdjes werpen.’ Hij zal dat gaan doen in een aantal regionale wedstrijden. ‘Er zijn simpelweg geen grote wedstrijden meer. Maar ik sta lekker te werpen, dus ik ga nog even door.’ Wij spraken hem na afloop van de Flame Games.
NOS verslag Flame Games (starttijd Erik in video 6:30 )
Bron: Losseveter.nl
Cadée en Gaisah vijfde in Zürich
donderdag 29 augustus 2013 - Cors van den Brink
Erik Cadée eindigde donderdagavond als vijfde bij het discuswerpen in de eerste finale van de Diamond League, die in Zürich werd gehouden. Hij kwam tot een afstand van 63,81. Gerd Kanter won de wedstrijd met 67,02 en veroverde ook de hoofdprijs van de reeks wedstrijden. Robert Harting werd tweede in het Letzigrund stadion met 66,83 meter.
‘Dat ging weer beter’, twitterde Cadée. ‘Op naar de Flame Games; daar moet een stadionrecord verdedigd worden.’
Bron : Atletiekweek.nl


Cadée en Gaisah in Zürich

Erik Cadée bij het WK atletiek in Moskou. Fotograaf: EPAZURICH –
Verspringer Ignisious Gaisah en discuswerper Erik Cadée maken donderdag hun opwachting in het atletiekgala Weltklasse Zürich, de eerste van de twee finales van de Diamond League.
De Nederlanders hebben geen kans meer op de hoofdprijs van 40.000 dollar.
Gaisah, de winnaar van het zilver bij de WK atletiek in Moskou, neemt het opnieuw op tegen wereldkampioen Aleksander Menkov. De Rus weet zich in zijn discipline al verzekerd van de eindzege in de Diamond League. Cadée werpt tegen onder anderen de Duitse wereldkampioen Robert Harting en de Poolse klassementsleider Piotr Malachowski.
Usain Bolt komt ook in actie. De Jamaicaanse wereld- en olympisch kampioen sprint de 100 meter en neemt het op tegen de winnaars van zilver en brons in Moskou, respectievelijk de Amerikaan Justin Gatlin en de Jamaicaan Nesta Carter.
Bron : gelderlander.nl
Geen finaleplaats op WK voor discuswerper Erik Cadée: 'Ik ben verschrikkelijk boos op mezelf'
maandag 12 augustus 2013 Auteur: Twan Spierts

MOSKOU - Voor discuswerper Erik Cadée is het WK in Moskou uitgedraaid op een grote teleurstelling. De 29-jarige Bosschenaar kwam maandag niet door de kwalificatie heen. Cadée kwam in het Loezjniki-stadion niet verder dan 62,14 meter en greep daarmee net naast een finaleplaats. 'Het was superstom.'De 2,01 meter lange en 120 kilo zware Cadée wierp de discus de afgelopen weken in Amsterdam en Londen ruim 65 meter ver. De reus uit Den Bosch hoopte in Moskou op een plek bij de beste acht, maar uiteindelijk bleek zelfs een finaleplaats te hoog gegrepen.
Veertiende plek
Met een afstand van 62,45 meter had hij zich bij de laatste 12 kunnen scharen, maar Cadée kwam niet verder dan 61,75 en 62,14 meter en een ongeldige laatste worp. Hij eindigde daarmee op de 14e plaats.
"Ik heb het gewoon verkloot, ik ben verschrikkelijk boos op mezelf", brieste Cadée. "Die 63 meter moet ik makkelijk kunnen werpen." Een verklaring voor zijn tegenvallende optreden had hij niet. "Misschien dat ik het bij de eerste worp wat te makkelijk opnam. De tweede was te gretig en derde mislukte helemaal.'' Vooraf ging Cadée nog uit van een plek bij de beste acht.
A-status kwijt
Dat het mislukte optreden in Moskou consequenties heeft voor zijn A-status én inkomen, realiseerde hij zich nog niet. "Daar wil ik me hier niet mee bezighouden. Ik kijk thuis wel op mijn bankrekening en ik ga in ieder geval door. Maar dit seizoen is hiermee naar de kloten."
Bron en lees meer incl. Audio en Video : Omroepbrabant.nl
Cadée: ben echt zó boos op mezelf
maandag 12 augustus 2013,
VIDEO Een interview met discuswerper Erik Cadée nadat hij bij de WK atletiek 2013 al in de kwalificatieronde is uitgeschakeld
Bron: NOS.nl
Geen discusfinale voor Cadée
- maandag 12 augustus 2013,
Discuswerper Erik Cadée komt niet verder dan de series op de WK atletiek in Moskou.
Bron: NOS.nl
WK dag 3 – Schippers tweede na eerste dag, Broersen valt; Cadée en Sedoc uitgeschakeld
Discuswerpen – Cadée mist finale
Erik Cadée kwam met worpen over 61,75 en 62,14 niet door de kwalificatie discuswerpen. In de laatste ronde had hij nog de kans om met een afstand van 62,45 de beste twaalf te bereiken, maar die poging was ongeldig. Robert Harting (66,62) en Pjotr Malachowski (66,00) waren het best op dreef.

foto: Erik van Leeuwen
Klappen
De reus stond er na de wedstrijd bij als een geslagen hondje, maar vond dat zijn coach Gert Damkat hem nóg wel een paar klappen mag geven. ‘Ik het het gewoon verkloot. Ik ben verschrikkelijk boos op mezelf. Die 63 meter moet ik makkelijk kunnen werpen’, aldus Cadée.
Een verklaring kon hij nog niet geven. Zoals gebruikelijk verliep de warming-up naar wens. ‘Misschien dat ik het daardoor bij de eerste worp wat te makkelijk opnam. De tweede was te gretig en de derde mislukte helemaal. Dat voelde ik al toen ik de discus los liet. Het is te hopen dat op tv niet te horen was wat ik toen heb geroepen.’
Geen excuus
Cadée had vier dagen geleden wat maagproblemen, maar wil dat niet als excuus aanvoeren. ‘Vandaag voelde ik me prima, maar ik heb de goede lijn van de afgelopen wedstrijden niet door kunnen trekken. Het had hoe dan ook beter gemoeten’, verzuchtte hij.
Dat het mislukte optreden in Moskou consequenties heeft voor zijn A-status en inkomen, realiseerde hij zich niet niet direct. ‘Daar wil ik me hier niet mee bezighouden. Ik kijk thuis wel op mijn bankrekening en ik ga in ieder geval door. Maar dit seizoen is hiermee naar de kloten.’
Bron en lees meer: Atletiekweek.nl
Cadée met vertrouwen naar WK
donderdag 8 augustus 2013, 22:01
Op zaterdag 10 augustus beginnen in Moskou de WK atletiek. Nederland gaat daarnaartoe met een equipe van 23 mannen en vrouwen. Één van hen is discuswerper Erik Cadée. Hij ziet de WK met vertrouwen tegemoet en reist goedgeluimd af richting Rusland.
Bron: NOS.nl
Discuswerper Erik Cadée naar WK in Moskou: 'Ik kan hoog eindigen'
Laatst gewijzigd: dinsdag 6 augustus 2013 | Auteur: Twan Spierts
DEN BOSCH - Bij de eerste acht eindigen. Dat is het doel van discuswerper Erik Cadée uit Den Bosch op het WK atletiek, dat zaterdag start in Moskou. De voortekenen zijn goed. "Het draait nu naar wens, mijn worpen zijn veel constanter en ik ga ervan uit dat het alleen maar beter wordt."

Bij de FBK Games in juni voelde Erik Cadée zich even heel klein toen hij zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski de discus naar 71,84 meter zag werpen. Sinds de NK atletiek staat de krachtatleet echter weer als een zelfverzekerde reus in de ring. "Ik sta eindelijk weer lekker te werpen. Ik kan alles loslaten op het moment dat het moet en het gewoon doen."
Ruim 65 meter
Recente worpen van ruim 65 meter in Amsterdam en Londen gaven de 29-jarige discuswerper de bevestiging dat het goed zit. Cadée had bij de Diamond League in Londen zelfs zicht op een podiumplaats. "Ik wilde nog proberen in de 66 meter te werpen, maar het ging net iets te verkrampt", aldus de 2,01 meter lange en 120 kilo zware discuswerper.
Hij is voorbestemd Rutger Smith op te volgen, de laatste Nederlander die op een WK atletiek een medaille won. Dat was in 2007 in Osaka. Cadée behoort tot het selecte groepje Nederlandse sporters die individuele financiële ondersteuning krijgt van sportkoepel NOC*NSF. Hij wordt gerekend tot de atleten die op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro kunnen uitblinken.
Geen spectaculaire resultaten
Internationaal telt de Brabander al helemaal mee, getuige zijn optredens dit jaar in de prestigieuze Diamond League. Tot spectaculaire resultaten op de grote kampioenschappen is het nog niet gekomen. "Ik eindigde vorig jaar als tiende op de Spelen in Londen, maar daar ging het helemaal niet goed. Ik had veel last van een knieblessure. Pas na Londen raakte ik fit en kreeg ik het goede gevoel terug. Ik heb toen nog een paar heel goede wedstrijden gedraaid en kwam zelfs nog tot 66,88 meter."
Ook dit seizoen is het lichamelijk niet helemaal naar wens verlopen. Cadée tobde in de aanloop naar het buitenseizoen met zijn rug. "Ik heb het een tijdje rustig aan gedaan, maar ik lijk nu verlost van die problemen. Het draait nu naar wens, mijn worpen zijn veel constanter en ik ga ervan uit dat het alleen maar beter wordt. Ik kan hoog eindigen in Moskou, maar waag me niet aan een exacte prognose. Ik wil bij de beste acht eindigen."
Eerst kwalificeren
Makkelijker gezegd dan gedaan. Cadée zal zich namelijk eerst voor die finale moeten kwalificeren. "Die kwalificatie moet je even serieus nemen als een finale. Het is cruciaal meteen een goede worp af te leveren en over die 65 meter heen te gaan. Dan ben je zeker van die finale. Als het niet meteen lukt, neemt de spanning toe. In het verleden zijn zelfs de grote favorieten daaronder bezweken."
Bron: Omroepbrabant.nl
Nederland met 23 atleten naar WK
De Atletiekunie heeft de selectie voor de WK atletiek van komende maand bekendgemaakt.
Nederland wordt in Moskou vertegenwoordigd door dertien individuele atleten en twee estafetteteams 4x100 meter. In totaal gaat het om 23 atleten.
"Met Churandy Martina als teamcaptain en toppers zoals Nadine Broersen, Eelco Sintnicolaas, Dafne Schippers en Erik Cadée hebben we een prachtige selectie", aldus interim technisch directeur Joop Alberda van de Atletiekunie.
De WK atletiek worden gehouden tussen 10 en 18 augustus.
Bron en lees meer : NUsport.nl

Sterk optreden Cadée vierde in Londen
vrijdag 26 juli 2013.
Erik Cadée leverde vrijdag bij de Annivery Games in Londen een voortreffelijke prestatie door, net als vorige week bij de NK, de 65 meter te halen met de discus. Hij kwam tot 65,37 (en nog drie worpen boven de 62 meter) en eindigde daarmee als vierde. De winst was voor de Pool Piotr Malachowski met 67,35, voor Martin Wierig (Dui – 66,60) en Gerd Kanter (Est – 66,29).
Bron : Atletiekweek.nl
Goud voor Erik Cadée uit Den Bosch en Nadine Broersen uit Dongen
Bron: Omroepbrabant.nl
Discuswerper Erik Cadée pakt goud op NK in Amsterdam
Bron: Omroep Brabant
NK-goud voor Cadée
Erik Cadée veroverde de nationale titel bij het discuswerpen. De Brabander liet zien dat het met zijn vorm wel goed zit met een worp van 65,61 meter.

Bron en lees meer : NOS.NL
Dag 2: Snelle sprints in snikheet Olympisch Stadion (Wedstrijdatletiek)
21 juli 2013
Erik Cadée in vorm (discuswerpen)
Erik Cadée van Prins Hendrik Vught wierp zijn discus in poging 6 naar 65,61m, een beste seizoensprestatie waarmee hij aantoont in vorm te komen voor de WK in Moskou (hij had 64,69m staan van de Klaverblad Arena Games in Hilversum)
Bron en lees meer: Atletiekunie.nl
NOS besteedt veel aandacht aan WK Atletiek
woensdag 10 juli 2013
Van 10 t/m 18 augustus vinden de wereldkampioenschappen atletiek 2013 plaats. De NOS gaat hier via verschillende kanalen veel aandacht aan besteden.
Het WK atletiek vindt dit jaar plaats in Moskou. De Nederlanders Eelco Sintnicolaas, Erik Cadée en Churandy 'Ik Ben Blij' Martina reizen in augustus af naar de Russische hoofdstad. De NOS gaat dit jaar veel aandacht aan hen besteden.
Dione de Graaff
NOS Sport zal iedere dag uitgebreid verslag doen van het sportevenement. Dit zowel via televisie, als radio en internet. Léon Haan en Stefan Verheij zullen de beelden voorzien van commentaar, terwijl Dione de Graaff (foto) verslag doet vanuit de studio. Verslaggever Jeroen Stekelenburg praat langs de baan met de atletiekhelden.
Uitzendingen
Elke dag zal er aandacht worden besteed aan de wedstrijden op Nederland 1 en het themakanaal Sport 24. Deze uitzendingen worden ook live gestreamd via NOS.nl. Daarnaast is er dagelijks aandacht voor het evenement in de reguliere uitzendingen van het NOS Sportjournaalen in NOS Langs de Lijn op Radio 1.
Bron Televisier.nl
Arena Games: Cadée explosiever
Ook in alle vroegte teruggekeerd uit Parijs was dus Erik Cadée. Hij “beloonde” zichzelf daarvoor met een fraaie worp van 64,69 in de derde ronde. ‘De techniek is nog niet stabiel, maar ik word weer explosiever’, constateerde hij tevreden. ‘Een ontsteking in de rug is met een injectie bestreden en daarna moest ik het rustiger aan doen. Maar ik kan de laatste week al weer goed trainen.’

Na “Hilversum” staat er weer een trainingsblok op z’n programma. Vóór de WK doet hij nog mee aan de NK en de DL-meeting in Londen.
Bron: Atletiekweek.nl
PARIJS – Discuswerper Erik Cadée uit Den Bosch kwam niet verder dan een zevende plaats bij de wedstrijden om de Diamond League in Parijs.
De Brabander wierp zijn discus naar een afstand van 62,97.

De Duitser Robert Harting zegevierde (67,04), voor Ehsan Hadadi uit Iran (65,53). Gerd Kanter uit Estland werd derde (65,30).
Bron: Brabantsdagblad
Pelle Rietveld meets perfectionist Erik Cadée (Topatletiek)05 juli 2013
In de serie video's richting ASICS NK Atletiek ontmoet Pelle Rietveld deze keer Erik Cadée. De discuswerper noemt zichzelf een perfectionist, de koning van de training die het tijdens wedstrijden nog wel eens liet afweten. Een paar weken voor de ASICS NK Atletiek is hij echter 'super gemotiveerd'.
Bekijk het filmpje hier of ga terug naar de homepage en klik op NK Erik (rechtsboven)
Bron: Atketiekunie.nl
Limiet Kuijken, Cadée vijfde
Bij de Diamond League-wedstrijden in Oslo heeft Susan Kuijken aan de WK-limiet voldaan op de 5.000 meter. Discuswerper Erik Cadée eindigde als vijfde.
Bron: NOS.NL
Cadée vijfde in Oslo, blamage Malachowski
OSLO - Discuswerper Erik Cadée is donderdagavond als vijfde geëindigd bij de wedstrijd in Oslo in de serie om de Diamond League. De Brabander kwam in zijn derde beurt tot 63,73 meter. Daarmee gooide hij ruim anderhalve meter minder ver dan de Estse winnaar Gerd Kanter (65,52). De Iraniër Ehsan Hadadi werd met 64,63 tweede, voor Robert Urbanek uit Polen (64,58).
Bron: Telegraal.nl

FBK-Games wedstrijdvideo’s: 200m (M), discus (M), polsstok(V), 800m (V)
zaterdag, 8 juni, 2013 >
Bron en lees mee: Losseveter.nl

Cadée: 'Wat ben ik toch een loser'
Erik Cadée kwam bij de FBK-Games in Hengelo tot zijn beste score van het seizoen. Dat leidde tot tevredenheid bij de discuswerper, maar hij zag voor zijn neus de Pool Pjotr Malachowski de op vier na beste afstand ooit werpen (71 meter 84).
Door Anne Joldersma

© ANP
"Wat ben ik eigenlijk toch eigenlijk een loser", zei Cadée met een grote lach. De Nederlander kwam zelf tot een afstand van 64,48 meter. "Ik ben het natuurlijk niet, maar vergeleken met die geweldige afstand van Pjotr... De wind stond overigens wel goed, bij vlagen ook erg goed", legde hij de afstand van de Pool uit.
Cadée, die eerder in het seizoen kampte met een ontstoken zenuw in de rug, was ondanks het grote verschil met Malachowski te spreken over zijn prestatie.
"Ik wilde hier de beste afstand van het seizoen werpen en in tegenstelling tot vorig jaar ook beter presteren dan in de training. Dat is beide gelukt."
Behandeling
"Ik heb niet de optimale voorbereiding gehad. Met die ontstoken zenuw ben ik toch drie weken zoet geweest. Nog steeds heb ik er af en toe in de training last van. Dan heb ik weer een behandeling nodig, maar hopelijk hoeft er geen injectie meer in."
Cadée komt dit weekeinde nog in actie bij de Gouden Spike (zondag) en begint daarna aan de voorbereiding op de WK atletiek in Moskou komende augustus.
Bron: NU.nl
TOPATLETEN VERKOPEN KAARTEN VOOR FBK GAMES HENGELO
Verschillende topatleten, onder wie Churandy Martina, gaan vanavond bij de FBK Dubbele Mijl in Hengelo toegangskaarten verkopen voor de FBK Games.
Martina zal samen met Erik Cadée en Reese Hoffa bij de finish van de wedstrijd op het Marktplein kaartjes verkopen. Mensen kunnen daarna ook hun kaartjes laten signeren door de sporters. Aan de FBK-games doen verschillende topatleten mee uit binnen- en buitenland.
Bron : rtvoost.nl
Topatletiekweekend met FBK-Games en Gouden Spike (Topatletiek)
06 juni 2013
Erik Cadée, inmiddels gekwalificeerd voor de WK Atletiek treedt aan in de discusring tegen de regerend Olympisch, wereld- en Europees kampioen Robert Harting en Piotr Malachowski.
Gouden Spike, zondag 9 juni 2013
Natuurlijk ontbreekt wereldtopper Erik Cadée niet bij de Gouden Spike. Een van de meest trouwe deelnemers aan het Lotto Baancircuit wil zijn goede vorm ook in Alphen tentoonspreiden. Zijn persoonlijk record van 67,30 meter dateert van 2012 in Hoorn, een baancircuitwedstrijd.
Alle informatie over de Gouden Spike in Alphen aan den Rijn vind je op hun website.
Bron en lees meer : Atletiekunie.nl
Erik Cadée: ‘Mijn doel was vandaag om vormbehoud te tonen’
zondag, 2 juni, 2013

(Foto: Losse Veter)
Erik Cadée wierp in maart al de B-limiet voor het WK in Moskou. Dit was echter iets te vroeg (voor 1 mei ), waardoor de discuswerper daarna ook nog aan de vormbehoudseis (63m) moest voldoen. Normaliter zou dit geen probleem zijn, echter Cadée kampte al sinds maart met rugproblemen waardoor hij de afgelopen wedstrijden niet aan de 63m kwam. ‘Sinds een week of twee heb ik geen last meer van de rug en heb ik weer behoorlijk wat kunnen doen. Ik kreeg afgelopen week nog wel een beetje last, maar dat kwam omdat ik iets te veel heb gedaan. Ik moet natuurlijk toch weer gaan trainen, want ik kan niet teren op werk wat ik in januari heb gedaan.’
Vandaag in Den Haag bij het NK teams kwam Cadée in zijn eerste poging meteen tot 63m54, waarmee hij vormbehoud toonde voor het WK. We spraken Cadée na afloop.
Bron : Losseveter.nl
Alle uitslagen van de Shanghai Diamond League online
zaterdag, 18 mei, 2013
Vandaag werd in Shanghai de tweede wedstrijd gehouden in het kader van de Diamond League. Daarbij kwamen ook een aantal Nederlanders in actie. Churandy Martina liep de 200m en werd uiteindelijk vijfde in een tijd van 20.59. De wedstrijd werd gewonnen door de Jamaicaan Warren Weir in 20.18.Op de 400m was het de beurt aan Jonathan Borlée. De Belg werd vierde in een race die werd gewonnen door Kirani James. Borlée liep een tijd van 45.57.
Bij het discuswerpen kwamen twee Nederlanders in actie. Erik Cadée kwam net niet op het podium met een vierde plek. Hij kwam met een afstand van 62m40 iets minder dan een halve meter te kort voor een podiumplek. Voor Smith eindigde de wedstrijd in een drama. Smith kwam niet verder dan een afstand van 60m12 maar scheurde in zijn laatste worp ook nog zijn achillespees af. Smith zal volgende week geopereerd worden.
Bron: Losseveter.nl


Bron: diamondleague-shanghai.com
Rutger Smith, Erik Cadée en andere wereldwerptoppers in Hengelo (Topatletiek)
15 mei 2013
's Werelds meest imposante atleten, zowel in lengte als in breedte betreden op zaterdag 8 juni 2013 tijdens de FBK-Games in Hengelo de kogelstootring en de discusring. Rutger Smith gaat kogelstoten, Erik Cadée neemt de discus ter hand in de arena van het Fanny Blankers-Koen Stadion. Op beide disciplines heeft de organisatie een sterk internationaal veld weten vast te leggen.
Kogelstoten
Rutger Smith (31) maakt al sinds het jaar 2000, toen nog in zijn juniorentijd, deel uit van de wereldtop bij zowel het kogelstoten als het discuswerpen. Ondanks deze zelden vertoonde en lastige combinatie van beide disciplines grossiert hij op WK's en EK's in medailles. Smith is daarmee één van de meest succesvolle Nederlandse atleten van de 21e eeuw. Na de Olympische Spelen van Londen is Smith verhuisd naar het warme klimaat van Los Angeles, waar hij verwacht beter te gedijen. Dit prille zomerseizoen heeft hij zich met de discus al gekwalificeerd voor de Wereldkampioenschappen Atletiek in Moskou. Zijn beste worp tot nu toe is 65,91 meter. Smith heeft persoonlijke records van 21,62 meter met de kogel en 67,63 meter met de discus. Hij berichtte onlangs dat hij bij de WK wil uitkomen op beide disciplines, omdat deze goed te combineren zijn. De kogelstootlimiet voor de WK bedraagt 20,60 meter. Naast Rutger Smith zijn op papier de Canadees Dylan Armstrong en Amerikaan Christian Cantwell de sterkste atleten. Dylan Armstrong (32) is de regerend vice-wereldkampioen en behaalde op de laatste twee Olympische Spelen een vierde en vijfde plaats. Zijn beste prestatie is 22,21 meter. Christian Cantwell (32) is de wereldkampioen van 2009 en veroverde ook drie wereldindoortitels bij het kogelstoten. Met Olympisch zilver in Beijing en een vierde plaats in Londen is hij een van de meest succesvolle kogelstoters van dit moment. Het persoonlijk record van Cantwell is 22,54 meter. Nederlander Erik van Vreumingen (34) was vorig jaar goed voor 19,77 meter en hoopt mee te kunnen liften in het sterke deelnemersveld.
Discuswerpen
Erik Cadée (29) wierp in 2012 de discus verder dan ooit: 67,30 meter. Hij behaalde de Olympische finale en stond bij veel Diamond Leaguewedstrijden in de schijnwerpers. Ook optredens in eigen land schuwde hij niet. Hengelo neemt daarbij voor hem een bijzondere positie in: "Het is altijd een mooie wedstrijd omdat het de enige is in Nederland waar je tegen de echte wereldtop kunt werpen. Dit jaar heb ik door een rugblessure weliswaar een achterstand opgelopen, maar ik ga er alles aan doen om te zorgen dat ik net als in de afgelopen twee edities in de top van het veld kan eindigen." Cadée kan zijn WK-ticket veilig stellen met een worp van 66 meter of verder. Bij het discuswerpen ontmoet Cadée de schier onverslijtbare Virgilius Alekna (41) uit Litouwen, die het de Nederlander moeilijk probeert te maken. Alekna is Olympisch Kampioen in 2000 én 2004, en in 2012 nog altijd goed voor een vierde plaats tijdens de Olympische Spelen van Londen. Zijn persoonlijk record bedraagt 73,88 meter, de op één na beste discusworp ooit. Maarten Persoon (26) is naast Cadée de andere Nederlander die deelneemt; zijn persoonlijk record is 60,90 meter.
Bron: Atletiekunie.nl
Erik Cadée: ‘Ik kon gewoon niet binnen blijven’
Erik Cadée kwam zaterdag in Lisse niet boven de 60m. ‘Dit was mijn slechtste wedstrijd in anderhalf jaar. Ik kon gewoon niet binnen blijven.’ De discuswerper kampte met de gevolgen van een ontstoken zenuw in zijn rug, en kon zijn draai niet vinden. Afgelopen maandag kreeg ik weer een terugslag.’ In maart opende Cadée zijn seizoen al met de B-limiet voor het WK in Moskou maar heeft hij nog geen zekerheid voor deelname. Nu Rutger Smith eveneens de B-limiet heeft geworpen, zal één van beiden aan de A-limiet van 66m moeten voldoen. ‘‘De hoop voor de A-limiet is bij Rutger gevestigd’
Bron: NOS.NL
2013 Erik Cadée werpt B-limiet voor WK en is daarmee voorlopig gekwalificeerd. (+ interview)
zaterdag, 16 maart,

(Foto: Losse Veter)
Erik Cadée heeft vandaag in Castellon aan de B-limiet voor het WK in Moskou voldaan. Cadée kwam tijdens de EC Winterthrowing tot een afstand van 64m38. ‘Dit is goed voor de B-limiet. Maar het WK in Moskou is daarmee niet veilig gesteld. Dat is pas als ik 66m werp. Als Rutger namelijk ook voldoet aan de B-limiet, zal één van ons de A-limiet moeten werpen. Die staat op 66m.’
Cadée werd met de 64m38 derde in de wedstrijd. Vorig jaar won de discuswerper deze wedstrijd met een afstand van 64m09. ‘Ik ben tevreden met deze seizoensopening, qua afstand en ook het gevoel dat ik in de worpen had.’
De winst ging verrassend naar de Duitser Daniel jasinski, die met 64m69 zijn pr verbeterde. De tweede plaats was voor tweevoudig Olympisch kampioen Alekna met 64m66.
Bron: Losseveter.nl
Erik Cadée werpt discuslimiet voor WK Atletiek (Topatletiek)16 maart 2013
Erik Cadée (29) heeft in het Spaanse Castellon tijdens de Europacup Winter Throwing de discuslimiet voor deelname aan de Wereldkampioenschappen Atletiek, komende zomer in Moskou geworpen. Zijn prestatie van 64,38m was beter dan de gevraagde Atletiekunie-limiet van 64,00m. Vanaf 1 mei 2013 moet Cadée nu nog vormbehoud tonen, een eis waarbij 63,00m volstaat. De wedstrijd werd gewonnen door Virgilius Alekna met 64,65m, Cadée werd derde.
Een uitgebreid interview met Cadée verscheen eerder op deze website.
Cadée is de tweede Nederlandse atleet die zich kwalificeert voor Moskou; vorig weekend toonde Michel Butter tijdens de Halve Marathon van de ABN AMRO CPC-Loop in Den Haag vormbehoud voor deelname aan de marathon.
Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie (Persbericht)
Bron: Atletiekunie.nl


Bron: Castellon
Erik Cadée enige Nederlandse deelnemer
aan EC Winterthrowing [+deelnemerslijsten]
maandag, 11 maart, 2013

Erik Cadée is komend weekend de enige Nederlandse deelnemer aan de Europa Cup Winterthrowing in Castellon. Vorig jaar vaardigde de bond nog een volledig dames en heren team af (Op elk onderdeel 1 deelnemer: Speer, kogel, discus en kogelslingeren). Cadée won toen zijn onderdeel en stond samen met Rutger Smith, die tweede werd op het podium.De Wintertrowing wordt voor Cadée een eerste wedstrijd van dit seizoen. Cadée mag het in Castellon onder andere opnemen tegen Virgilijus Alekna en Frank Casañas, die beiden met Cadée in de Olympische finale stonden. Alekna werd er vierde en Casanas zevende. Cadée zelf behaalde werd tiende in de Olympische finale. Ook de nummers zeven en acht, (Gerhard Mayer en Markus Münch) van het EK in Helsinki staan op de lijst.
Klik hier om de deelnemerslijsten te bekijken
Bron: Losseveter.nl

Erik Cadée is klaar voor herstart in Castellon (Topatletiek)
12 maart 2013
Erik Cadée is komend weekend de enige Nederlandse deelnemer bij de European Winter Throwing Cup in Castellon. De discuswerper heeft, na een lang zomerseizoen, al weer een flink aantal maanden kunnen trainen en is helemaal fit en klaar voor deze wedstrijd in Spanje.
Het lange outdoorseizoen van 2012 was er een van pieken en dalen. Hij begon in april in de VS met een veelbelovende afstand van 66,10m. Die prestatie wist Cadée een aantal weken later te verbeteren in Hoorn, toen hij de discus 67,30 meter ver wierp. Verder dan deze afstand zou Cadée niet komen in 2012. Bij de Olympische Spelen wierp hij vanwege een knieblessure een teleurstellende 62,78m. Dat was goed voor een tiende plaats.
Erik Cadée tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012
Estland
Cadée dacht zijn seizoen in september af te sluiten met een wedstrijd in Kose, Estland. ‘Ik vind het daar altijd heel gezellig. Er wordt alleen maar discus geworpen. Gerd Kanter weet er meestal de gouden medaille weg te slepen'.
‘Ik was in Estland nog zó in vorm, dat ik dacht: ik ga ook nog naar wedstrijden in Leiden en Rotterdam. Maar dat bleek toch wel wat veel. Ik kwam met het vliegtuig aan in Weeze (Duitsland) en reed door naar Leiden. Ik heb vervolgens twee uur geslapen in een hotel, de wedstrijd geworpen en de volgende dag ging ik weer aan de bak in Rotterdam. Dat voel je wel in je lijf. Ik was vermoeid door het reizen en voelde me gammel. Vermoeidheid uit zich bij mij het meest in een slechte coördinatie. En mentaal ben ik dan ook niet op mijn sterkst.'
‘Fysiek gaat het wel. Het is niet zo dat ik me bij vermoeidheid helemaal zuur werp. Gelukkig loop ik geen 800 meter te lopen. Dan kun je je dit echt niet veroorloven'.
Jeugd
Erik Cadée kwam als jongen via een vriendje in Den Bosch bij vereniging OSS-VOLO terecht. ‘Al snel bleek dat ik het werpen leuk vond. Mijn trainster was Monique Kuenen, die zelf 56,42 heeft geworpen en ooit derde werd op de NK. Dat resulteerde er in dat ik al discus wierp toen ik nog een A-pupil was, terwijl het onderdeel nog niet eens op het wedstrijdprogramma stond. Maar ik deed in het begin nog alle onderdelen en werkte zelfs als C-junior een NK meerkamp af. De sprints en het lange afstandslopen bleken echter grote struikelblokken'.
‘Zo rolde ik de wereld van het discuswerpen binnen: ‘Het was eigenlijk niet echt een bewuste keuze. Als vanzelf breidde ik mijn trainingen uit van twee, naar vier, naar zes. Wel koos ik er vrij snel voor om bij Prins Hendrik in Vught te gaan trainen. Maar een definitieve beslissing om fulltime voor de atletiek te gaan nam ik toen ik vijf jaar geleden met mijn opleiding fysiotherapie stopte. Ik zat in de les en volgde via de computer al het atletieknieuws. Met mijn hoofd was ik er totaal niet bij. Ik klapte mijn laptop dicht en zei: "mensen ik ben weg". Daarna ben ik nooit meer terug geweest.'
Ouders
‘Mijn ouders hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn carrière. Zij motiveerden mij en stonden altijd klaar om mij naar trainingen te brengen. Op zaterdag ging mijn vader in weer en wind op de brommer naar zijn werk zodat mijn moeder mijn twee zusjes en mij met de auto naar de atletiekbaan kon brengen.'
‘Later regelden ze een scooter, zodat ik zelf van Den Bosch naar Vught kon rijden. Ik mocht dat brommertje alleen voor de trainingen gebruiken. Naar school moest ik op de fiets. Ik maakte er altijd een sport van om zo snel mogelijk te fietsen en daarbij mijn eigen records te verbreken. Voor de brommer gold hetzelfde. Dan legde ik mijn kin op het stuur om te kijken of ie nog harder kon. Aan mijn ouders heb ik dus veel te danken. Ook financieel sprongen ze geregeld bij in de jaren voordat ik mijn A-status had.'
Mooie tijd
‘Toen ik een aantal jaren geleden op Papendal ging trainen brak er een mooie tijd aan. Ik mag de hele dag doen waar ik goed in ben... Ik train en luier lekker en hoef niet meer met mijn neus in de boeken. Mensen vragen me wel eens hoe ik dat vol houd. Maar ik kijk graag Discovery Channel en National Geographic'. Met een lach: ‘Hierdoor blijven mijn hersenen toch een beetje werken.'
‘Naast Papendal train ik in het weekend ook nog in Vught, waar ze een nieuwe accommodatie hebben. Prins Hendrik beschikt nu over een kleine indoorhal en een goed krachthok. Met die faciliteiten kom ik een heel eind. Het staat wel in de planning om in de toekomst samen met mijn vriendin een huis te kopen of te huren. Misschien is dat wel in Vught. Maar vooralsnog is mijn huidige situatie, waarbij ik over een kamer beschik in het sporthotel, ideaal voor mij
Zo lang mogelijk
Cadée heeft zich voorgenomen om zo lang mogelijk met zijn sport bezig te zijn, mits hij voldoende inkomsten heeft. ‘Als ik na 2016 slechter ga presteren, waardoor ik weer zou moeten gaan lenen, dan stop ik. Maar voorlopig is dat niet het geval en kan ik lekker door. Dat ik me iedere keer moet bewijzen op de verschillende toernooien maakt het interessant en afwisselend. Ik blijf mezelf ontwikkelen en daardoor kom ik steeds in een nieuwe fase terecht.'
Toch heeft dit leven ook een keerzijde, vindt Cadée. In de winter is het soms lastig omdat het dan alleen op trainen aankomt. ‘Omdat je in de indoorhal de discus alleen maar in een net werpt, mis je de sensatie van verre worpen. Ook het reizen en het werpen op wedstrijden mis ik dan wel.'
In de race
Wat doet de werper om zo lang mogelijk in de race te blijven? ‘Ik zou me twee jaar helemaal kapot kunnen werken en dan op het hoogtepunt stoppen. Maar ik wil ook graag zo lang mogelijk in de running blijven. Het hele leventje van atleet zijn en alles daar om heen, bevalt gewoon erg goed. Die keuze houdt wel in dat ik heel goed naar mijn lichaam moet luisteren. Ik heb daarom met mijn coach Gert Damkat het een en ander veranderd, omdat mijn lichaam hier en daar protesteerde. Ik had steeds kleine pijntjes.'
‘Damkat is mij ook steeds beter gaan begrijpen. Ik ben een heel andere atleet dan bijvoorbeeld Rutger Smith. Gert zei soms ook: "Wanneer ga jij nu met 200 kilo squatten?". Maar van het focussen op maximale krachtwaarden ga ik echt niet verder werpen. Terwijl veel krachttraining wel de norm is binnen het discuswerpen. Het duurde even, maar nu hebben we samen de goede lijn te pakken'
‘Van mijn laatste jaar en door de blessure tijdens de Olympische Spelen heb ik ook geleerd om meer rust in te bouwen en meer op mijn gevoel te vertrouwen. Als ik nu rust neem, neem ik ook echt rust. Hierdoor ben ik minder vermoeid tijdens trainingen en kan ik me beter richten op de technische kant van het werpen.'
‘En wat het vertrouwen betreft; het afgelopen jaar heb ik tijdens een aantal slechte momenten mijn gevoel in de steek gelaten. Achteraf gezien had ik daar toch juist beter naar moeten luisteren. Daar heb ik van geleerd en hierdoor koos ik ervoor om tijdens het einde van het seizoen, waarin ik me fysiek niet super voelde, volledig op mijn gevoel te vertrouwen. Met goed resultaat, want ik heb nog een aantal sterke wedstrijden in de Diamond League kunnen doen.'
Niet teveel
‘Een ander leerpuntje is dat ik me wat de techniek betreft niet op teveel aspecten tegelijk moet focussen. Ik kon bij wijze van spreken wel twintig dingen opnoemen die niet goed gingen als ik een worp deed. Nu beperken we ons tot een aantal leerpunten per keer, waardoor we tot een stabielere techniek komen. Daardoor ga ik minder op zoek en blijf ik bij de beweging die mij verder moet laten werpen'. Op naar Castellon.
Tekst: Mariëtte Zeedijk
Foto: Soenar Chamid
Naschrift: De discuslimiet voor de WK Atletiek in Moskou is 64,00 meter. Mocht Cadée daaraan komend weekend al voldoen, dan dient hij vanaf 1 mei aanstaande nog vormbehoud te tonen (vastgesteld op 63,00 meter)
Bron: Atletiekunie.nl
Erik Cadée is klaar voor herstart in Castellon (Topatletiek)
12 maart 2013
Erik Cadée is komend weekend de enige Nederlandse deelnemer bij de European Winter Throwing Cup in Castellon. De discuswerper heeft, na een lang zomerseizoen, al weer een flink aantal maanden kunnen trainen en is helemaal fit en klaar voor deze wedstrijd in Spanje.
Het lange outdoorseizoen van 2012 was er een van pieken en dalen. Hij begon in april in de VS met een veelbelovende afstand van 66,10m. Die prestatie wist Cadée een aantal weken later te verbeteren in Hoorn, toen hij de discus 67,30 meter ver wierp. Verder dan deze afstand zou Cadée niet komen in 2012. Bij de Olympische Spelen wierp hij vanwege een knieblessure een teleurstellende 62,78m. Dat was goed voor een tiende plaats.
Erik Cadée tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012
Estland
Cadée dacht zijn seizoen in september af te sluiten met een wedstrijd in Kose, Estland. ‘Ik vind het daar altijd heel gezellig. Er wordt alleen maar discus geworpen. Gerd Kanter weet er meestal de gouden medaille weg te slepen'.
‘Ik was in Estland nog zó in vorm, dat ik dacht: ik ga ook nog naar wedstrijden in Leiden en Rotterdam. Maar dat bleek toch wel wat veel. Ik kwam met het vliegtuig aan in Weeze (Duitsland) en reed door naar Leiden. Ik heb vervolgens twee uur geslapen in een hotel, de wedstrijd geworpen en de volgende dag ging ik weer aan de bak in Rotterdam. Dat voel je wel in je lijf. Ik was vermoeid door het reizen en voelde me gammel. Vermoeidheid uit zich bij mij het meest in een slechte coördinatie. En mentaal ben ik dan ook niet op mijn sterkst.'
‘Fysiek gaat het wel. Het is niet zo dat ik me bij vermoeidheid helemaal zuur werp. Gelukkig loop ik geen 800 meter te lopen. Dan kun je je dit echt niet veroorloven'.
Jeugd
Erik Cadée kwam als jongen via een vriendje in Den Bosch bij vereniging OSS-VOLO terecht. ‘Al snel bleek dat ik het werpen leuk vond. Mijn trainster was Monique Kuenen, die zelf 56,42 heeft geworpen en ooit derde werd op de NK. Dat resulteerde er in dat ik al discus wierp toen ik nog een A-pupil was, terwijl het onderdeel nog niet eens op het wedstrijdprogramma stond. Maar ik deed in het begin nog alle onderdelen en werkte zelfs als C-junior een NK meerkamp af. De sprints en het lange afstandslopen bleken echter grote struikelblokken'.
‘Zo rolde ik de wereld van het discuswerpen binnen: ‘Het was eigenlijk niet echt een bewuste keuze. Als vanzelf breidde ik mijn trainingen uit van twee, naar vier, naar zes. Wel koos ik er vrij snel voor om bij Prins Hendrik in Vught te gaan trainen. Maar een definitieve beslissing om fulltime voor de atletiek te gaan nam ik toen ik vijf jaar geleden met mijn opleiding fysiotherapie stopte. Ik zat in de les en volgde via de computer al het atletieknieuws. Met mijn hoofd was ik er totaal niet bij. Ik klapte mijn laptop dicht en zei: "mensen ik ben weg". Daarna ben ik nooit meer terug geweest.'
Ouders
‘Mijn ouders hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn carrière. Zij motiveerden mij en stonden altijd klaar om mij naar trainingen te brengen. Op zaterdag ging mijn vader in weer en wind op de brommer naar zijn werk zodat mijn moeder mijn twee zusjes en mij met de auto naar de atletiekbaan kon brengen.'
‘Later regelden ze een scooter, zodat ik zelf van Den Bosch naar Vught kon rijden. Ik mocht dat brommertje alleen voor de trainingen gebruiken. Naar school moest ik op de fiets. Ik maakte er altijd een sport van om zo snel mogelijk te fietsen en daarbij mijn eigen records te verbreken. Voor de brommer gold hetzelfde. Dan legde ik mijn kin op het stuur om te kijken of ie nog harder kon. Aan mijn ouders heb ik dus veel te danken. Ook financieel sprongen ze geregeld bij in de jaren voordat ik mijn A-status had.'
Mooie tijd
‘Toen ik een aantal jaren geleden op Papendal ging trainen brak er een mooie tijd aan. Ik mag de hele dag doen waar ik goed in ben... Ik train en luier lekker en hoef niet meer met mijn neus in de boeken. Mensen vragen me wel eens hoe ik dat vol houd. Maar ik kijk graag Discovery Channel en National Geographic'. Met een lach: ‘Hierdoor blijven mijn hersenen toch een beetje werken.'
‘Naast Papendal train ik in het weekend ook nog in Vught, waar ze een nieuwe accommodatie hebben. Prins Hendrik beschikt nu over een kleine indoorhal en een goed krachthok. Met die faciliteiten kom ik een heel eind. Het staat wel in de planning om in de toekomst samen met mijn vriendin een huis te kopen of te huren. Misschien is dat wel in Vught. Maar vooralsnog is mijn huidige situatie, waarbij ik over een kamer beschik in het sporthotel, ideaal voor mij
Zo lang mogelijk
Cadée heeft zich voorgenomen om zo lang mogelijk met zijn sport bezig te zijn, mits hij voldoende inkomsten heeft. ‘Als ik na 2016 slechter ga presteren, waardoor ik weer zou moeten gaan lenen, dan stop ik. Maar voorlopig is dat niet het geval en kan ik lekker door. Dat ik me iedere keer moet bewijzen op de verschillende toernooien maakt het interessant en afwisselend. Ik blijf mezelf ontwikkelen en daardoor kom ik steeds in een nieuwe fase terecht.'
Toch heeft dit leven ook een keerzijde, vindt Cadée. In de winter is het soms lastig omdat het dan alleen op trainen aankomt. ‘Omdat je in de indoorhal de discus alleen maar in een net werpt, mis je de sensatie van verre worpen. Ook het reizen en het werpen op wedstrijden mis ik dan wel.'
In de race
Wat doet de werper om zo lang mogelijk in de race te blijven? ‘Ik zou me twee jaar helemaal kapot kunnen werken en dan op het hoogtepunt stoppen. Maar ik wil ook graag zo lang mogelijk in de running blijven. Het hele leventje van atleet zijn en alles daar om heen, bevalt gewoon erg goed. Die keuze houdt wel in dat ik heel goed naar mijn lichaam moet luisteren. Ik heb daarom met mijn coach Gert Damkat het een en ander veranderd, omdat mijn lichaam hier en daar protesteerde. Ik had steeds kleine pijntjes.'
‘Damkat is mij ook steeds beter gaan begrijpen. Ik ben een heel andere atleet dan bijvoorbeeld Rutger Smith. Gert zei soms ook: "Wanneer ga jij nu met 200 kilo squatten?". Maar van het focussen op maximale krachtwaarden ga ik echt niet verder werpen. Terwijl veel krachttraining wel de norm is binnen het discuswerpen. Het duurde even, maar nu hebben we samen de goede lijn te pakken'
‘Van mijn laatste jaar en door de blessure tijdens de Olympische Spelen heb ik ook geleerd om meer rust in te bouwen en meer op mijn gevoel te vertrouwen. Als ik nu rust neem, neem ik ook echt rust. Hierdoor ben ik minder vermoeid tijdens trainingen en kan ik me beter richten op de technische kant van het werpen.'
‘En wat het vertrouwen betreft; het afgelopen jaar heb ik tijdens een aantal slechte momenten mijn gevoel in de steek gelaten. Achteraf gezien had ik daar toch juist beter naar moeten luisteren. Daar heb ik van geleerd en hierdoor koos ik ervoor om tijdens het einde van het seizoen, waarin ik me fysiek niet super voelde, volledig op mijn gevoel te vertrouwen. Met goed resultaat, want ik heb nog een aantal sterke wedstrijden in de Diamond League kunnen doen.'
Niet teveel
‘Een ander leerpuntje is dat ik me wat de techniek betreft niet op teveel aspecten tegelijk moet focussen. Ik kon bij wijze van spreken wel twintig dingen opnoemen die niet goed gingen als ik een worp deed. Nu beperken we ons tot een aantal leerpunten per keer, waardoor we tot een stabielere techniek komen. Daardoor ga ik minder op zoek en blijf ik bij de beweging die mij verder moet laten werpen'. Op naar Castellon.
Tekst: Mariëtte Zeedijk
Foto: Soenar Chamid
Naschrift: De discuslimiet voor de WK Atletiek in Moskou is 64,00 meter. Mocht Cadée daaraan komend weekend al voldoen, dan dient hij vanaf 1 mei aanstaande nog vormbehoud te tonen (vastgesteld op 63,00 meter)
Bron: Atletiekunie.nl